Cizre'de yaşananlarla ilgili şok detay

Şırnak Cizre’de, PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H mensupları ile HÜDAPAR’lılar arasında önceki gün sabaha karşı başlayıp dün de süren gerginlikler Kalaşnikoflu çatışmaya dönüştü. Çatışmalarda 3 kişi öldü, 3 kişi de ağır yaralandı.

Cizre'de yaşananlarla ilgili şok detay

Cizre’de HÜDAPAR ile PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H militanları arasında kalaşnikofların kullanıldığı çatışma yaşandı. 3 kişi hayatını kaybederken 3 ev ateşe verildi. YDG-H’lilerin bölgeye hendek kazması nedeniyle polis olaylara müdahalede zorlanırken yüzleri maskeli silahlı kişiler sokaklarda cirit attı.

Şırnak Cizre’de, PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H mensupları ile HÜDAPAR’lılar arasında önceki gün sabaha karşı başlayıp dün de süren gerginlikler Kalaşnikoflu çatışmaya dönüştü. Çatışmalarda 3 kişi öldü, 3 kişi de ağır yaralandı.  

Irak’ın Şengal kentinde öldürülen 4 YPG militanının cenazeleri önceki gece Habur Sınır Kapısı'ndan alınarak Cizre’ye getirildi. Kobani bahanesiyle gösteri yapan PKK yandaşları, Nur Mahallesi'nde HÜDAPAR’lılar’ın oturduğu bazı evlere saldırdı. Gece saatlerinden itibaren süren  olaylarda HÜDAPAR’lılar’a ait 3 ev ateşe verildi. YDG-H üyeleri, kazdıkları hendeklerle güvenlik güçlerinin mahalleye geçişini engellemeye çalışırken olayların yaşandığı bölgeye, güvenlik güçleri zırhlı araçlarla sevk edildi.

Yüzleri maskeli ve ellerinde kalaşnikofların olduğu görülen grup üyeleri arasında yaşanan silahlı çatışmada oğlu HÜDAPAR yöneticilerinden olduğu belirtilen Abdullah Deniz (65) ile YDG-H'li gruptan Yasin Özer (19) öldü. Yaralanan çok sayıda kişiden durumları ağır olan Nedim Kültür, Hakim Budak ve Hekim Kasırga hastaneye kaldırıldı. Dün akşam saatlerine kadar devam eden çatışmalarda Barış Dalmış (16) isimli bir genç de, vücuduna aldığı tüfek saçmalarıyla ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Dalmış, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

DİYARBAKIR’A SIÇRADI

Cizre'deki olayların ardından Diyarbakır karıştı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne taşlı saldırı düzenlenirken şehrin en işlek caddesi olan Santo kapatıldı. Emniyet lojmanlarına 200 metre mesafedeki Kantar Kavşağı da ilk kez kapatıldı. Kavşakta araçları durduran YDG-H'liler kimlik kontrolü yaptı.  HÜDA-PAR binaları çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

HENDEKLER MÜDAHALEYİ ENGELLEDİ


Mahalle girişlerine kazılan hendekler sebebiyle polisin eylemcilere müdahale etmediği öne sürülüyor. Mahalle üstünde iki helikopterin gezerek inceleme yaptığı görüldü. Şırnak Valiliği de Cizre'deki çatışmalarda saat 03.00 sıralarında Nur Mahallesi’nde silah seslerinin gelmesi üzerine bölgeye ekiplerin sevk edildiğini açıkladı. Olaylarda Yasin Özer ve Abdullah Deniz isimli şahısların öldüğünü doğrulayan valilik açıklamasında, “Bölgede güvenlik güçlerimizce zırhlı araçlar ve helikopterler vasıtasıyla gerekli çalışmalar yürütülmektedir” denildi.

CENAZEYİ AKŞAM ALDILAR

YDG-H'lilerin polise direnmesi yüzünden, olaylarda ölen Abdullah Deniz'in cenazesi, akşam saatlerine kadar alınamadı. Polisin cenazeyi almak için mahalleye girmesine göstericiler, silah, molotofkokteyli ve taşlarla engel olurken, polis de zaman zaman havaya ateş açıp gaz bombası kullandı. Sık sık silah sesleri de duyuldu. Çatışmada ölen diğer kişi YDG- H'li gruptan Yasin Özer'in arkadaşları tarafından hastaneye getirilen cenazesi otopsi yapılmak üzere Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

PKK: ÇADIRI TARADILAR


PKK’ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı’nda çatışmaların nedeni olarak HÜDA – PAR üyeleri gösterildi. Örgütün haber sitesine göre çatışmalara gerekçe olarak gösterilen olay şöyle gerçekleşti:

“Önceki gece 02.00 sularında Cizre'de Hür Dava Partisi üyesi olduğu belirtilen iki şahıs, YDG-H ve YDGK-H üyeleri tarafından mahalle güvenliğini sağlamak amacıyla Nur Mahallesi'nde kurulan nöbet çadırına girmeye çalıştı.

Kimlikleri sorulan şahıslar, çadırdakilerin üzerine ateş açarak, kaçmaya çalıştı. Bunun üzerine çadırdakilerin karşılık vermesiyle taraflar arasında gece saatlerinden bu yana çatışmalar yaşanıyor.”

DBP: BU BİR OYUN VE TUZAK

Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Cizre'deki çatışmaları devletin ve HÜDAPAR'ın körüklediğini savundu. Yüksek, “Bu güçlere, halkımıza ve partimize yönelik saldırılara son verme çağrısında bulunuyoruz. Bu bir oyundur, tuzaktır” dedi. Parti üyelerinin tehdit edildiğini ileri süren Yüksek, “HÜDAPAR ile birçok kez görüşerek provokasyona girmemelerini söyledik. Kimi mutabakatlar olmasına rağmen yeniden böyle bir provokatif olaylar gerçekleşti. Bu kesimlerin amacı Türkiye'deki çözüm sürecini provoke etmektir. Devletin ve HÜDA-PAR'ın saldırı girişiminde olduğunun bilincinde ve farkındayız. Diğer illere yayılması isteniyor. Cizre'de yurtsever bir gencimiz hayatını kaybetti. Ama asla silahla karşılık verilmemeli. Tepkimiz demokratik temelde olmalı ancak bunu aşan bir sürece girilmemeli” ifadelerini kullandı.

HÜDAPAR: HÜKÜMET VALİYE EMNİYETE SÖZ GEÇİRMELİ

HÜDAPAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Cizre'deki olayların, çözüm sürecine yönelik provokasyon olduğunu savundu. Yılmaz, PKK'lıların uzun namlulu silahlarla evleri ateş altına aldığını ve 7 saat müdahale edilmediğini ileri sürdü. Yılmaz, “Hem hükümet, hem de PKK çevreleri bu işi sadece paralelin üzerine atıp, işin içinden sıyrılamaz.

Hükümetin valiye, polise, emniyet müdürüne söz geçirip sahip çıkması gerekir. Sahip çıkamıyorsa o zaman serzenişte bulunma hakkı yok. Halkın can ve mal güvenliği sağlanmıyor. PKK çevreleri ikide bir ‘Bizimle ilgisi yoktu’ demekle de işin içinden sıyrılamaz. İçlerindeki ajanları, provokatörleri ilan etsinler ve tasfiye etsinler o zaman Kürtler barış içerisinde bir arada yaşayabilir. Bu kafayla Kürtlerin barış ve huzuru sağlanmaz” diye konuştu.

HÜDAPAR Genel İdare Kurulu üyesi Erdal Elibüyük  çatışmaya valiliğiin müdahale etmediğini öne sürerek şunları söyledi: “Bir haftadır HDP’li belediyenin iş makinaları ile mahallenin etrafına hendekler kazılmıştı. Dün gece Cizre Belediyesi Mem-u Zin Kültür Merkezi’nden uzun namlulu silahlarla ateş edilmeye başladı. Trafoları patlatmışlar elektrik yoktu.

Ateşe verilen bir evde hamile bayan arka duvar balyozlarla kırılarak kurtarılabildi. Valilik ve emniyet toplantı halinde olduklarını, geleceklerini söyledi. AKP bölge vekillerinden yardım istedik. Onlar valiyi aramış. Vali de ‘15 dakika önce haberim oldu’ demiş. Saldırıyı yapanlar dağdan inen PKK militanları. Gelişi güzel sokak çatışması değil. Evler önceden tespit edilmiş.”

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Cizre'de yaşananlarla ilgili şok detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER