Hidayet Karaca'nın avukatları,hakimleri HSYK'ya şikayet etti

Karaca’nın avukatları,soruşturma savcısı, tutuklamayı yapan ve itirazı reddeden hakimleri HSYK’ya şikayet etti.

Hidayet Karaca'nın avukatları,hakimleri HSYK'ya şikayet etti

Karaca’nın avukatları Fikret Duran ve Gültekin Avcı, İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek dilekçelerini verdi. Avukatlar, basını susturma operasyonunu yürüten Savcı Hasan Yılmaz, tutuklama kararını veren İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun ve tutuklamaya itirazı reddeden 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur hakkında şikayetçi oldu. 

Başvurunun ardından Duran ve Avcı basın açıklaması yaptı. Sulh ceza hakimliklerinin bugün bizzat anayasayı, insan haklarını ve ifade özgürlüğünü tehdit eder hale geldiğini belirten avukat Duran, Cumhuriyet savcısı Hasan Yılmaz ve 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun ile 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur’u HSYK’ya şikayet ettik.” dedi. 

Duran şikayetlerini makul şüphe bulunmamasına rağmen gözaltı kararı verilmesi, ifade esnasında hukuka aykırı delil kullanılması, delil oluşturulması, savunma hakkının kısıtlanması, gözaltı süresinin aşılması gibi 8-10 maddede özetlediklerini kaydetti. 

Sürecin başından beri hakim ve savcıları uyarmalarına, belgeleriyle iddialarını çürütmelerine rağmen hukuksuzlukların sistematik bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Duran, “Bu da hakim ve savcıların vicdani kanaatleriyle doğru ve tarafsız hareket etmediklerini ortaya koymakta. Bizim bu talebimiz bugün hem adli soruşturma başlatılması, hem HSYK’nın idari soruşturma başlatılması hem de savcı ve hakimlerin derhal el çektirilmelerini kapsamakta.” diye konuştu. 

Duran, “İsmi gözaltına alınacak kişiler arasında sayılan bir kişinin bizzat kendisi gidip teslim oluyorsa burada kaçma şüphesinin varlığından bahsetmek abesle iştigaldir. Bu savcıların kişisel duygularını hesaba katarak bir operasyonun içinde bulunduğunu göstermektedir. Savcı kendi işleminde bile tutarsızlık ve çelişkili davranmıştır. İfade esnasında hukuka aykırı olduğunu kabul ederek sormaktan ve iddia etmekten vazgeçtiği bir yasak delili tutuklamaya sevk gerekçesi olarak yazmıştır.” dedi.

GÜLTEKİN AVCI: SAVCI ALDATMAZ 

Avukat Gültekin Avcı da, gözaltı işlemi için soruşturma yönünden zorunlu olması ve suç işlendiğini düşündüren somut deliller olması gerektiğini söyledi. Avcı, “Ne somut delil ortaya koyulabildi, silahlı örgüt açısından, silahsız terör örgütü açısından bile olsa cebir, şiddet, baskı, tehdit, sindirme ve korkutma bu tür şeylerin hiçbir delili bırakın emaresi bile yoktu. Ama gözaltı uygulaması yapıldı. Tamamen kanun ihlal edildi. Keyfi ek gözaltılara sebebiyet verildi. 4. güne kadar müvekkilimiz Hidayet Karaca hiçbir şekilde ifadesine başvurulmadan keyfi olarak bekletildi.” şeklinde konuştu. 

Savcının Karaca’yı CMK’nın 148. maddesine aykırı şekilde aldatmaya teşebbüs ettiğini vurgulayan Avcı, “Kanunsuz ve hukuksuz bir delili mahkeme kararına dayanmayan illegal bir ses kaydını müvekkilimize sordu. Eğer avukat arkadaşlarımız müdahil olmasalardı bu sorunun cevabını kendince almış olacak ve kanuna aykırı bir şekilde müvekkilimizi aldatmış olacaktı. Savcılar aldatamaz hiçbir zaman. Yorma durumu söz konusu oldu. Bu kadar keyfi ek gözaltıyla.” diye konuştu. 

Tutuklama veren sulh ceza hakimi Bekir Altun’un somut delile dayalı kuvvetli şüphe ile tutuklama yaptığını hatırlatan Avcı, “Halbuki somut delil söz konusu değildi. Savcı yasak delile yönelik soru kendisine hatırlatıldığında o sorudan vazgeçtiği halde hakim Altun bundan vazgeçmemiş tutuklama kararına bu yasak delili esas almıştır. Bu tabii ki ciddi bir suç.” ifadelerini kullandı. 

Karaca’nın sorgusunun saat 23.36’da bitmesine rağmen 14 saat sonraya sorguyu tehir ettiğini belirten Avcı, “Burada hürriyeti tahdit suçuna sebebiyet vermiş. Çünkü sorgu bittikten sonra ya tutuklama kararı olması lazım ya da gözaltı olması lazım. Gözaltı süresinde de azami süre bitmişti. Tutuklama kararı da yok. Anayasaya göre müvekkilimiz kendiliğinden serbest kalmıştır. Sulh ceza hakiminin ertesi gün saat 14.00’te müvekkilimizin yüzüne karşı bir karar verebilmesi mümkün değildi. Dolayısıyla şu an halen Hidayet Karaca hakkında kanuna göre verilmemiş bir tutuklama yok.” dedi. 

Karaca’nın tamamen kanunsuz bir şekilde tutulduğunu kaydeden Avcı, “Bunlar hakkında yasak delil hakkında ve somut delile dayalı kuvvetli şüphe oluşmadığı halde tutuklama kararı vermesi sebebiyle ve gerekçesiz karar tabi yine bunlar gibi pek çok sebeple Altun hakkında şikayette bulunduk.” diye konuştu.

Avcı, “Hakim Hulusi Pur hakkında hem görevden uzaklaştırılma talep ettik hem de hakim ve savcılar kanunu gereği en az yer değiştirme cezasını gerektirecek bir disiplin suçu söz konusu. O da bizim itirazı gerekçesiz bir şekilde reddederek hakim Bekir Altun tarafından işlenilen görev ve disiplin suçlarını tekrarlamış oldu.” şeklinde konuştu. 

CİHAN

<< Önceki Haber Hidayet Karaca'nın avukatları,hakimleri HSYK'ya şikayet etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER