Telefon satışları yüzde 40 düştü

Cep telefonlarına taksit sınırlaması, aylık cep telefonu satışlarını yüzde 40 düşürdü...

Telefon satışları yüzde 40 düştü

Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­mu'nun (BDDK) 1 Şu­bat 2014'te yü­rür­lü­ğe gi­ren cep te­le­fon­la­rı­na tak­sit sı­nır­la­ma­sı, tek­no­lo­ji mar­ket­le­rinin ay­lık cep te­le­fo­nu sa­tış­la­rı­nı or­ta­la­ma yüz­de 40 dü­şür­dü. Ge­çen yıl ay­da or­ta­la­ma 330 bin cep te­le­fo­nu sa­tan tek­no­lo­ji mar­ket­le­ri­nin sa­tış ra­ka­mı, kre­di kar­tı dü­zen­le­me­sin­den son­ra 130 bin adet dü­şe­rek 200 bi­ne ge­ri­le­di. Böy­le­ce tak­sit ya­sa­ğı tek­no­lo­ji mar­ket­le­rin te­le­fon sa­tış­la­rı­na bü­yük dar­be vur­du.

'BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞANDI'

Gold Tek­no­lo­ji Mar­ket­le­ri Pa­zar­la­ma Mü­dü­rü Kı­lınç Or­han Er­de­mir, araş­tır­ma şir­ke­ti GfK ra­kam­la­rı­na gö­re Tür­ki­ye'de 2014 yı­lı­nın ilk 6 ayın­da 5,7 mil­yon cep te­le­fo­nu sa­tıl­dı­ğı­nı, 2013 yı­lı­nın ay­nı dö­ne­min­de bu ra­ka­mın 6 mil­yon ol­du­ğu­nu söy­le­di. Bugün'ün haberine göre; Er­de­mir, tak­sit ya­sa­ğı­nın tek­no­lo­ji mar­ket­le­rin­de­ki bü­yü­me­yi sı­fır­la­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, "Tek­no­lo­ji mar­ket­le­rin­de­ki cep te­le­fo­nu sa­tış­la­rı 1 Şu­bat iti­ba­riy­le bü­yük bir dü­şüş ya­şa­dı" de­di.

GSM OPERATÖRLERİ SATIŞA YARDIMCI OLDU

An­cak Tür­ki­ye'de sa­tı­lan top­lam cep te­le­fo­nu adet­le­rin­de kü­çül­me­nin ak­si­ne bü­yü­me­nin ya­şan­dı­ğı­nı ak­ta­ran Er­de­mir, bu­nun se­be­bi­nin de GSM ope­ra­tör­le­ri­nin 24 ay­lık kon­trat­lı sa­tış­la­rı ve se­net­li sa­tış ma­ğa­za­la­rın­da­ki sa­tış­la­rın art­ma­sı ol­du­ğu­nu kay­det­ti. Erdemir, öde­me sis­te­min­de ya­pı­lan de­ği­şik­lik ile tek­no­lo­ji mar­ket­le­rin­de­ki 1-1,5 mil­yar li­ra­lık pa­za­rın di­ğer sa­tış ka­nal­la­rı­na kay­dı­ğı bil­gi­si­ni ve­rdi.

PAZAR EL DEĞİŞTİRDİ

"Cep te­le­fo­nu tü­ke­ti­mi­ni sa­de­ce bir öde­me sis­te­mi­ni ya­sak­la­ya­rak azalt­ma­nın im­ka­nı yok. Bu­nu Tür­ki­ye'de­ki top­lam pa­zar­da cep te­le­fo­nu sa­tış­la­rı­nın azal­ma­ma­sın­dan gö­rü­yo­ruz. Pa­za­r sa­de­ce el de­ğiş­tir­di. Eğer amaç ger­çek­ten cep te­le­fo­nu sa­tı­şı­nı azalt­mak ol­say­dı, ay­nı za­man­da kon­trat­lı sa­tış­la­rın da ya­sak­lan­ma­sı ge­re­kir­di. An­cak kon­trat­lı sa­tış­la­rın art­tı­ğı gün gi­bi or­ta­da."

EN AZINDAN 3 TAKSİT

Kı­lınç Or­han Er­de­mir, eko­no­mi yö­ne­ti­ci­le­ri­nin özel­lik­le cep te­le­fo­nu gi­bi pa­za­rın lo­ko­mo­ti­fi olan bir alan­da yıl so­nu­na doğ­ru en azın­dan kre­di kar­tı­na 3 tak­sit ile iyi­leş­tir­me ya­pa­ca­ğı­nı dü­şün­dük­le­ri­ni söy­le­di. Er­de­mir, bu­nun hem yer­li üre­ti­mi teş­vik ede­ce­ği­ni, hem ban­ka­la­rın kay­bet­ti­ği ge­li­ri el­de et­me­si­ni sağ­la­ya­ca­ğı­nı, hem de tek­no­lo­ji pe­ra­ken­de­ci­li­ği­ni ra­hat­la­ta­cak en bü­yük ham­le­nin bu ola­ca­ğı­nı vur­gu­la­dı.
<< Önceki Haber Telefon satışları yüzde 40 düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER