Erdoğan Tarafsızlık Konferansı'nda konuştu: Türkmenistan'ın yanında olacağız


Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un davetlisi olarak Aşkabat'a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkenin Tarafsızlığı'nın 20. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Uluslararası Tarafsızlık Konferans'ına katıldı.

Konferansta katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası toplumun ve kuruluşların en fazla sorumluluk üstlenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz. Barış ve istikrarı tehdit eden ihtilaflar ile bu ihtilafların ortaya çıkarttığı belirsizlikler istisnasız tüm ülkeleri etkiliyor. Sivil kayıplar ve toplu göç olayları sebebiyle insani boyutu ön plana çıkan bu ihtilafların uluslararası hukuk ve işbirliği çerçevesinde bir an önce çözüme kavuşturulmasını arzu ediyoruz. Önümüzdeki dönemde karşı karşıya kalacağımız sınamaların üstesinden ancak hep birlikte hareket ederek gelebiliriz." dedi.

Konferanstaki konuşmasına devlet ve hükümet başkanları ile katılımcıları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkmenistan'ın güzel başkenti, sevgi, muhabbet şehri Aşkabat'ta sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

"Değerli kardeşim" şeklinde hitap ettiği Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'a teşekkürlerini ifade eden ve Türkmenistan'ın Bitaraflık Bayramı'nın 20. yıl dönümünü kutlayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Orta Asya, Türk tarihi ve kültürünün membasıdır. Atalarımızın bin yıl önce geldiği bu topraklarla olan mensubiyet duygularımız aradan geçen zamana rağmen hâlâ tazedir, hâlâ güçlüdür. Anadolu'yu bizlere vatan kılan Malazgirt Zaferi'nin büyük kumandanı Sultan Alparslan'ın ebedi istirahatgahı olan bu coğrafya, bizim için ifade ettiği özel anlamı ilanihaye devam ettirecektir. Kalplerimizdeki muhabbet duygusunun karşılıklı olduğunu biliyorum. Türkmenistan'ın her alanda kaydettiği gelişme bizi de sizler kadar mutlu ve bahtiyar ediyor. Bu duygularımı kadirli doğanım, kıymetli kardeşim Sayın Berdimuhamedov'a her fırsatta ifade ettim. Tarihi serüvenimiz içinde kimi zaman birbirimizden uzak kaldığımız dönemler oldu ama gönüllerimizdeki birlikteliğimiz hiçbir zaman eksilmedi, hiçbir zaman kopmadı."

TÜRKMENİSTAN İLİŞKİLERİMİZE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ

Türkiye'nin, 27 Ekim 1991'de bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan'ı ilk tanıyan ve Aşkabat'ta ilk büyükelçiliği açan ülke olduğunu anımsatan Erdoğan, "Bağımsızlığından bu yana ata vatanımız Türkmenistan'la olan ilişkilerimize hep özel önem verdik, itina gösterdik. Türkmenistan'la sahip olduğumuz köklü tarih ve müşterek değerlerimiz, ilişkilerimizin sağlam zeminini oluşturuyor. Bu temel üzerine bina ettiğimiz ilişkilerimizin inşallah önümüzdeki dönemde daha da güçlenerek süreceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Türkmenistan'ın 12 Aralık 1995'te Birleşmiş Milletler'de Türkiye'nin de desteği ve 185 ülkenin oyuyla daimi tarafsızlık statüsü kazandığını dile getiren Erdoğan, Türkmenistan'ın, dış politikasının esası haline getirdiğini bu statü çerçevesinde bölgesinde ve dünyada dostane ilişkiler geliştirdiğini söyledi.

Tarafsızlığın Türkmen dış politikasının temel prensibi olduğuna, Türkmenistan'ın bağımsızlığından itibaren tarafsızlık siyasetiyle kesintisiz istikrar ve kalkınmayı yakaladığına işaret eden Erdoğan, daimi tarafsızlık politikasının Berdimuhamedov önderliğinde aktif tarafsızlığa dönüştüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Türkmenistan, bölgede yaşanan çatışmaları sona erdirmek için en çok çaba harcayan ülkelerin başında geliyor. Kardeş Türkmenistan'ın izlediği bu politikanın, bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin ortak fayda temelinde işbirliği ruhu ile gelişmesine katkı sağladığını memnuniyetle görüyorum. Açık kapılar politikası Türkmenistan'ın bir diğer önemli atılımıdır. Türkmenistan bu çerçevede tesis ettiği ilişkilerle kendinden emin, bölgesel istikrara katkı sağlayan, uluslararası alanda takdirle izlenen bir ülke konumuna gelmiştir." diye konuştu.

TÜRKMENİSTAN'IN YANINDA OLACAĞIZ

Birleşmiş Milletler Orta Asya Önleyici Diplomasi Bölge Merkezi'nin Aşkabat'ta açılmasının tesadüf olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Bu merkez için Aşkabat'ın seçilmesi Türkmenistan'ın bölgesel ve uluslararası alanda oluşturduğu güven duygusunun göstergesidir. Türkiye, Türkmenistan'ın bölgesel ve küresel barışa, istikrara, dayanışmaya katkı sağlamaya yönelik girişimlerini desteklemektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkmenistan'ın yanında yer almaya devam edeceğiz." dedi.

Toplantıda dünyanın ihtiyaç duyduğu barış ve güvenlik konularının yanı sıra kalkınmaya yönelik uluslararası işbirliğini de ele alacaklarını anlatan Erdoğan, "Güvenlik sorunlarının arttığı, terörizm tehdidinin giderek yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu konferans, zamanlaması bakımından da önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkmenistan'ın daimi tarafsızlık statüsünün 20. yılını tekrar kutladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berdimuhamedov'a da takip ettiği politikalar ve barışa verdiği destekten ötürü teşekkürlerini iletti.

Türkmenistan Sanayi ve Ticaret Odasında düzenlenen konferans öncesi Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, konuklarını tek tek karşıladı. Ardından toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Türkmenistan'ın tarafsızlığının en üst seviyede kutlandığı konferansa, çok sayıda ülke ve uluslararası örgüt temsilcisi katılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan Tarafsızlık Konferansı'nda konuştu: Türkmenistan'ın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER