En eski Kur’an-ı Kerim’in parçalarıda o koleksiyonda

En eski Kur’an-ı Kerim'in yapraklarından beş parça 61 bin dolar karşılığında satıldı...

En eski Kur’an-ı Kerim’in parçalarıda o koleksiyonda

Türk sanatını dünyada hak ettiği değere kavuşturmak için hem güncel hem de klasik sanatlara destek olan Yıldız Holding, koleksiyonuna çok değerli bir parça dahil etti.

Londra Sotheby’s Müzayede Evi’nde dün düzenlenen açık artırmada bilinen en eski Kur’an-ı Kerim yapraklarından beş parça 61 bin dolar karşılığında Yıldız Holding Sanat Koleksiyonu’na katıldı. Hicri takvimin başlangıcına; miladi takvime göre ise 7.  ve 8. yüzyıllara denk gelen Kur’an-ı Kerim yaprakları, İslam’a ait elyazmalarının en nadir örneklerinden biri olarak görülüyor. Bir sayfada 6 ila 14 satırın yer aldığı yapraklar kahverengi mürekkep ile nakşedilmiş. Arap Yarımadası, Hicaz bölgesinden kaynaklanan yapraklar İslam tarihinin ilk yazılı eserlerinden kabul ediliyor.  Yapraklar Âraf, Enfâl ve Tevbe sûrelerinden bölümler içeriyor. Sotheby’s Müzayede Evi’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre bu parçalar, yalnızca Kur’an’ın en eski ve mevcut yazılı örneklerinden biri olmakla kalmayıp Arapçaya özgü ipuçları da barındırıyor. En eski Kur’an-ı Kerim yaprak parçaları en son 3 Ekim 2012 yılında satılmış. Bundan önce ise 2010, 2008, 1993, 1992 ve 1979 yıllarında yine Kur’an’a ait yaprak parçaları ismi açıklanmayan koleksiyonerler tarafından alınmış.

Murat Ülker’in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Yıldız Holding’in sanata katkısı bununla da sınırlı değil. 2010 yılında “1400. yılında Kur’an-ı Kerim Sergisi” kültür sanat dünyasına kazandırıldı. Sergi, dünyanın sayılı koleksiyonları arasında yer alan ve pek çok örneği yayınlanmamış Kur’an-ı Kerim’ler ve cüzlerden oluşuyordu. Yaklaşık 250 eserin görülebildiği sergide Hz. Osman ve Hz. Ali’ye atfedilen Mushaflar, Kur’an’ın ilk elyazmaları arasında gösterilen Şam Evrakları, Osmanlı padişahlarına ait Kur’an-ı Kerim’ler ile kûfi ve hat sanatının en güzel örnekleri yer almıştı. 2 Ağustos–2 Eylül 2013 tarihleri arasında Yıldız Holding’in destekleriyle gerçekleşen “Mukaddes Miras” sergisinde ise 9. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar 99 adet elyazması Mushaf-ı Şerif  sanatseverlerle buluşmuştu.

ZAMAN
<< Önceki Haber En eski Kur’an-ı Kerim’in parçalarıda o koleksiyonda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER