İrlanda konutta arz sorunu yaşıyor

İrlanda'nın başkenti Dublin'de 2013 yılının tamamında sadece 10 bin konut el değiştirdi.

İrlanda konutta arz sorunu yaşıyor

Resmi rakamlara göre şehirdeki konut talebi bu sayının iki katından fazla. Ülkede yaşayan genç profesyoneller, mortgage başvuruları olumlu karşılansa bile satın alacak ev bulamıyor.

Genç  profesyoneller mortgage başvuruları olumlu karşılansa bile satın alacak ev bulamıyor. İrlanda'da 2000'li yılların ilk yarısında hızla şişerek ülkeyi krize sürükleyen emlak piyasası, bu kez de yerini emlakta arz sıkıntısına bıraktı. Ekoayrıntı.com’un haberine göre; ülkede yaşayan genç profesyoneller, mortgage başvuruları olumlu karşılansa bile satın alacak ev bulamıyor. Bunun nedeniyse ülkede yeni emlak yapılmaması ve ikinci el emlak piyasasının neredeyse durma noktasına gelmesi olarak gösteriliyor.İrlanda'nın başkenti Dublin'de 2013 yılının tamamında sadece 10 bin konut el değiştirdi. Resmi rakamlara göre şehirdeki konut talebi bu sayının iki katından fazla. 

Ev sahiplerinin konutlarını satmak istememesinin ardında evlerini düşük mortgage faiziyle almış olmaları yatıyor. Halen mortgage'larını ödeyen bu kişiler, kredilerini Avrupa Merkez Bankası'nın belirlediği yüzde 0,25'lik seviyenin biraz üzerinden almıştı. Şimdiyse ülkede krediler en az yüzde 3 faizle veriliyor. Hal böyle olunca da ev sahipleri evlerini satıp yüksek krediyle yeni bir mortgage'a girmek istemiyor. Ülkede tahminen 500 bin konut bu nedenden ötürü satışa çıkarılmadan atıl bekliyor. 
Mülk sahiplerinin evlerini satmayışının bir diğer nedeni de 2004-2007 yılları arasındaki balonda çok yüksek fiyata alınan evlerin şu andaki raiç bedellere satılmaları halinde bankaya olan mortgage borcunu kapatamaması gösteriliyor. Tahminlere göre İrlanda'da bu nedenden ötürü emlak pazarına giremeyen 400 bin konut var.


<< Önceki Haber İrlanda konutta arz sorunu yaşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER