Türkiye'yi ihya edecek dev adım!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin nükleer enerjide geldiği noktayı değerlendirdi.

Türkiye'yi ihya edecek dev adım!

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Yıldız, Türkiye'ye nükleer üniversite kurulması için yurt dışından teklif aldıklarını, eskiden bu anlamda yaşanan beyin göçünün tam tersine döndüğünü ifade etti.

Türkiye'nin kendi nükleer santralini kurabilecek güçte olduğunu müjdeleyen Bakan Yıldız, bir de tarih verdi. Yıldız, nükleer gelişmiş ülkenin göstergesi diyor, buna göre Türkiye'nin bugünkü durumu aşağıdaki gibi:

NÜKLEER ÜNİVERSİTE

Yurt dışından Türkiye'de nükleer üniversite kurmak üzere talepler aldıklarını bildiren Taner Yıldız, "Burada üniversite veya fakülte kurmak isteyen, öğretim üyelerini getirip burada bir üniversite bünyesinde okutmak isteyenler var. Tekliflerinde bunu söylüyorlar. O üniversiteleri biz seçeceğiz." dedi

NÜKLEER ENERJİDE BEYİN GÖÇÜ ALIYORUZ

1980'li, 90'lı yıllarda hep konuşulurdu.. Amerika'da nükleer eğitimi alıp Türkiye'ye döndüğünde iş bulamadığı için geldiği ülkeye geri dönen insanlarımız.. İşte şimdi tam tersi oluyor. Beyin göçü alıyoruz, hem de nükleer enerjide! Sayın Bakan diyor ki, "Firmalar bu teklifte bulunuyorlar.. Ülkeler bu teklifte bulunuyorlar. İster üniversite kuralım, ister üniversitenizde biz bir bölüm kuralım diyorlar. Eğitimi, hocaları komple biz getirelim burada öğrencilere eğitim verelim diyorlar. Biz bunu da yapmayı düşünüyoruz." ve ekliyor, "Bizim öğrencimizi burada eğitmek.. İki dil üzerinde eğitim olacak. Her halükarda İngilizce olacak. Ama aynı zamanda Rusya'dan ise Rusça da olacak."

YERLİ MÜHENDİS KATKISI ARTACAK

Dört tane nükleer santral kuracağız. İlkini Ruslar Mersin Akkuyu'da inşa ediyor. Sinop'ta kurulacak ikincisinin ihalesini alabilmek için şu anda 4 ülke yoğun rekabette; Kanada, Güney Kore, Çin ve Japonya. Üçüncüye Fransa ilgisi yüksek. Dördüncü hakkında ise henüz hiçbir şey bilmiyoruz.

2023'TEN ÖNCE KURMAK MÜMKÜN DEĞİL

Türkiye'nin 2023'ten önce kendi nükleer santralini kurmasının mümkün görünmediğini belirterek, "Bizim tarafımızdan hepsinin yapılması, şu anda öyle bir program öngörülmüyor. Gerçekçi olmamız lazım" ifadesini kullanıyor.

BAŞKALARININ BALIĞI ÖLMÜYOR, BİZİMKİ ÖLÜYOR

Fransa'da Loure nehri üzerinde tam 14 tane nükleer santral var. Paris'in ve Londra'nın 100 kilometre yakınında elektrik üreten nükleer güç santralleri var. "Neden bizdeki tepki orada yok" diye sorunca Enerji Bakanı Yıldız adeta içini döküyor, 'Biz anlattığımız kadar, bizim halkımız vatandaşımız bizi anlıyor. Nükleer, bugün gelişmiş ülkenin göstergesi. 442 tane santralin yarısı 3 tane ülkede. Bir anlamı olsa gerek. Niçin Amerika'da, Fransa'da, Japonya'da var. Elin turistine bir şey olmuyor bizim turistimiz zarar görüyor. Başkalarının balığına bir şey olmuyor, bizim balığımız ölüyor.. böyle bir şey yok.'

<< Önceki Haber Türkiye'yi ihya edecek dev adım! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER