Binlerce usulsüz işlem seçimlere gölge düşürdü!

Hayali seçmen listeleri, parti üzerine basılmış mühürlü pusulalar, çifte oy kullanma işlemleri yerel seçimlere gölge düşürdü. Türkiye’nin dört bir tarafından yaşanan binlerce usulsüz işlem ve hile girişimi büyük tepki çekti.

Binlerce usulsüz işlem seçimlere gölge düşürdü!

Bazı bölgelerde yetkililer şikayetlere ilgisiz kalırken birçok yerde bilinçli vatandaşların girişimiyle tutanak tutuldu.Yerel seçimlere Türkiye’nin dört bir tarafından gelen hayali seçmenler, kayıp pusula haberleri, sıra dışı elektrik kesintileri damgasını vurdu. Türkiye’nin dört bir tarafından binlerce usulsüzlük ihbarı yapıldı. Birçok yerde hayali seçmenlerin olduğu belirlendi. Birçok ilde yaşanan elektrik kesintileri seçim sonuçlarını tartışmaya açtı.

SANDIK BAŞKANINI UYARDI

Bugün gazetesinin haberine göre, Bakırköy’de boş bir dairede kayıtlı olan 40’ı aşkın seçmenin oy kullandığı öne sürüldü. Seçmen listesini kontrol eden bir vatandaş, oturduğu apartmandaki boş daireye taşımalı seçmen getirildiğini söyledi. Bakırköy Zeytinlik Mahallesi’nde ikamet eden Güçlü Göymen, oyunu kullanmak için Dalyan Ermeni Okulu 1497 nolu sandığa gitti. Oy kullanmadan önce seçmen listesini kontrol eden Göymen, apartmanlarında bulunan 3 kapı numaralı boş dairede 40’tan fazla kişinin seçmen olarak yazılı olduğunu gördü. Sandık başkanını uyaran ancak herhangi bir sonuç alamadı.

EVDEKİ YABANCI SEÇMEN

Bir başka hayali seçmen skandalı Kağıthane’de yaşandı. Sanayi Mahallesi’nde oturan Çakın ailesi bugün hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenmek için YSK’nın internet sitesine baktığında bir sürpriz ile karşılaştı. Oturdukları evde tanımadıkları birinin ikamet ediyor gözüktüğünü fark eden Çakın ailesi sandığa gittiklerinde de Özcan Yılmaz isimli bir kişinin kendi evlerinde oturuyor gözüktüğünü belirledi. Kağıtları kontrol eden Çakın ailesi, söz konusu şahsın gerekli belgelere imza attığını ve oyunu kullandığını tespit etti. Birgül Çakın, “Ne yapacağımızı yetkililere sorduk. Yetkililer bize ‘Şahsın oy kullanıp, kullanmadığını öğrenin.’ dediler. Şahıs oyunu kullanmış ama biz tanımıyoruz. 30 senedir burada oturuyoruz. Ama böyle bir kişiyi hiç bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

TANIMADIĞIMIZ İKİ KİŞİ

Zonguldak Karaelmas Mahallesi’nde ikamet eden Yusuf Yakar, Uğur Gülfidan, Soner Önder ve Selim Boztepe isimli 4 arkadaş, oy kullanma işlemi sırasında Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçmen sorgulama sitesinde, kendileriyle beraber kaldığı gözüken Fatma-Gökay A. isimli kişiler bulunduğunu, sandık görevlilerine anlattı. Yapılan incelemede sözü edilen şahısların oy kullanıp imza attığı belirlendi. Bunun üzerine şahıslarla ilgili tutanak tutuldu.  Eylül ayında oturdukları adrese kaydolduklarını belirten Yusuf Akar, “Adreste sadece 4 kişi gözükmekteydi. YSK’nın seçmen sorgulama sistemine girdiğimde adreste 6 kişi gözüküyor. Biz 4 kişiyiz; Fatma ve Gökay A. isimli kişilerin de bizimle aynı adreste kaldığı görülüyor. Sandık başkanına durumu anlattık, tutanak
tutuldu” dedi.

PERDE ARKASINA GEÇİNCE

Bitlis’te kadın seçmene mühüroy pusulası verildi. Bitlis Lisesi’nde 1083 nolu sandıkta oy kullanmak için giden Hanım Yardımcı, sandık kurulundan aldığı pusulasıyla perde arkasına geçince şaşkınlığa uğradı. Yardımcı, kendisine verilen oy pusulasında mühür basılı olduğunu gördü. Durumu sandık görevlilerine bildiren Yardımcı, yaptığı itiraz üzerine tutanak tutuldu.

YERİNE OY VERMİŞLER

İstanbul’da birçok ilçede onlarca vatandaş, oy kullanmak için gittiklerinde yerlerine oy kullanıldığını fark etti. Esenler’de Ayhan Çelik de oy kullanmak için sandığa gittiğinde yerine imza atılmış olduğunu gördü. Durumu sandık görevlilerine bildirdi. Kendisine tekrar oy kullanamayacağı söylendi. Bunun üzerine tartışma yaşandı. Ayhan Çelik durumla ilgili tutanak tutturdu. Ümraniye de ise Ülkü Orhan aynı durumla karşı karşıya kaldı. Uzun süre sandık görevlileri ile tartışan Orhan, oyunu kullandı ve tutanak tutturdu. Esenyurt’ta da Recep Aktaş benzeri bir olay yaşadı. Aktaş, sandıkta çok sayıda başkasının yerine imza atıldığını söyledi.

MÜHÜR KAYBOLDU

İstanbul Fatih’te oy kullanmada kullanılan bir mührün kaybolduğu iddia edildi. Fatih Hırkai Şerif Ortaokulu 1041 numaralı sandığa ait mührün kaybolduğu iddia edildi. Sandık görevlileri olayla ilgili tutanak tutarken polis de soruşturma başlattı.

FAZLADAN 8 KİŞİ KAYDEDİLMİŞ

İstanbul Kağıthane’de üç seçmenin oturduğu evde 8 kişinin kaydedildiği ortaya çıktı. Aynı dairede 3 kişi oturmalarına rağmen 8 kişinin muhtarlıkta kayıtlı olduğunu söyleyen Alnur Kobaş “Muhtar evde oturanları isim saydı. Muhtara evde iki torun bir babaanne yaşadığını söyledim.
Bana 8 erkek ismi saydı. ‘Bu kişiler oturmuyor’ dedim. Yaşananlara anlam veremiyorum” dedi.

EVDE MÜHÜRLEYİP GETİRMİŞ

Bitlis’in Tatvan ilçesinde, Tuğ Ortaokulu 1009 Nolu sandık başkanı tarafından evde mühürlenerek sandığa getirilen yaklaşık 300 seçim pusulası ve zarf, parti sandık sorumluları tarafından kabul edilmeyerek tutanak altına alındı.

AK Parti’ye ‘evet’ mührü basılmış pusula

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde de seçmene AK Parti’ye ‘evet’ mührü basılmış oy pusulası verildi. Bismil ilçesinde Cumhuriyet İlköğretim Okulu 1128 Nolu sandıkta oy kullanmaya giden Hacı Atılgan adlı seçmene, sandık görevlileri tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı
oy pusulası verildi.

SKANDAL İÇİN TUTANAK

Pusulada AK Parti’ye ‘evet’ mührü basıldığını gören seçmen, kabinden ayrılarak durumu sandık başkanına iletti. Buna rağmen hiçbir işlem yapılmayarak oy pusulasının gizlendiğini gören seçmen, durumu BDP Bismil ilçe yönetimi bünyesinde kurulan kriz masasına aktardı. Baro tarafından okula gönderilen avukatlar devreye girdi. Oy pusulaların kontrol edildikten sonra yapılan usulsüzlükle ilgili tutanak tutuldu.

Sandık başkanı mühür bastı

İs­tan­bul Av­cı­lar Şe­hit Be­kir Bal­cı­oğ­lu Or­ta­oku­lu­’n­da 2124 nu­ma­ra­lı san­dı­ğın baş­ka­nı, oku­ma yaz­ma bil­me­yen bir va­tan­da­şın rı­za­sı ol­ma­dan bir par­ti­ye mü­hür bas­tı. Du­ru­mun fark edil­me­si üze­ri­ne çı­kan tar­tış­ma son­ra­sı tu­ta­nak tu­tu­la­rak oy ip­tal edil­di. Ça­nak­ka­le­’nin Bay­ra­miç il­çe­si­n­de, Gı­da, Ta­rım ve Hay­van­cı­lık Mü­dür­lü­ğü bi­na­sın­da­ki 1013 No­lu san­dık­ta, oy pu­su­la­la­rı­nın ko­nul­du­ğu zarf­lar ka­rı­şın­ca, İl­çe Se­çim Ku­ru­lu oy ver­me iş­le­mi­ni dur­dur­du.

YAR­DIM­CI OL­MA BA­HA­NE­SİY­LE OY KUL­LAN­DI

Di­yar­ba­kı­r’­ın Mer­kez Ye­ni­şe­hir il­çe­si Şe­hit­lik Ma­hal­le­si’n­de bu­lu­nan Şe­hit­lik Di­yar­ba­kır Ana­do­lu Li­se­si­’n­de ku­ru­lan 1336 No­lu san­dık baş­ka­nı­nın, oku­ma yaz­ma bil­me­yen va­tan­daş­la­ra yar­dım­cı ol­ma ba­ha­ne­siy­le, oy kul­lan­ma ka­bi­ni­ne seç­men­ler­le bir­lik­te gi­re­rek BDP’­ye oy kul­lan­dır­dı­ğı, ola­yı gö­ren par­ti mü­şa­hit­le­ri­nin iti­raz et­me­le­ri­ne rağ­men, tu­tu­mu­nu sür­dür­dü­ğü ifa­de edil­di.

Seçmen listesindeki 3 Şam’lı

Başbakan Erdoğan’ın oyunu kullandığı Saffet Çebi İlkokulunun 3307 numaralı sandıkta Suriye Şam doğumlu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 3 kişinin olması dikkat çekti.  Ankara Altındağ nüfusuna kayıtlı ve Küçük Çamlıca Ahu sokakta ikamet eden Myssoun Hocazade, Nur Hocazade ve Muhammet Numan Hocazade seçmen listesinde yer aldı.


KARANLIKTA SEÇiM

Yerel seçime elektrik kesintileri damgasını vurdu. Gaziantap’te Eskişehir’de, Şanlıurfa’da ve İstanbul’da meydana gelen elektrik kesintileri büyük tepki çekti. Eskişehir’de oy sayımı sürerken 6 mahallede görülen elektrik kesintisi gördü. CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yılmaz Büyükerşen bu duruma kendileri gibi halkın da büyük tepki gösterdiğini söyledi. Büyükerşen, oy sayımı sürerken görülen elektrik kesintilerinin nedenini anlayamadıklarını açıkladı. Elektrik kesintilerinin yanıtını öğrenmek için ilgili şirketi aradıklarında yanıt alamadıklarını ifade eden Büyükerşen, “Görevlilerimiz hazır bekliyor. Tutanaklar tutulup imza altına alınamıyor. Halkımız bu duruma tepkili. Herkes ayakta, herkes balkonlarda, tencere tava çalıyor” dedi.

Şanlıurfa’nın Hayati Harrani Mahallesi’nde bulunan Eyyüp Göncü Lisesi’nde oy kullanma işleminin ardından yapılan tasnif sırasında elektriklerin kesilmesi gerginliğe yol açtı. Elektrik kesintisini haber alan AK Parti Adayı Celalettin Güvenç’in de gittiği lise önünde kesintinin bilinçli olarak yapıldığı ve oyların değiştirildiğini iddia eden 500 kişilik kalabalık toplantı.

ZIRHLI ARAÇLA POLİS SEVKEDİLDİ

Okula girmek isteyen kalabalığın oluşturduğu gerginlik üzerine bölgeye zırhlı araçlarla çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Okul çevresinde önlem alan polisler, içeriye kimsenin girmesine izin vermezken okulda bulunan ve dışarı çıkan BDP ve SP’li yöneticilerde zırhlı araçlardaki megafonlarla kalabalığa Kürtçe ve Arapça konuşarak olumsuz bir durumun olmadığı ve dağılmaları uyarısında bulundu.

Mum ışığında oy sayımı

Gaziantep’te oy kullanma işleminden sonra sayımına başlayan görevliler havanın kararmasıyla birlikte elektrik olmaması nedeniyle zor anlar yaşadı. Görevliler sıraların üzerine koydukları mum, el fenerleri, ışıldak ve lüks gibi aletlerin ışığından yararlanarak oyları saymaya çalıştı.

Mükerrer oy kullanma girişimi

Erzurum’un Palandöken ilçesinde oy kullanmak için sandık başına giden bir kadın mükerrer oy kullanmak isterken, sandık başkanı tarafından fark edildi. Olay 70. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu 1087 numaralı sandıkta yaşandı. Kimliği açıklanmayan kadın, oy vermek için sandık görevlilerine kayıt işlemi yaptırırken, önceden oy kullandığı ve imza attığı ileri sürüldü. Seçmen kadının, kendisinin oy kullanmadığını iddia etmesi üzerine, sandık başkanı durumu polise intikal ettirdi. Tutulan raporla birlikte seçmen kadın, ifadesi alınmak üzere ilçe polis merkezine götürüldü.

<< Önceki Haber Binlerce usulsüz işlem seçimlere gölge düşürdü! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER