Erdoğan'dan 'Barış Zirvesi' teklifi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı ortak basın toplantısında Türkiye’nin, Rusya'nın da dahil olacağı bir 'Barış Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

SHABER3.COM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında öğle saatlerinde Türkiye'ye gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmek için Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ne geldi.

Erdoğan ile Zelenskiy görüşmesi saat 19.15 sıralarında başladı. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından iki Cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:

- “Sayın Zelenskiy'yi Geçen sene Temmuz ayından sonra yeniden misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kendisine ve heyetine bir kez de sizlerin huzurunda hoş geldiniz diyorum. Bu vesileyle Çarşamba günü Sayın Zelenskiy ve Sayın Miçotakis'in de bulunduğu bölgeye yakın bir yere düzenlenen füze saldırısı sebebiyle her iki ülkeye de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.

"DESTEĞİMİZİ VURGULADIK"

- 2 yılı geride bırakan savaş nedeniyle hayatlarını kaybeden Ukrayna vatandaşları için de taziyelerimi sunuyorum. Kıymetli dostumla bugünkü görüşmelerimizde savaş ilgili gelişmelerin ayrıntılı şekilde ele aldık. Kendisine tespitlerimizi bir dost olarak tüm samimiyetimle ifade ettim. Stratejik ortağımız Ukrayna'nın toprak tüyü, egemenliği ve bağımsızlığına yönelik desteğimiz gereği de vurguladık. Maalesef savaşın başta Ukrayna olmak üzere bölgesel ve küresel plandaki menfi yansımaları bilerek artıyor.

"EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ"

- Barışın tesisi için Mart 2022'de İstanbul'da kurduğumuz müzakere masasının yanından geçebilecek nitelikte diplomatik bir adım atılamadı. Başından beri savaşın müzakereler temelinde sonlandırılması için elimizden gelen katkıyı verdik, veriyoruz. Rusya'nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya da hazırız.

TAHIL KORİDORU

- İstişarelerimizde ihraç koridorları ve emniyeti gibi Karadeniz'in istikrarını ilgilendiren meseleler hakkında da. görüş alışverişinde bulunmadık. Biliyorsunuz Karadeniz girişimi 33 milyon tona yakın tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına imkan vererek küresel bir gıda krizinin önüne geçmiştir. O anlaşma da yine bu salonda yapılmıştır. Taraftar arasında yeni bir mutabakat sağlanması için bir niyet ortaya konulduğu takdirde daha önce olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

- Önümüzdeki dönemde Ukrayna'nın ekonomik açıdan ayakları üzerinde duran ve kalıcı güvenliğini tesis etmiş konuma gelmesi de büyük önem taşıyor. Bu çerçevede Ukrayna'nın Avrupa, Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesi hedefine desteğimiz bakidir."

"ERDOĞAN VE TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR EDERİM"

Zelenskiy de şunları kaydetti:

- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk halkına, Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteği için teşekkür ederim. Türkiye'nin çabaları sayesinde ciddi insani sonuçlar elde ettik."

Zelenskiy, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda Erdoğan’ın hiçbir zaman fikrini değiştirmediğini ifade ederek minnettar olduğunu söyledi.
<< Önceki Haber Erdoğan'dan 'Barış Zirvesi' teklifi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER