Hocaefendi'den çok ehemmiyetli mülahazalar

Hocaefendi, Kur'an ayetlerinden bahsederek anlattığı Firavun, Nemrut ve Tiran benzetmeleriyle ilgili yapılan yorumlar hakkında da konuştu.

Fethullah Gülen Hocaefendi'nin yeni Bamteli sohbeti

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi, Herkul.org'da en son yayınlanan Bamteli sohbetinde, Müminin karşısına çıkan sıkıntılar karşısında nasıl davranması gerektiğini anlattı. Muhterem Hocaefendi ''Kimden gelirse gelsin sıkıntılar olgunlaşmanın en önemli yollarındandır.'' dedi. 

Hocaefendi, "Ne kin, ne garaz, ne nefret. Ne kimseye Firavun deme ne Nemrut deme ne de Tiran deme. Fakat söylenen sözler bazıları biraz numara ve duruba bakarak, güzergah takip ederek üzerlerine alıyorlarsa kendi yanlış tevilleriyle tefsirleriyle meseleyi yanlış yorumluyor kendilerine karşı saygısızlık yapıyorlar deyip bir noktalı virgül koymak isterim vesselam." ifadelerini kullandı.

İşte Hocaefendi'nin "hiç durmadan yürüyeceksiniz" başlıklı sohbetinin önemli bölümleri:

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi herkul.org'da yayınlanan Bamteli sohbetinde hayatını Allah için hizmete adayanların önüne çıkan sıkıntılara karşı nasıl davranması gerektiğini anlattı. Peygamberlerin de hayatlarında sıkıntılar çektiğini hatırlattı.

Fethullah Gülen Hocaefendi: "Kimden gelirse gelsin, sıkılmalar, sıkıntılar, insanı sıkmalar  olgunlaşmanın en önemli yollarındandır. Yol buysa, yöntem buysa, buna öteden beri hep muarızlar çıkmıştır. İnsanlığın iftihar tablosunun hangi tavrı yanlıştı. Ama bir sürü muhalifi   vardı yani. Hz. Musa'nın kavmi içinde, bırakın yani oradaki Kıptileri, Firavun ve taraftarlarını, Samiri ve taraftarları.."

Hocaefendi, Peygamber yolunda olanların önüne engellerin çıkmaya devam edeceğinin altını çizdi. 

Muhtere Hocaefendi: "Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da hep böyle olacaktır. Bazen çok samimi insanlar engel olacaklardır. Bazen ölçüde samimi olmayanlar engel olacaklardır. Bazen müteredditler engel olacaktır. Bazen araftakiler engel olacaktır. Fakat bunların hiç birini bence görmemeli."

Hocaefendi müminin karşılaştığı sıkıntılara karşı tepkide dengeli olması gerektiğini vurguladı.

Hocaefendi: "Ne dostun bu mevzudaki vefasızlığından, ne düşmanın cefasından sarsılmamalı. Ve kimseyi de karşısına almamalı. Garaza hareket etmemeli. Yaptığı şeyler tepki edalı olmamalı. Reaksiyon edalı olmamalı. Bunlar ihlası yıkan götüren şeylerdir. Doğru bildiği şey fakat onun müdafasından da geriye durmamalı. Bu defa doğruya karşı saygısızlık yapmış olur. "

Eleştiride kantarın topuzunun kaçtığı sosyal medya mecralarını işaret eden Hocaefendi, kötü söze iyilikle cevap verilmesi gerektiğini söyledi: 

"Herkesin bildiği bir şey vardır. Çok kötü şeyler duyabilirsiniz. Rica ediyorum ben, ayniyle mukabelede bulunmamak lazım. Ayniyle mukabelede bulunanlar şimdi bu Twitter miwitter diye bir şey, Allah belası şeyler var. Allah'ın belası mı Allah'ın rahmeti mi? İyi şeylere tercüman olurlarsa Allah'ın rahmeti. İnsanları birbirlerine düşürüyorsa Allah'ın belası. Bela olduğu yerde Allah yerin dibine batırsın. İnsanları sevdirdiği kaynaştırdığı uzlaştırdığı yerde de, Allah derecesini yükseltsin onun. "

Hocaefendi kendi hayatında her dönem karşısına çıkan sıkıntılardan da bahsetti.

Fethullah Gülen Hocaefendi"Mesela diyebilir ki bir tanesi ''Maske düştü.'' 'A be birader kurban olayım sana. Sen müminsin böyle deme yani. Eğer Kıtmir'in maskesi olsaydı 40 seneden beri ehli dalalet onun yakasından elini çekerdi. Ben 60'ta da preslendim, 70'den de preslendim, 80'de de preslendim. 28 Şubat'ta da preslendim ve şimdi de burada, orada probleme sebebiyet vermemek için daussıla hissi ile içim yanıyor."

Hocaefendi daha önceki sohbetlerinde Kur'an ayetlerinden bahsederek anlattığı Firavun, Nemrut ve tiran benzetmeleriyle ilgili yapılan yorumlar hakkında da konuştu.

Muhterem Hocaefendi: "Ne kin, ne garaz, ne nefret. Ne kimseye firavun deme, ne Nemrut deme, ne de Tiran deme. Fakat söylenen sözler bazıları biraz numara ve duruba bakarak, güzergah takip ederek üzerlerine alıyorlarsa kendi yanlış tevilleriyle, tefsirleriyle meseleyi yanlış yorumluyor, kendilerine karşı saygısızlık yapıyorlar deyip bir noktalı virgül koymak isterim vesselam."

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi insanlığın yaşadığı sıkıntılarla ilgili Güneş'ten örnek verdi. Ümide sarılmanın önemine vurgu yaptı.

Hocaefendi: "NASA'nın beyanına göre, güneş çifte manasına, yörüngesini değiştirip bir farklı dönüşe geçecekmiş. Evet, benim aklımdan da ne geçiyor? İnşaallah o farklı dönüş, insanlık dünyasında da kendi yörüngesine oturma üzerine bir farklı dönüşe sebebiyet verir, bilemeyiz."
<< Önceki Haber Hocaefendi'den çok ehemmiyetli mülahazalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER