Heyecanla beklenen haber geldi, sahaya iniyor!

Türk Hava Kuvvetleri, askeri alanda 'dev' bir adıma hazırlanıyor.

Heyecanla beklenen haber geldi, sahaya iniyor!

  • A400-M tipi "uçan dev" ekim ayı içerisinde TSK'nın envantere katılıyor
  • Uçağa Türk pehlivan "Koca Yusuf"un adı verilecek.
Var olan en yüksek teknolojiye sahip dev askeri kargo uçağı "A 400-M" Ekim ayı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil olacak.  Türkiye, şu anda sadece Fransız Hava Kuvvetleri'nin filosunda bulunan bu uçağa sahip ikinci ülke olacak. Uçağa, bir dönem tüm dünyayı titreten Türk pehlivan "Koca Yusuf"un adı verilecek. Türk Savunma Sanayi'nin katkılarıyla geliştirilen A400-M uçağı helikopter de dahil olmak üzere 37 ton yük taşıyor. Nakliye uçakları arasında ‘stratejik’ olarak nitelendirilen "Koca Yusuf" tarlaya bile inebiliyor.

Türk hava kuvvetlerinin heyecanla beklediği A400-M tipi "uçan dev" ekim ayı içerisinde envantere katılıyor. Airbus firması tarafından TUSAŞ'ın desteğiyle inşa edilen uçağı, Airbus'ın merkez ülkesi olan Fransa'nın ardından envantere alan ikinci ülke Türkiye olacak. Türkiye önümüzdeki 5 yıllık süreçte fasılalar halinde bu uçaktan 10 tane daha alacak. 

Airbus Military’nin yaptığı ve Türkiye’nin proje ortakları arasında yer aldığı A400-M uçağında diğer ortaklar da Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere ve İspanya olarak sıralanıyor. Sahip olan ülkeye özellikle hava indirme ve lojistik destek konusunda çok büyük bir avantaj sağlayan A400-M lojistik destek uçağının yapımında,TUSAŞ’ın gövde inşası konusundaki iş payı yüzde 7.2 oldu.

DONANIM TUSAŞ'TAN

Türk hava sanayi A400-M'deki katkısı nedeniyle uluslararası havacılık sanayindeki yerini de büyüttü. Uçağın tüm gövde kablo donanım ve üretimi ile bunların döşenmesi, kokpit dışında kalan iç ve dış aydınlatma sistemleri ile atık/temiz su sistemlerinin birinci derece tasarım ve tedarik sorumluluğu TUSAŞ tarafından gerçekleştirildi. TUSAŞ uçağın elektronik yazılım konusunda ise total içerisinde yüzde 1.27 oranında destek verdi.

TSK'NIN KAPASİTESİNİ 2'YE KATLAYACAK

Gövde montajı Almanya Bremen'de nihai montajı da İspanya'nın Sevilla kentinde gerçekleştirilen A400-M uçağı; zırhlı araçlar, helikopterler, obüs topları ve personel de dahil olmak üzere 37 ton yük taşıma kapasitesine sahip. Zemini uygun olan toprak araziye ve zemini hazırlanmış tarlaya dahi inebilen A400-M’in envantere girmesiyle Türk Hava Kuvvetleri'nin taşıma ve nakliye hız kapasitesi 2 katına çıkacak. Uçak, taşımanın yanısıra elektronik gözetleme görevlerinde de kullanılabilecek.

TEK SEFERDE  8700 KM UÇUYOR

A400-M uçağının her biri 11 bin beygir gücünde olan 4 adet pervaneli motoru bulunuyor. Bu motorlar uçağa jet performansı veriyor. Menzili 8 bin 700 km olan uçak, İstanbul’dan kalkıp Amerika kıtasına ikmal yapmaksızın ulaşabiliyor. 37 tonluk yükün yanı sıra 116 tam teçhizatlı paraşütlü asker de taşıyabiliyor. A400-M kısa sürede uçan hastane haline getirilebiliyor. 66 sedye ile 25 sağlık personel ile dünyanın bir ucundan diğer ucuna tahliyelerde kullanılabiliyor.

KOCA YUSUF’UN ADI VERİLECEK

Uçağa Bulgaristan Şumnu doğumlu 144 kilo ve 1.88 boyundaki efsanevi Türk güreşçi Koca Yusuf’un adının verilmesi planlanıyor. Ekim ayının sonunda Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine girmesi beklenen A400-M uçağı Kayseri Erkilet’teki 221’inci Filo’da görev yapacak.

SİPARİŞLER

Uçak için dünyanın dört bir yanından istekler bulunuyor. Şimdiye kadar proje ortakları Almanya 53, Fransa 50, İspanya 27, İngiltere 22, Türkiye 10, Belçika da 7 adet sipariş verdi. ortakların yanısıra Lüksemburg'un 1, Malezya'nın da dört adet A400-M siparişi bulunuyor. Türkiye’ye sonuncu teslimatın 2018’de olması öngörülüyor.
<< Önceki Haber Heyecanla beklenen haber geldi, sahaya iniyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER