'HSYK'yı Bakanlığa bağlayacağız' diyenlere zor soru!

Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın HSYK'yı Adalet Bakanlığı'na bağlayacağız açıklamasına tepki gösterdi.

'HSYK'yı Adalet Bakanlığı'na bağlayacağız' diyen hükümete zor soru!

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna müdahale olarak algılanan adımlar hukukçuların tepkisini topluyor. 

"İktidar bu mevcut soruşturmaya müdahil olmuştur ve soruşturmanın sağlıklı yürütülmesini de engellemeye çalışıyor. En azından algımız bu. böyle bir algıya yol açtı" diyen Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz,  hükümetin yolsuzluk ve rüşvet operasyonu başladığından bu yana yaptığı görevden alma ve dosyadan el çektirme değişikliklerine dikkat çekti ve HSYK'yı hedef alan açıklamaları eleştirdi. 

"Polislerin görevden alınması, savcıların engellenmesi... Üstelik, HSYK'nın nihayet bir hukuk tanımlaması, adli kolluk yönetmeliği için yapmış olduğu tanımlamayı dahi 'korsan bildiri' diye tanımlayan bir iktidarla karşı karşıyayız." diye konuşan Demiröz, Başbakan'ın bu sözlerle hedef aldığı HSYK'yla ilgili yapılması planlanan yeni değişikliğin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Demiröz şöyle devam etti:

"Diyor ki; HSYK'yı adalet bakanlığı'na bağlayacağız. Anayasa'yı değiştirme çoğunluğuna ulaştığımız an, denetlenmesi lazım HSYK'nın. Biz soruyoruz iktidarı kim denetleyecek? Evrensel hukuk kuralıdır; iktidarı idareyi yargı denetler. kolluk yönetmeliği ile tam bunu tersine çevirmek istediler. Sayın Başbakan tüm bunları, 'Milli iradeye saldırı' olarak tanımlıyor. Dünyanın neresinde böyle bir milli idare var? Yapılan haksızlıkları, yolsuzlukları ortaya çıkarmak ne zaman milli iradeye saldırı oldu? Dünyanın hiçbir yerinde milli irade yoktur ki, çoğunlukla iktidara geldi diye bu iktidara her şeyi yapabilme, her suçu işleyebilme imtiyazı tanısın? Böyle bir şey yok."

Bursa Barosu adına yapılan açıklamada herkesin yargıya saygılı olması ve süreçlerin hukuk çerçevesinde sonuçlanmasının beklenmesi istendi. 

<< Önceki Haber 'HSYK'yı Bakanlığa bağlayacağız' diyenlere zor soru! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER