Etiyopya Diyalog Sempozyumu'nda 'Hizmet' vurgusu!

Etiyopya'da Afrika Birliği'nin merkezinde bu sene ikincisi düzenlenen 'diyalog' sempozyumunda, Hizmet Hareketi'nin küresel barışa katkısına vurgu yapıldı.

Etiyopya Diyalog Sempozyumu'nda 'Hizmet' vurgusu!

Afrika Birliği'nin merkezine ev sahipliği yapan Etiyopya'da düzenlenen uluslararası 'diyalog' sempozyumu yaklaşık 40 ülkeden çok sayıda üst düzey temsilcinin katılımıyla gerçekleştirildi. Başkent Addis Ababa'daki Afrika Birliği merkez binasında bu sene ikincisi düzenlenen ve  uluslararası toplantı özelliği de taşıyan sempozyumda 2 bin 500 kişi kapasiteli salon tamamen doldu. Sempozyumun önemine dikkat çeken Fethullah Gülen Hocaefendi'nin özel mesajının da okunduğu "birlikte yaşama, karşılıklı hoşgörü kültürünün sağlanması ve devamlılığı" konulu program için Afrika, Asya ve Amerika'dan gelen konuşmacılar, Hizmet Hareketi'nin küresel barışa katkısına vurgu yaptı.

Etiyopya İçişleri Bakanlığı, Uluslararası Necaşi Türk Okulları, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ve Etiyopya Dinlerarası Diyalog Konseyi tarafından organize edilen programda çok sayıda yabancı misyon şefi ve farklı din temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler de hazır bulundu.

Programa katılım ve ilginin üst düzeyde olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Etiyopya Dinlerarası Konseyi Genel Sekreteri Pastor Z. Degu , "Burada ikincisi düzenlenen Afrika Diyalog Forumu’na tekrar katılmak benim için büyük bir ayrıcalık ve onur. Uluslararası gözlemci ve basın mensuplarından oluşan kalabalık bir heyetin burada hazır bulunması, bu forumun hepimiz için çok önemli olduğunun kanıtıdır." diye konuştu. Pastor, "Bu programın biz Afrikalıların bütün kıtanın birlik ve beraberlik içinde olacağı ümidini yaşadığımız Afrika Birliginin(AU) kuruluşunun 50. yıldönümüne denk gelmesi de çok manidardır." diyerek bütün Afrika milletlerine barış ve birlik çağrısında bulundu.

Hizmet Hareketi hakkında konuşan Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Hurmalı, bu hareket için Sayın Fethullah Gülen’in ilham tohumları ektiğini vurguladı. Hizmet Hareketi’nin yanı sıra Sosyal Barış’tan da bahseden Hurmalı “HİZMET, Sayın Fethullah Gülen tarafından temel değerleri ve ilkeleri üzerinde bir uzlaşma etrafında oluşan gevşek bir yatay ağ üzerinden hayırseverlik, eğitim ve diyalog teşvikli gönüllü desteklenen bir sosyal harekettir. Bu, en iyi yerel olarak yürütülen eğitim, iletişim, yardım, iş ve medya kuruluşları içeren ve  bir dizi inançtan esinlenen sivil girişim olarak tanımlanabilir.” dedi.

Loyola Üniversitesi Chicago’dan Öğretim Üyesi Prof. Marcia Hermansen diyalog üzerine modern örnekleri ve karşılıklı anlayış kültürünün temellerini anlattı. Marcia, Hizmet Hareketi’nin özünde "birlikte yaşama ve diyalog" kültürünün en mükemmel örneğinin yaşandığını ifade ederek Afrika Birliği’nin 50. Yıldönümü’nüde bu vesile ile kutladığını dile getirdi.

Toleransın ötesinde sosyal uyum ve barış hakkında konuşan Duke Universitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdullah T. Antepli, dinleyicilere “Tüm Dünya’da Sosyal uyum ve barışın desteklenmesi konusunda yatırımların yapılması ve  bu yatırımlarında kontrollü  bir şekilde olması gerekiyor. Hizmet Hareketi bunun en güzel örneğidir.” dedi. Aynı zamanda Antepli Etiyopya’ya bu sempozyum için ikinci kez geldiğini söyleyerek “Buraya ikinci gelişim geçen senede bu programa katıldım. Ama bu seneki katılımın daha fazla olduğunu görüyorum. Umarım bu böyle devam eder.” dedi.

Konuşmasında Afrika kıtasının dini ve kültürel çeşitliliğine değinen Etiyopya İçişleri Bakanı Shiferaw T. Mariam ise Türk okullarının girişimiyle düzenlenen bu program vesilesiyle farklı din ve kültüre mensup grupların temsilcilerinin Afrika Birliği merkezinde bir araya gelmesini çok anlamlı bulduğunu ve bunun Etiyopya için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu ifade etti. Ülkesinde bulunan okulları ziyaret ettiğini ve sunulan eğitim modelini çok başarılı bulduğunu vurgulayan Mariam, "Aynı zamanda çok kültürlü bir yapıya sahip olan bu okullarda farklılıklara rağmen birlikte yaşama kültürü destekleniyor. Bildiğimiz gibi günümüzün en büyük problemlerinden uzlaşmazlık, ayrımcılık ve radikalizm gibi konular bu okullarda işlenerek eğitim vasıtasıyla ülkemizde bulunan bir boşluk dolduruluyor." şeklinde konuştu.
 
'Daima Diyalog İçinde Bulunmak Hepimizin En Birinci Vazifesi Olmalı'

Sempozyum için gönderdiği iki sayfalık özel mesaja, Afrika Birliği'ne ve organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başlayan Fethullah Gülen Hocaefendi, "Bugün dünya, her zamankinden daha çok karşılıklı anlayış, diyalog, sulh, barış, yardımlaşma ve dayanışmaya muhtaçtır. Seyahat ve haberleşme vasıtalarının olabildiğince gelişmesinin neticesi olan globalleşme de, bu karşılıklı anlayış, diyalog, barış, yardımlaşma ve dayanışmayı hem daha da gerekli kılmakta, hem de onun gerçekleşmesi için önümüze büyük imkânlar koymaktadır. Ama acıdır ki, bir yanda menfaatler üzerinde, diğer yanda etnik temelde, bir başka yanda menfaat üzerinde dönen politikalar etrafında, bir başka tarafta ideolojik kutuplaşmalar ve en acısı dinlerin yanlış anlaşılıp yanlış tatbiki neticesinde, bütün insanlık için bir kardeşlik beşiği olması gereken yeryüzü, savaşlar ve çatışmalar arenası manzarası arzetmektedir. Bilhassa şiddete, cana kıymaya ve bozgunculuğa asla müsaade etmeyen İslâm’ın bazı gruplar tarafından yanlış anlaşılıp, yanlış hedefler adına kullanılması ise çok daha üzüntü vericidir. Öyleyse, globalleşmenin farklı kavimler ve kabileler halinde yaratılmış olmamızdaki İlâhî maksat, yani tanışıp kaynaşma ve yardımlaşma gayesi adına önümüze sunduğu imkânları, fertler ve cemiyetler, ülkeler ve milletler olarak bizzat kendi öz varlığımız için birbirimizi anlama, tanıma, daima diyalog içinde bulunma ve dünyayı bir sulh ve barış diyarı haline getirme yolunda kullanmak, herhalde hepimizin en birinci vazifesi olsa gerektir.." ifadelerini kullandı. Katılımcıların dikkatle dinlediği mesajda, Afrika Birliği'nin merkezinde gerçekleşen bu sempozyumun Türkiye ve Etiyopya halkının yanı sıra dünyanın diğer ülkelerindeki sağduyu sahibi insanlar tarafından da takdirle yâd edileceğini hatırlatan Gülen, "Beraber yaşama kültürünün böyle güzide toplantılarla taçlandırılmasının devamını diliyorum." temennisinde bulundu.

Toplantı sonunda nihai karar olarak 28-29-30 Haziran tarihlerinde  "Tecrübe ve İlhamlarıyla Afrika konulu" konulu Abant Toplantısı Afrika Birliği parterliğinde Abant’ta gerçekleştirilecektir. Başkan yardımcısı düzeyinde toplantıya katılım sağlanacaktır. 

<< Önceki Haber Etiyopya Diyalog Sempozyumu'nda 'Hizmet' vurgusu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER