Dünyanın öbür ucundan mesaj var

Greg Barton, Türkiye’de yaşanan antidemokratik gelişmelerden dolayı son derece kaygı duyduğunu belirtti.

Dünyanın öbür ucundan mesaj var

Avustralya’nın önemli eğitim kurumlarından Monash Üniversitesi Modern Dünya ve İslam Merkezi Direktörü Prof. Dr. Greg Barton, Türkiye’de yaşanan antidemokratik gelişmelerden dolayı son derece kaygı duyduğunu belirtti.

Anadolu halkına sempati duyan biri olarak, son 10 yıldan bu yana her yıl Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Prof. Dr. Barton, Recep Tayyip Erdoğan’ın iki yıl önceki söylemleriyle çelişki yaşadığına dikkat çekti. Uzun süre iktidarda olmanın güç zehirlenmesini yaşattığını hatırlatan Greg Barton, “Güç baştan çıkarır. Denetimsiz güç ise çok daha büyük tahribatlara neden olur. Erdoğan, aynı zamanda son 10 yılda iyi işler yaptı. Ama uzun zaman güç sahibi olmanın etkisiyle, gençliğinde öğrendiği dersleri çoktan unuttu” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendi hırs ve zaaflarına yenik düşerek, son 10 yılda uluslararası arenada elde etmiş olduğu saygınlığını kendi eliyle bir kenara ettiğini belirten Prof.Dr. Barton;“ Demokratik duruşundan dolayı iki yıl önceki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a saygı duydum. Çünkü iki sene öncesine kadarki imajıyla siyaset bırakmış veya bugün aynı çizgide devam etmiş olsaydı, Türkiye’yi ‘dönüştüren bir lider’ olarak hep hatırlanacaktı. Ama şimdi Cumhurbaşkanı olarak, kendi hırsı ve zaaflarına yenik düştü. Bu fırsata kaçırdı. Kendi saygınlığını kendi eliyle bir kenara itti ”dedi.

AKP’NİN GÜLEN HARKETİ HAKKINDAKİ TUTUMU BENİ ŞOKE EDİYOR

Avustralya’da İslam dünyası ve İslami konularda söz sahibi olan Prof. Dr. Greg Barton, uzun yıllardan bu yana Müslüman ülkelerde ‘İslam’ın demokrasiyle, uyum içinde yaşayıp yaşamayacağı konusunda araştırma yaptığını belirtti. Dışarıdan bakan araştırmacılar olarak, Türkiye’nin dini konulardaki politikasını anlamada uzun süre zorluk çektiklerini kaydeden Prof.Dr. Barton; “ 15 yıldan beri, Müslüman ülkelerde, İslam ve demokrasi konularında incelemelerde bulunuyorum. Aynı zamanda terörizm ve radikal grupları da inceliyorum. Bu çerçevede, Türkiye’yi objektif bir şekilde anlamaya çalışıyorum. Görülen o ki; Gülen Hareketi, topluma hizmet etme konusunda çok samimi bir sivil toplum kuruluşudur. Tehlikeli yol ve yöntemlerden uzak duruyorlar. Siyasal İslam’ın dışında kendini tutuyorlar. İslam’ın demokrasi ile uyumlu olduğunu gösteriyorlar. Müslüman demokratlar ve demokrasi şampiyonu önemli liderlerin olabileceğini görüyorlar. AKP’nin Gülen Hareketi hakkında söylemlerini ve tutumlarını medyadan okudukça gerçek anlamda şoke oluyorum ”dedi.

KOMŞULARLA SIFIR POLİTİKASINDAN, PROBLEMLERLE ÇEVRİLİ ÜLKEYE

‘Komşularla sıfır sorun’ dış politikasından, etrafı problemlerle çevrili bir ülkeye dönüşen Türkiye’nin bunu hak etmediğine dikkati çeken Barton, bölgesel krizlerin zirvede olduğu bir süreçte, ülke içinde yeni problemlerin çıkarılmasının yanlışlığına dikkat çekti. Uluslararası çevrelerde sadece AKP Hükümeti’nin yara almadığını, aynı zamanda Türkiye’nin ekonomisinin ve siyasetinin de ciddi manada darbe yediğini belirten Greg Barton;“Türkiye, ciddi sorunlarla karşı karşıya. Ekonomi yavaşlıyor. Bölgede ‘sıfır problem’ merkezli politikanın yerini, problemlerle çevrelenmiş ve çevrilmiş bir Türkiye şuanda mevcut. Bu yetmiyor gibi, bir de ülke içinde yeni problemler çıkarılmaya çalışılıyor. Bu çok gereksiz bir harekettir. Bugün yapılan yanlışlar, AKP Hükümeti’nin ilk zamanlarındaki başarılarını tamamen ortadan kaldırıyor. Gerçekten çok talihsiz tavırlar sergiliyorlar ” diye konuştu.

17-25 ARALIK RÜŞVET VE YOLSUZLUK OPERASYONU SAĞLAM DELİLE DAYANIYOR

14 Aralık’ta, Zaman Gazetesi ve Samanyolu’na yapılan operasyonun, geçen sene 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yıl dönümünde yapılmasının manidar olduğunu belirten Greg Barton, Pek çok insan gibi, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmanın sağlam delilere dayadığını bildiğini belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AKP Milletvekillerinin sessiz ve endişe içinde olduklarını belirten Barton, söz konusu endişeden dolayı kimsenin yanlışlıklara ses çıkaramadığını söyledi. Gerek Davutoğlu gerekse partili milletvekillerinin, Tayyip Erdoğan’ın korkusuyla yaşadığını belirten Greg Barton; “Başbakan Davutoğlu ve AKP’li Milletvekillerinin ne düşündüğünü gerçekten merak ediyorum. Ama görünen o ki, sessiz bir endişe içindeler. Tepkilerini dile getiremiyorlar. Korkuyorlar ve ağır bir şekilde cezalandırılacaklarını düşünüyorlar. Bence Erdoğan’ın başbakanlıktan yetkileri çok güçlendirilmiş bir cumhurbaşkanlığa geçişi oldukça tehlikeli bir yol. Aynı yoldan Viladimir Putin de gitti. Ama Putin takip için iyi bir örnek değil” dedi.

ERDOĞAN, BAZILARINI MAKAM, RÜŞVETLE YANINA ÇEKİYOR, KARŞI ÇIKANLARI ŞANTAJ VE TEHDİT EDİYOR

Tayyip Erdoğan’ı eleştiren herkesin tasfiye edildiğini veya hedef tahtasına oturtulduğunu hatırlatan Barton, bu cezalandırmanın bazen makam veya rüşvet vererek, kendi safına katmak, bazen de Hizmet Hareketi’ne yaptığı gibi, tehdit ve şantajla baskı altına almak olduğunu belirtti. Zaman Gazetesi ve Samanyolu televizyonuna polis baskının yapılmasının, Tayyip Erdoğan veya AKP Hükümeti’nin çaresizliğini gösterdiğine dikkat çeken Greg Barton sözlerini şöyle tamamladı: “Samanyolu ve Zaman Gazetesi’ne yapılan polis baskını aslında bir çaresizlik göstergesi. Erdoğan, ‘Avrupa ve Amerika’nın ne düşündüğü umurumda değil’ havasında. Ama günümüz dünyasında hiç bir ülke, uluslararası tepkiyi görmemezlikten gelemez. Ayrıca Hizmet Hareketi’ni tanıyan ve bilen biri olarak, Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın yanlış bir şey yaptıkları için gözaltına alındıklarına inanmıyorum. Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Ama bunu atlatacağından eminim ”diye konuştu.

ZAMAN
<< Önceki Haber Dünyanın öbür ucundan mesaj var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER