Erdoğan: Somali, ülkemizin ve ortakların çabasıyla ayağa kalktı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erodğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson, Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nun bugünkü oturumundan sonra basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Somali'deki gelişmeler, Türkiye-Somali ilişkileri ve Türkiye'nin Somali'ye yönelik çalışmaları ele alındı. Toplantının tarihi olduğunu ve verimli geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2011 yılında adeta yıkımın eşiğinde olan tüm umudunu yitirmiş olan Somali, ülkemizin ve uluslararası ortaklarımızın çabaları ile yeniden ayağa kalktı." dedi.

Somali'nin önemli gelişmelere rağmen sıkıntılarının devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Elbette Somali'nin sorunları, sıkıntıları henüz bitmiş değil. Terörizmle mücadele ve devletin tüm kurumları ile yeniden başta olmak üzere birçok kritik mesele çözülmeyi bekliyor. Ancak kısa sürede Somalili kardeşlerimizin aldığı mesafe ülke ülkenin geleceği konusunda ümitvar olmamız için yeterlidir. Bu sürecin en önemli adımı bu yıl gerçekleştirilecek olan seçimlerdir. Somali hükümeti ve burada bulunan bölgesel başkanlar seçim sistemi konusunda taktire şayan bir çaba gösterdiler. Türkiye tüm devlet kurumları, sivil toplum kuruluşlarıyla resmi ve gönüllü çalışanlarıyla Somali'nin yeniden inşasına omuz vermektedir. Somali Afrikalı kardeşlerimizle kurmak istediğimiz ilişkinin sembolü olmuştur."

SOMALİ'DE 47 YIL SONRA HALK SANDIĞA GİDECEK

Somali'deki siyasi süreçten bahseden Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da şunları söyledi: "Bu yıl gerçekleşecek olan seçimler, Somali'de devletin tesisi için önemli bir kilometre taşıdır. Uluslararası ortaklarımızdan bir çoğu Türkiye'de dahil olmak üzere Somali'nin şu anda yaşadığı bu siyasi dönüşümde rol oynamaktadır. 47 yıldır ilk defa Somali vatandaşları oylarını bir oy sandığına atacaklar. Şeffaf bir şekilde seçimler dışardan gelecek gözlemcilerin eşliğinde gerçekleştirilecektir. Çok uzun süre sonra bu Somali için büyük bir başarıdır. Bütün uluslararası ortaklarımıza şükran duyuyoruz. Somali'nin bugün bu noktaya gelmesine yardımcı oldukları için."

Somali ve ortaklarının başka bir alan olan güvenlik üzerinde durduklarını ifade eden Mahmud, "Somali'de güvenlik açısından elle tutulur bir ilerleme kaydedildi. Ancak bu bizim işimizin sona erdiği anlamına gelmiyor. Daha çok çalışmamız gerekiyor. Öncelikle güvenlik kuvvetlerini uygun bir sivil denetimle tesis edilmesi ve uluslararası ilkelere göre vatandaşlarının ve özellikle insan hakları ve insanların onurunu sağlaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Somali'de sıkıntılı bazı küçük alanların olduğundan bahseden Mahmud, "Bunlar Somali'nin ücra köşelerindeki noktalar. Doğru kararları vererek buralardan da El Şebab'ın temizlenmesini ve tehdit oluşturmamasını sağlamak zorundayız." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: Somali, ülkemizin ve ortakların çabasıyla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER