Erdoğan'ın İran ziyaretinde dikkat çeken ayrıntı!

İran'da gazetecilerden soru alınmayan basın toplantısında, Erdoğan’ın Suriye konusuna hiç girmemesi ve Esed’in zulümlerinden söz etmemesi dikkat çekti.

Erdoğan'ın İran ziyaretinde dikkat çeken ayrıntı!

Başbakan Erdoğan, İran’da dini lider Hamaney, Cumhurbaşkanı Ruhani ve Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Cihangiri ile görüştü. Tek basın toplantısı Cihangiri ile ortak yapıldı. Daha önce planlananın aksine hiç soru alınmayan toplantıda Erdoğan, Suriye’deki zulümden ya da buna İran’ın desteğinden hiç bahsetmedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 2 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği İran ziyareti kapsamında, dini lider Hamaney,  Cumhurbaşkanı Ruhani  ve Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı İshak Cihangiri ile bir araya geldi. Erdoğan, Cihangiri ile düzenlediği basın toplantısında “Kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz.” dedi. Gazetecilerden soru alınmayan toplantıda, Erdoğan’ın Suriye konusuna hiç girmemesi ve Esed’in zulümlerinden söz etmemesi dikkat çekti.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 2 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği İran ziyaretinde Tahran yönetimine sıcak mesajlar verdi. İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı İshak Cihangiri ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz.” dedi. Bu, basının karşısına çıktığı ve dünyaya mesaj vereceği tek toplantıydı. Gazetecilerden hiç soru alınmayan toplantıda, Erdoğan’ın Suriye konusuna hiç girmemesi ve İran’ın başından beri her türlü desteği sağladığı Esed rejiminin işlediği zulümlerden söz etmemesi dikkat çekti. Başbakan, Suriye’deki vahşeti özellikle de kısa bir süre önce ortaya çıkan 55 bin işkence fotoğrafı üzerinden geçtiğimiz hafta Brüksel’deki temaslarında ağırlıklı olarak gündeme getirmişti.

Erdoğan, dünkü Tahran ziyareti kapsamında Cihangiri’nin yanı sıra İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de bir araya geldi. Başbakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Erdoğan ile Ruhani görüşmesinde, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurulması kararlaştırıldı. Görüşmenin ardından, buna dönük ortak siyasi bildiri imzalandı. Hamaney’in Devrim Muhafızları Yardımcı Temsilcisi Abdullah Hacı Sadıki’nin Erdoğan’ın ziyareti öncesi Başbakan hakkında sarf ettiği şok sözlerin bu görüşmelerde gündeme gelip gelmediği ise bilinmiyor. Fars Haber Ajansı’nın önceki gün akşam saatlerinde yayınladığı açıklamalarında Sadıki, “Erdoğan, siyonist rejim elinde bir kuklaya dönmüştü ancak çok yakın geçmişte uykudan uyandığına şahit oluyoruz.” diyor.

 Erdoğan, dün sabah saatlerinde Sadabad Sarayı’nda Cihangiri tarafından resmi törenle karşılandı. Ziyaret kapsamında tercihli ticaret anlaşması, resmi haber ajansları arasında işbirliği ve ortak ticaret komitelerinin kurulması konularında mutabakata varılırken yapılan doğalgaz pazarlığında pürüzler çıktı. Heyetteki Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Bir anlaşma yok ama olumlu gelişmeler var. Müzakereler sürecek.” açıklaması yaptı. Erdoğan ve Cihangiri’nin basın toplantısında, önce sadece iki ülke resmi televizyon kanallarına soru sorma hakkı verildiği bildirildi. Fakat daha sonra bu karardan da vazgeçilerek, gazetecilerin hiç soru sormasına müsaade edilmedi.

FİDAN, ERDOĞAN-HAMANEY GÖRÜŞMELERİNE KATILDI    

İran ziyaretinde dikkat çeken bir diğer husus MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da eşzamanlı olarak Tahran’a gelmesi ancak resmi heyette yer almaması oldu. Önceki gece başbakandan yaklaşık 45 dakika önce özel uçakla İmam Humeyni Havalimanı’na inen Fidan, doğrudan Erdoğan’ın da kaldığı otele geçti. Fidan’la Erdoğan’ın, aynı katta kaldıkları öğrenildi. Fidan’ın, Başbakan ile Hamaney’in yaptığı görüşmeye katıldığı öğrenildi.
<< Önceki Haber Erdoğan'ın İran ziyaretinde dikkat çeken ayrıntı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER