Bank Asya davasına yok artık dedirten müdahale

Ekim 2014’te hükümete yakın isimlerin kontrolüne geçen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Anayasa’nın tabii hâkim ilkesini ihlal eden bir karara imza attı.

Bank Asya davasına yok artık dedirten müdahale

Bank Asya’nın BDDK aleyhine açtığı, son operasyonu da etkileyecek davaya bakan Ankara 8. İdare Mahkemesi’nin üyelerini görevden aldı. HSYK’nın geçen perşembe yayımladığı yetki kararnamesi ile mahkeme üyelerinden Şahin Üzüm 17. İdare Mahkemesi’ne, Tolga Oral ise vergi mahkemesine gönderildi. Kararda, mahkemenin TMSF ve BDDK’dan Bank Asya’ya ilişkin belgeleri istemesinin etkili olduğu ifade ediliyor. 8. İdare Mahkemesi’nin BDDK’dan savunma istemesi, iktidar yanlısı Sabah gazetesinde de sert bir dille eleştirilmişti.

Göreve geldiği günden bu yana, iktidarın istediği kararnameleri yayımlayan HSYK 1. Dairesi, skandal bir karara daha imza attı. Geçen ekim ayında Bank Asya’nın, Bankacılık Kanunu’nun ‘kısıtlayıcı önlemler’ içeren 70. maddesi kapsamına alınmasına karar vermişti. Bank Asya da bu işlemle ilgili yürütmeyi durdurma istemli iptal davası açtı. Açılan dava Ulusal Yargı Ağı Programı (UYAP) üzerinden tevzi yoluyla otomatik olarak 8. İdare Mahkemesi’ne düştü. BDDK’nın kararının ardından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Bank Asya yönetimine hukuksuz bir şekilde müdahale edildi. Açılan davayı değerlendiren mahkeme, söz konusu dava üzerine ara karar vererek, Banka’nın 70. madde kapsamına dayanak yapılan bilgi ve belgeleri talep etti.

Mahkeme ayrıca, yürütmeyi durdurma talebiyle ilgili olarak da BDDK’dan savunma istedi. BDDK’ya yazılan yazıda, Bankacılık Kanunu 70. maddesinin uygulanabilmesi için gerekli ön koşulların sağlanıp sağlanmadığını sordu. Bankacılık Kanunu 68 ve 69. maddeler atlanarak, neden doğrudan 70. maddenin uygulandığının objektif bir şekilde açıklanmasını istedi. 2013’ten bu yana Bank Asya’nın kaç kez denetlendiğini, o dönemde 68 ve 69’uncu madde kapsamına alınmasına ilişkin karar alınıp alınmadığını, fon çıkışı sebebiyle müşteri şikâyeti olup olmadığını, bankanın itibarının korunması için ne yapıldığı BDDK’ya soruldu. BDDK’nın söz konusu yazı üzerine hukuka açıkça aykırı olarak tesis edilen işleme karşı savunma hazırlama çabasına girdiği öğrenildi.

Mahkemenin dosyaları istemesi ve hukuka uygun bir şekilde inceleme yapmak istemesi iktidarı ve hukuksuz müdahaleyi gerçekleştiren bürokratları endişelendirdi. Bunun üzerine, HSYK’ya baskı yapılarak 8. İdare Mahkemesi üyelerinin değiştirilmesi istendi. Çıkarılan müstemir yetki kararnamesinde, iktidarın isteği doğrultusunda hareket ettiği iddia edilen Mahkeme Başkanı Ayşe Bayrak yerinde kalırken, 2 üye hâkim başka mahkemelere atandı. Görevden alınan iki hâkimin yerine ise sadece Ayşe Akdeniz İlaslan yetkilendirildi. HSYK’nın bu kararıyla Anayasa’yla garanti altına alınan ‘tabii hâkim ilkesi’nin yanı sıra HSYK Kanunu ve yönetmelikleri ihlal edildi.

8. İdare Mahkemesi’nin BDDK’dan savunma istemesi Sabah’ın manşetine taşındı. Sabah, önceki gün attığı manşetinde mahkemenin üyelerini paralel ilan ederek, ‘finansta paralel kaos planı’ dedi. Haberde 8. İdare Mahkemesi’nde ara kararı oyçokluğuyla alan üyelere paralel yaftası yapıştırılırken, kaos planı hazırlamakla suçlandı. Haberin yazıldığı saatlerde HSYK 1. Dairesi de mahkemenin 2 üyesini görevden aldı.ZAMAN
<< Önceki Haber Bank Asya davasına yok artık dedirten müdahale Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER