Emniyet mensuplarından 'kumpas' suç duyurusu

Mersin'de gözaltına alınan ve çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılan emniyet mensupları, kendilerine kumpas kurulduğunu öne sürerek Cumhuriyet savcısına suç duyurusunda bulundu.

Emniyet mensuplarından 'kumpas' suç duyurusu

Serbest bırakılmalarından rahatsız olan bazı kesimlerin kendileri için yeni bir operasyon hazırlığı içinde olduğu bilgisini aldıklarını ifade eden emniyet mensupları, Cumhuriyet savcılarını göreve çağırdı. Emniyet mensupları, ifadeleri alınmak için birimlere gelen şüphelileri Mersin Emniyet Müdürü'nün ziyaret ettiğini öne sürerek emniyetin kamera görüntülerine el konulmasını istedi.

Eski Mersin İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya, avukatları ve daha önce gözaltına alındıktan sonra denetimli serbestlik kararı ile mahkemece serbest bırakılan bazı emniyet görevlileri ile birlikte adliye binasına geldi. Suç duyurusu öncesi açıklamalarda bulunan Kaya, gözaltında iken haklarında işlem yapılan arkadaşlarının tamamının kimlik bilgileri ve adreslerinin açık bir şekilde bazı basın kuruluşlarında yayınlandığını söyledi. 

'BAŞIMIZA BİR ŞEY GELİRSE SORUMLUSU MERSİN EMNİYETİ'DİR'

Geçmişte devlet görevi yapmış kişiler için bunun ne anlama geldiğini herkesin bildiğini ifade eden Kaya, şunları söyledi: "Bu şekilde bilgilerimiz yayınlanmak suretiyle aleni bir şekilde açıkça hedef gösterilmiş olduk. Bizi bu süreçte en çok yaralayan, üzen, hayretler içinde bırakan olay budur; bununla ilgili suç duyurularımızı bulunduk. Cumhuriyet savcılığından ve Mersin Emniyet Müdürlüğünden gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz. Bizler bu alçaklığı yapan kişilerin tespit edilmesini, haklarında gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz. Buradan açık ve net olarak söylüyorum. Bu tarihten itibaren bu adresleri verilen arkadaşlarla ilgili, bizlerle ilgili veya bizlerin herhangi bir yakını ile ilgili bir olay vuku bulması halinde bunun birinci derecede sorumlusu Mersin Emniyet Müdürlüğü'dür. Biz bununla ilgili işlemlerin yapılmasını bekliyoruz."

'YENİ BİR ALGI OPERASYON HAZIRLIĞI VAR'

Avukatlarının müvekkilleri ile ilgili hazırlık aşamasında olan bir soruşturma dosyasını incelerken ilginç bir olayla karşılaştığını vurgulayan eski Mersin İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya, "Hazırlık aşamasında olan bu soruşturma dosyası, geçmiş tarihlerde sizlerin de yakından tanıdığı, burada adli bir birimde, operasyonel bir birimde çok önemli operasyonlara, çalışmalara imza atmış emniyet personeli ile ilgili bir soruşturma dosyası hazırlanmakta. Avukatlarımız bunu incelediğinde çok ilginç bir şekilde ben ve o süreçte istihbarat biriminde birlikte çalıştığımız bazı arkadaşlarımızın da isimlerinin bir şekilde bu dosyaya ilişkilendirilmeye çalışıldığını gördük. İstihbarat biriminin yapması gerektiği şekilde olması gereken, usullere uygun, yasal olarak bilgi notu mahiyetindeki bir belgesinin özellikle bu dosyada yer aldığını gördük. Şimdi mevzuat olarak, yasal olarak yaptığı işler olarak birbirinden çok farklı birimler. Adli ve istihbarat birimleri. Fakat adli birimlerin yaptığı çalışmaları denetleme, inceleme her neyse bununla ilgili bir soruşturma yapılırken istihbarat biriminin bir belgesinin, notunun buraya konmasının açıkça bir tek anlamı var; bizim için, bizim burada, bizim isimlerimiz bu dosya ile ilişkilendirmek istenmektedir. Buradan bizim çıkardığımız bir sonuç var, bu da muhtemelen bizlere yapılmış olan daha önceki operasyondan zannediyorum ki birileri herhalde tatmin olmadı. Çok istedikleri sonuçları elde edemediler. Önümüzdeki süreçte de bizim ismimiz böyle bir soruşturmaya dahil edilerek herhalde tekrar farklı işlemler yapmayı düşünmektedirler. Bizim bundan çıkardığımız sonuç budur." diye konuştu.

Yapılan bu dosyanın muhtevası ve içeriğinin hukuksuzluklar barındırdığını ifade eden Kaya şöyle devam etti: "Bu dosyanın hazırlanış şekli yapılış şekli itibari ile de çok ilginç bir durum mevcuttur. Adli bir birimin operasyonel birimin elinde birçok operasyonel dosyalar var iken, birçok yapması gereken işlemler varken, bu dosyalar henüz neticelenmemişken, adli safhaya geçmemişken, buradaki şüpheli şahıslar, burada suç işleyen şahıslar, tespit edilen bilgiler belgeler dökümanlar adli aşamada incelenmeden bunlarla detaylı bir çalışma yapılmadan bu soruşturmayı yapan, yürüten, bu konuda çalışan personel ile ilgili önce bir soruşturma başlatılmaktadır. Bunun ne anlama geldiğini herkes anlıyor. Bunun yanında sadece o personel değil bizler de bir şekilde bu dosya ile ilişki ilişkilendirilme çalışılmaktayız. Bu dosya nereden bakılsa bakılsın çok ciddi hukuksuzluklar içermektedir. Bazı şahıslar normalde o birimin operasyon yapması gereken veya ifadelerine başvurulması gereken şüpheli şahıslar maalesef çeşitli şekillerde bu birime sürekli gitmekte. Bunlar şüpheli ifadesi alınma bahanesiyle buralarda bulunmaktadır. Ama ne hikmetse bu şahıslarla ilgili herhangi bir işlem yapılmazken bu operasyonu hazırlayan personelle ilgili bir soruşturma hazırlamaktadır."

'EMNİYET MÜDÜRÜ İFADESİ ALINANLARI ZİYARET ETTİ' İDDİASI 

Bazı şahıslar şüpheli olarak bu birimde ifadeleri alınırken Mersin İl Emniyet Müdürü'nün de bu şahısları ziyaret ettiğini öne süren Ali İhsan Kaya, "Bunun anlamı nedir? İl Emniyet Müdürünün böyle bir görevi var mıdır? Bu iddialarla ilgili Cumhuriyet savcılarını göreve çağırıyoruz. Bunun Türkçedeki karşılığı kumpastır. Başka bir şey değildir, bir kumpas hazırlığı vardır, bir dosya hazırlığı vardır, biz bununla ilgili savcılarımızı göreve çağırıyoruz, suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu iddiaların ispatı kolay. Emniyet Müdürlüğünün kamera görüntülerinin muhafaza altına alınmasını talep ediyoruz. Burada kiminle nasıl bir trafik yaşandığı ortaya çıkacaktır, böyle kapalı kapılar arkasında yaptığınız pazarlıklar bilinmiyor zannetmeyin. Bunlar hep böyle kapalı kalacak zannetmeyin. Eninde sonunda gün yüzüne çıkacak. Bu iftiraların hesabını eninde sonunda vereceksiniz. Biz herkesi hukuku uygulamaya ve hukuka saygılı olmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

'MERSİN'DE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BİR ALGI OPERASYONU DAHA PLANLANIYOR'

Mersin'de önümüzdeki süreçte bir algı, şov operasyonu daha planlandığını iddia eden Kaya, "Biz Cumhuriyet savcılarının bu işin bir parçası olmayacağını, bu işin üzerine gidecekleri, bu işe alet olmayacakları inancındayız. Gereğinin yapılmasını bekliyoruz." dedi.

Gazetecilerin GDO operasyonu ile gözaltına alınmalarının ilişkisini sorması üzerine Kaya, geldikleri temel noktanın sebebinin bu olduğunu kaydetti. GDO konusunda tedbirlerin alınması ve toplumun uyarılması için büyük görev düştüğünü vurgulayan Kaya, "Siz birçok ürünü farklı yol ve yöntemlerle bu ülkeye sokacaksınız, GDO'nun ne olduğunu bile bilmeyen milyonlarca insan bunu tüketecek, çocuklarımız bunu tüketecek. Sizler milyonlarca ton belki ürünleri hayvan yemi diye bu ülke soracaksanız ondan sonra bunu ülkemizin insanına, bu toprağın insanına yedireceksiniz, biz de bunu göreceğiz. Yani gözlerimizi mi kapatsaydık. Sessiz mi kalsaydık. Bugün geldiğimiz noktanın temel sebebi budur." diye konuştu.

Dinleme iddiaları ile bazı basın yayın organlarında çok sayıda listenin yayınlandığı şeklindeki soruya ise Kaya, "Bu dinlemelerin nedenlerini ve gerekçesini açıklamayız.
İstihbari mahiyetteki bu bilgilerin açıklanması suçtur. Temel olarak bunların hepsinin kanuni gerekçeleri vardır." dedi. Bahsedilen isimlerin, listelerin çok büyük bir kısmının yalan ve yanlış çıktığını ifade eden Kaya şunları söyledi: "Bunlar müfettiş raporlarında vardır. Bunla ilgili hukuki boyutu olarak teferruata giremeyeceğiz. Şöyle bir algı oluşturmaya çalışıldı. Sanki seçime yakın bir süreçte tüm bu bahsettiğiniz isimlerin hepsi bir arada, bunlara yönelik bir dinleme faaliyeti yapılmış, bunlarla ilgili bir çalışma yapılmış ve bunu farklı amaçlarla kullanılmış gibi. 2012 yılı Ağustos ayında Mersin İstihbarat Şube Müdürü olarak göreve başladım. 2013 yılı 30 Aralıkt'a görevden alındım. Bu süreçle ilgili seçimden önceki son 18 aylık süreçte İstihbarat Şube Müdürü idim. Bu bahsettiğiniz siyasiler, işadamları, vesaire ve zaten bunların çoğu yalan çıktı. Var olan bazı isimlerde var. Onların hiçbiri ile ilgili benim dönemimde bir çalışma yapılmadı. 2010 yılından 2013 sonuna kadar yapılmış bu çok farklı dinlemeleri, farklı büroların farklı gerekçelerle farklı şekilde yaptığı çalışmaları toplayıp bir arada sunularak böyle bir algı oluşturmaya çalışılmış. Bunların hepsi yanlış çıktı. Benim dönemimle ilgili bana sorulan soruşturmaya konu bazı emniyet mensupları ile ilgili dinlemeler. Bunun dışında tek bir kişi tek bir isim yoktur. O bahsettiğiniz şeyler geçmiş yıllardı. Onun da hepsi değil bazıları. Birçoğunda hata var, yanlış var, çok eski tarihli yapılan çalışmalardır. Bir algı için böyle bir liste oluşturuldu. Çarşaf çarşaf basında yayınlanmıştır, birçok eklemeler ve yanlış bilgilerle doludur. Bunlar açığa çıkacaktır. Mahkememiz devam ediyor. Bizim açımızdan sıkıntı yok. Her şey yasaldır. Kaç kere çağrılırsak çağrılalım hesap veririz."

Emniyet mensuplarının avukatı Musa Bire ise müvekkilleri aleyhinde yürütülen soruşturmanın Türk hukuk tarihinde eşine ender rastlanır bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Mersin'de bir iş adamının başını çekmiş olduğu iddia edilen organize suç örgütü ile ilgili yürütülmekte olan soruşturma dosyasının gizliliği ihlal edildiğini ifade eden Bire, bu soruşturma dosyasının şüphelileri tek tek müvekkillerinin görevde iken yapmış oldukları çalışmaların görüntüleri izlettirerek müşteki konumuna getirildiğini kaydetti. Soruşturması halen devam eden dosyaların deşifre edilerek dışarıya sızdırıldığını anlatan Bire, "GDO ile bağlantılı olan dosyaların üstü kapatılmaya çalışılmaktadır. Halihazırda soruşturma dosyalarında tespit edilmiş onca suç varken şüpheliler hakkında operasyon yapılmayıp soruşturma sürecinde yasalara uygun olarak gecesini gündüze katarak üst düzey fedakarlıklarla çalışan vatan evlatlarının şüpheli yapılması ne anlama gelmektedir. Apaçık müvekkillerimiz cezalandırılmak istenmektedir: Bu soruşturma dosyası ile yaptıkları tüm çalışmalar sorgulamakta ve etkisizleştirilmektedir. Şüpheli konumunda olan şahıs ya da şahıslar müşteki sıfatıyla söz konusu dosya bilgilerine başvurulması başta GDO olmak üzere bazı soruşturma dosyalarında delilerin karartılması ve etkisizleştirilmese için kurgulanmış olduğu açıktır." şeklinde konuştu.

Soruşturma dosyasının suç unsuru içermediği halde suç varmış gibi şüphelilerin çağrılarak, görüntülerin izlettirilerek müvekkilleri aleyhine suç duyurusundu bulunmaya davet edildiğini söyleyen Bire şunları kaydetti: "Soruşturma dosyalarında şüpheliler hakkında halihazırda bir sürü suç varken bunlarla ilgili operasyon yapmak yerine emniyet görevlileri için suç duyurusunda bulunmaya davet ediliyor. Müvekkillerimiz hakkında önümüzdeki günlerde büyük bir algı operasyonu yapılacak ve suç unsuru olan dosyaların üzeri bu şekilde kapatılmaya çalışılacaktır. Usullere uygun olmayan delillerle bu soruşturmaya başlatanlar için suç duyurusunda bulunuyoruz."

Açıklamanın ardından emniyet mensupları avukatları ile birlikte adliye binasına girerek suç duyurusunda bulundu.

CİHAN
<< Önceki Haber Emniyet mensuplarından 'kumpas' suç duyurusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER