Kayıp-Kaçak elektrik parası geri almanın en kolay yolu - Tıkla öğren

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (HGK), ‘Elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak parasının iptaline ve geçmiş 10 yıllık tahsilatın abonelere iadesine’ karar verdi.

Kayıp-Kaçak elektrik parası geri almanın en kolay yolu - Tıkla öğren

Bir abonenin şikayetiyle başlayan süreç HGK kararıyla sonuçlandı. Ancak ilgili dağıtım şirketi Kurul’dan karar düzeltme istedi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 17 Aralık 2014’te yapılan itirazı değerlendirdi ve ‘düzeltme talebinin’ reddine karar verdi. HGK nihai kararı yayımlandı. Aboneler, kararı örnek göstererek kaçak elektrik paralarını almak için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmaları gerekiyor.

Elektrik aboneleri kayıp-kaçak parasını 5 adımda geri alabilecek. Kararın yayımlanmasıyla aboneler ilk olarak faturasıyla birlikte elektrik dağıtım şirketine başvurup, kaç lira kayıp-kaçak parası ödediklerini öğrenmeleri gerekiyor(Enfazla 10 yıllık ve abonelik kaydı başvuru sahibi adına olmalı). Tutar öğrenildikten sonra dilekçeyle birlikte Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne (TSHH) başvuru yapılacak. Başvurular; kayıp-kaçak tutarı 2.200 TL’ye kadar İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne, 3.300 TL’ye kadar olan tutarlar için de İl Hakem Heyeti’ne yapılacak (2015 Tarifesi). Yasa gereği Tüketici Hakem Heyeti kararları taraflar için bağlayıcı. Dağıtım şirketi, Hakem Heyeti’nin tüketici lehine verdiği kararı uygulamaması durumunda ek herhangi bir hukuki işleme gerek kalmadan doğrudan icra yoluyla tahsilat yapılıyor. Aboneler, 3.300 TL üzeri kaçak bedeli için ise Tüketici Mahkemesi’ne başvurmak zorunda.

HIRSIZLANMA PARASI DÜRÜST ABONEDEN ALINAMAZ

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kayıp-kaçak parasının aboneye iade kararında ilginç ayrıntılar yer alıyor. Karara göre, ‘hırsızlanmak’ suretiyle çalınan elektriğin parasını dürüst aboneden almak, Anayasa ve yasalara aykırı. Dağıtım şirketinin görevi, elektriğin çalınmasını önlemek ve bunun için gerekli tedbirleri almak. Yargıtay önemli bir konuya daha vurgu yapıyor: Hırsızlanan elektrik parası dürüst aboneden alınırsa dağıtım şirketi gerekli yatırımları yapmaz. Öte yandan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, karar düzeltme kararıyla da kayıp-kaçak sürecini sonlandırdı: ‘Temyiz ilamında yer alan açıklamalara göre 6217 sayılı kanunun 30. maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ‘Geçici Madde 3’ atfıyla uygulanmakta olan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 440. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uygun olmayan karar düzeltme istediğinin REDDİNE..’


Grafiğin büyük halini görmek için tıklayınız

ÖRNEK DİLEKÇE

YARGITAY KARARI


ZAMAN
<< Önceki Haber Kayıp-Kaçak elektrik parası geri almanın en kolay yolu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER