IŞİD petrolü Türkiye'de

IŞİD, Türkiye’ye her gün milyonlarca dolarlık motorin satıyor. Tanker filosu bile kuran kaçakçılar, istasyonlara yüzde 50 indirimle ‘adrese teslim’ motorin veriyor...

IŞİD petrolü Türkiye'de

Irak Şam İslam Devleti, (IŞİD) Türkiye’ye petrol satmaya devam ediyor. Terör örgütünün yasadışı ticareti yüzünden Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da birçok istasyon iflasın eşiğine geldi. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan, “Türkiye ciddi bir kaçak akaryakıt tehdidiyle karşı karşıya. Kaçak yüzünden devlet en az 2 milyar lira vergi kaybına uğradı. Sektörün kaybı ise 4 milyar lira civarında” dedi.

YÜZDE 50 İNDİRİMLİ SATIŞ!

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre, IŞİD militanları Suriye’den her gün tonlarca litre motorin getiriyor. Tankerlerle Suriye-Türkiye sınırına yakın köylere taşınan motorin, kaçak boru hattı veya katırlarla Türkiye'ye aktarılıyor. Türkiye’ye litresi 0.75 liradan giren motorin IŞİD yandaşı organizatörler tarafından önce depolanıyor. Daha sonra tankerlere yüklenerek akaryakıt istasyonlarına satılıyor. Şu anda motorinin istasyon satış fiyatı 3.75 lira. Kaçakçılar ise motorini litresi 1.50-1.75 liradan satıyor. PÜİS Başkanı Alkan, “Bugün 1 tanker motorinin fiyatı 95 bin lira. Kaçakçılar ise 45-50 bin liraya satıyor. Üstelik bu satıştan da çok ciddi para kazanıyorlar. Devletin bu konuya daha eğilmesi ve işini düzgün yapan şirketleri koruması gerekiyor. Aksi halde birçok istasyon iflas edecek” uyarısında bulundu.

ADRESE TESLİM KAÇAK

Millet gazetesi'nin haberine göre; bölgede faaliyet gösteren akaryakıt şirketlerinin verdiği bilgilere göre, son dönemde kaçakçılar o kadar pervasızlaştı ki, Türkiye'nin farklı şehirlerinden akaryakıt tankerleri satın alarak küçük bir filo bile kurdu. Kaçakçılar artık adrese teslim yakıt getirmeye başladı. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin’deki birçok bayinin zor durumda olduğu ifade ediliyor.

KAÇAKLA KİM MÜCADELE EDECEK?

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) dairesi, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından hükümetin gazabına uğradı. IŞİD ve PKK’ya ağır darbe vuran KOM birimlerinin dağıtılması terör örgütlerine nefes aldırdı. Hükümetin ‘paralel’ paranoyası yüzünden kaçakçılık konusunda uzmanlaşmış yüzlerce polis müdürü ve memur sürüldü. Örgütler de bu durumdan ciddi kazanç elde etti.
<< Önceki Haber IŞİD petrolü Türkiye'de Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER