Fikir özgürlüğü sorulunca bakın kimi örnek verdi

Gaziantep'te mültecileri ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel, AB Konsey Başkanı Tusk ve Timmermans ortak açıklama yaptı. Toplantıda gazeteciler tarafından fikir özgürlüğü noktasında düşünceleri sorulan Tusk, "Bildiğim kadarıyla Erdoğan da okuduğu şiir dolayısıyla hapse girmişti." ifadesini kullandı.

Fikir özgürlüğü sorulunca bakın kimi örnek verdi


Başbakan Davutoğlu vize muafiyeti konusunda açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Türkiye için vize muafiyeti hayati bir konudur. Önümüzdeki günlerde Meclis'ten gerekli düzenlemeleri geçireceğiz. AB'nin de gerekli adımları atacağına inanıyorum." dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, "Türkiye ile AB arasında düzensiz göçün engellenmesi açısından ortaya bir irade koyduk. Bu ziyareti bunun devamı olarak gerçekleştirdik. Ege'de yasa dışı göçün azaldığını gördük. Vize muafiyeti konusunda çalışmaları hızlandırdık. Gerekli hazırlıklar yapılınca bu az gerekli adımlar atılabilecektir." ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Merkel ise, "Türkiye -AB arasındaki anlaşmayı dikkate alarak bugün Türkiye'yi gördük. 23 Nisan'da gelmiş olmamız ayrı önemliydi. Burada mültecilerin toplum tarafından kucaklandığını gördük." dedi.

Gazeteciler toplantıda üç lidere de sorular yöneltti. 


VİZE MUAFİYETİ VE 3 MİLYAR EURO'LUK ÖDEME

Başbakan Davutoğlu: Türkiye AB'nin en büyük özelliği ahde vefadır. Bu paket hem mültecilere yardıma yönelikti hem de Türkiye-AB ilişkilerini yeni bir zemine oturtmaya yönelikti. Geri kabul anlaşması ancak vize muafiyeti ile uygulanır. Biz bunun pozitif bir yöntemle devam etmesini istiyoruz. Meclis geç vakitlere kadar çalışmalarını sürdürdü. Biz gerekli adımları atacağız. AB'nin de gerekli adımları atacağını düşünüyorum. Zaten vize muafiyeti uygulanmazsa, geri kabul anlaşması da uygulanmaz.

Tusk: Bizler taahütleri ortaya koyduğumuz projelerin değeri hakkında şunu söyleyebiliriz. Bu yaz projeler için 1 milyar EURO harcanacak. Güçlü bir şekilde bunu ortaya koyduk. 

Angela Merkel: Biz Almanya olarak bu parayı tahsis edeceğiz. Bütün üye ükelerden bu para geliyor.


AB KONSEY BAŞKANI'NA FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ SORUSU

AB Konsey Başkanı Tusk'a toplantıda fikir özgürlüğü noktasında ne düşündüğü soruldu. Yorum yapmaktan kaçınan Tusk, 30 yıl önce mevcut rejime karşı geldiği için hapse atıldığını, Erdoğan'ın da benzer şeyler yaşadığını söyledi. Hakaret ile eleştiri arasındaki farkın kişilere göre göreceli olduğunu belirten Tusk, "Umarım bu konular gelecekte en fazla konuştuğumuz sorunlar olmaz" dedi.
<< Önceki Haber Fikir özgürlüğü sorulunca bakın kimi örnek verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER