Esir takası başladı

Katar, Kızılhaç'ın Gazze'de Hamas tarafından esir tutulan 13 İsrailli, 10 Taylandlı ve bir Filipinler vatandaşını teslim aldığını bildirdi. 39 Filistinli tutuklu da serbest bırakıldı.

SHABER3.COM

İsrail ve Hamas arasında varılan 4 günlük geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması kapsamında, Hamas'ın elindeki 13 İsrailli rehine ile 11 diğer rehineyi serbest bıraktığı açıklandı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail hapishanelerinde tutulan 39 Filistinli kadın ve çocuğun da anlaşma kapsamında salıverildiğini teyit etti. 

KATAR: 39 FİLİSTİNLİ'NİN SERBEST BIRAKILDIĞINI TEYİT EDİYORUZ
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir açıklama yaparak, varılan anlaşma kapsamında Kızılhaç'ın Gazze'de tutulan 24 rehineyi teslim aldığını, bu kişilerin 13'ünün İsrailli, 10'unun Taylandlı, birinin Filipinli olduğunu bildirdi. Uluslararası Kızılhaç da 24 rehinenin serbest bırakıldığını doğruladı.

Açıklamada ayrıca, "Anlaşmanın ilk gününde verilen taahhütlerin yerine getirilmesi kapsamında, İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 39 kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını da teyit ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

KIZILHAÇ ARAÇLARI GAZZE'DEN MISIR'A GEÇTİ
Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail'deki televizyon kanalları, İsrailli rehinelerin Kızılhaç temsilcilerine teslim edildiğini ve Mısır ile olan Refah Sınır Kapısı'na doğru yola çıktığını bildirmişti. İsrail devlet televizyonu KAN, ardından rehinelerin Mısırlı yetkililere teslim edildiği bilgisini vermiş, CNN de İsrail Başbakanlık Ofisi'ne dayandırdığı haberinde, 13 İsrailli rehinenin tamamının serbest bırakıldığını aktarmıştı.

Televizyon kanallarına yansıyan görüntülerde Kızılhaç araçlarının Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'den Mısır tarafına geçtiği görüldü. Kızılhaç konvoyunda en az dört araç olduğu da kameralara yansıdı. Daha önce İsrail'den yapılan açıklamada, İsrail ordusunun rehineleri Refah Sınır Kapısı'nın Mısır tarafından teslim alacağı bilgisi paylaşılmıştı.

KASSAM TUGAYLARI: ESİRLER KIZILHAÇ'A TESLİM EDİLDİ
Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, bir açıklama yaparak, elinde bulunan İsrailli esirlerden bir kısmının Mısır'a nakledildiği ve İsrail'e teslim edilmek üzere Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne teslim edildiği bilgisini verdi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Kassam Tugayları'nın Telegram hesabından İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "Kassam Tugayları, işgalcilerin esirlerini Uluslararası Kızılhaç Komitesine teslimini tamamladı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Hamas ile İsrail'in uzlaştığı mutabakat kapsamında bugün serbest bırakılan rehinelerin, İsrail'e teslim edilmek üzere Mısır tarafına teslim edildiği kaydedildi.

TAYLAND: HAMAS, REHİN İŞÇİLERİ SERBEST BIRAKTI
Mısır Devlet Bilgi Servisi de bir açıklama yaparak Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda varılan uzlaşma kapsamında İsrailli rehineleri teslim almak için hazırlık yaptıklarını bildirmişti. Hükümet medya ofisinden yapılan açıklamada, "Mısır'ın arabuluculuk çabaları, Hamas tarafından rehin tutulan aralarında kadın ve çocukların olduğu 12 Taylandlı ve 13 İsrailli'nin serbest bırakılması sonucunu beraberinde getirdi" denilmişti.

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, sosyal medya hesabından açıklama yaparak Gazze'deki 12 Taylandlı işçinin serbest bırakıldığının hükümetine teyit edildiğini söyledi.

Açıklamada, "Güvenlik yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı tarafından 12 Taylandlı rehinenin serbest bırakıldığı teyit edildi. Büyükelçilik yetkilileri, bir saat içinde onları almak üzere yolda" denildi. Thavisin, paylaşımında, rehinelere ilişkin detayların aktarılacağını belirtti. Öte yandan, Katar'ın açıklamasında, serbest bırakılan Taylandlı sayısı 10 olarak belirtildi.

İSRAİL BUGÜN BIRAKILACAK FİLİSTİNLİLERİN İSİMLERİNİ YAYINLADI
İsrail, varılan anlaşma kapsamında hapishanelerden bugün serbest bırakılmaları planlanan 39 Filistinlinin isimlerini bugün erken saatlerde paylaşmıştı. Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistinli Esirler ve Eski Mahkumlar Konseyi'nden yapılan açıklamada, İsrail hapishanelerinden gün içinde serbest bırakılacak 24 kadın ve 15 çocuğun ismine yer verilmişti.

HAMAS: İSRAİL BAĞLI KALDIĞI SÜRECE BİZ DE BAĞLI KALACAĞIZ
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye de bugün yaptığı açıklamada, İsrail geçici ateşkes ve esir takası anlaşmasına bağlı kaldığı sürece kendilerinin de bağlı kalacağını söyledi.

Hamas ile İsrail'in uzlaştığı 'çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı' kapsamında İsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli, İsrail'deki Damon ve Megiddo hapishanelerinden çıkarılarak geçici olarak Batı Şeria'daki Ofer Cezaevi'ne nakledilmişti. Filistinlilerin, Gazze'deki İsrailli rehinelerin teslim alınmasının ardından serbest bırakılması bekleniyor.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi. Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli rehineye karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak. Serbest kalacak esirler her iki taraftan kadın ve çocuklardan oluşuyor. 
<< Önceki Haber Esir takası başladı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER