Kimse Yok Mu 36 gündür izin bekliyor

Kimse Yok mu Derneği’nin yardım kampanyası düzenleme yetkisinin elinden alınması, dünya genelinde yardıma muhtaç milyonlarca insanı mağdur etti. Hükümetin ‘iki satır dilekçe yeter’ açıklamasına rağmen 10 Ekim’de İstanbul Valiliği’ne başvurusu yapılan 7 yardım projesine hâlâ izin çıkmadı.

Kimse Yok Mu 36 gündür izin bekliyor

Türkiye’de 320 bin aileye, 113 ülkede 58 bin yetim ile milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım eli uzatan Kimse Yok mu Derneği’nin izin almadan yardım toplama yetkisi iptal edildikten sonraki kampanya başvurularına 36 gündür cevap verilmedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kampanya yetkisini iptal eden belgede imzası olduğu ortaya çıktıktan sonra, iki satırlık dilekçeyle izin alınabileceğini söylemiş ve “Bu zahmete de katlanın lütfen.” demişti. Dernek, 7 farklı kampanya için İstanbul Valiliği’ne 10 Ekim’de dilekçe yazdı, ancak şimdiye kadar cevap alamadı. Kimse Yok mu Derneği Genel Başkanı İsmail Cingöz,  duruma tepki gösterdi: “Bu kampanyalar Gazze’den Suriyeli mültecilere, sağlık taramalarından temiz su projelerine kadar yaklaşık 10 milyon insanın umudu. Kış geldi. Suriyeli vatandaşlarımız var. Kamp içinde olanlar, dışarıda olanlar. Yetimhaneler var. Gazze, Filistin yardımları var. Su kuyuları, katarakt hastaları var. Biz bu insanlara önceden randevu vermiştik. Yardımların devam etmesi gerekiyor. Bunlarda 3 gün değil, 3 dakika bile gecikme düşünülemez.” İzin için bekleyenler arasında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yakılan okulların tamir edilmesi ve yenilenmesi projeleri de bulunuyor.

Milyonlarca insana yardım eli uzatan, 113 ülkede 57 bin yetime sahip çıkan Kimse Yok mu Derneği, yeni bir zulüm ile karşı karşıya. İlk önce izinsiz yardım toplama yetkisi elinden alınan, ardından milyonlarca ihtiyaç sahibine yönelik izin alınan kampanyaları iptal edilen derneğin şimdi de kampanya düzenlemek için yaptığı izin başvurularına cevap verilmiyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kimse Yok mu’ya yönelik hukuksuz girişim karşısında, derneğin yardım kampanyaları için 2 satırlık bir dilekçe yazmaları gerektiğini söyleyerek “Bu zahmete de katlanın lütfen.” demişti. Bunun üzerine dernek yetkilileri, 7 ayrı kampanya için İstanbul Valiliği’ne 10 Ekim’de dilekçe yazarak izin talebinde bulundu. Ancak yüz binlerce insan gelecek yardımları umutla beklerken, aradan bir ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen izin için dönüş yapılmadı.

Başvurulan ve halen cevap alınamayan 7 kampanya şöyle: 1- Gazze ve Filistin’e yönelik yardımlar. 2- Afrika ve farklı bölgelerdeki yetimlere yetimhane inşaatı, tamiri, burs ve yardım projeleri. 3- Doğu Anadolu’da yakılan okulların tamiri ve yenilenmesi. 4- Afrika başta olmak üzere muhtaç ülkelerdeki sağlık taramaları ve katarakt ameliyatı projeleri. 5- Suriyeli ve Iraklı (Kürt, Ezidi, Arap) mültecilere yönelik kampanyalar. 6- Temiz su projeleri. 7- Acil ve insani yardımlar.

10 Ekim tarihinde kampanyalar için başvurduklarını ancak izin taleplerine henüz cevap verilmediğini belirten Kimse Yok mu Derneği Genel Başkanı İsmail Cingöz, “Bu yardımların hiçbirisi derneğimizin menfaatine değil.  Bu yardımlarda 3 gün değil, 3 dakika bile gecikme düşünülemez.” sözleriyle duruma tepki gösterdi. Cingöz, valiliğin cevap için 2 ay süresinin olduğunu hatırlatarak, “Bu yetkiyi kullanıyorlar. Fakat idare keyfi bir şekilde 36 gündür cevap vermiyor. Burada önemli bir nokta, hani iki satır yazı yazmaktı mesele. Hani alınan sadece bir imtiyazdı. Hani biz müracaat edip yardım toplayabilirdik. Bunların da ne kadar gerçekçi olmadığı, yalan olduğu ortaya çıkmış oldu.” dedi. 10 milyon insanın yardımları umutla beklediğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “36 gündür cevap verilmeyen 7 kampanyamız var. Bu kampanyalar Gazze’den Suriyeli mültecilere, sağlık taramalarından temiz su projelerine kadar yaklaşık 10 milyon insanın umudu. Kış geldi. Suriyeli vatandaşlarımız var. Kamp içinde olanlar, dışarıda olanlar. Yetimhaneler var. Gazze, Filistin yardımları var. Su kuyuları, katarakt hastaları var. Biz bu insanlara önceden randevu vermiştik. Bu yardımların devam etmesi gerekiyor.”

‘BU YARDIMLAR 3 DAKİKA BİLE GEÇİKMEMELİ’

İsmail Cingöz, izin için başvurulan kampanyalar arasında acil afet yardımları ve Türkiye’deki 300 binin üzerinde mağdur ailelere yönelik yardımların bulunduğunu da vurguladı. Bu süreçten mağdur ailelerin tedirgin olduğunu kaydederken, Kimse Yok mu’nun yardımları ile ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen bir annenin feryadını şu sözlerle dile getirdi: “Yardım ulaştırdığımız ailelerden birisi soruyor ‘Şimdi, benim ailem dağılacak mı?’ diye. ‘Çünkü benim kiramı Kimse Yok mu veriyordu, çocuklarımın eğitim bursunu veriyordu’ diyor. Şimdi bu yardımların üç dakika bile gecikmesi tedavi edilemez yaralar meydana getirecek.”

Kimse Yok mu Genel Başkanı Cingöz, 7 kampanyanın yanı sıra bu ay başka bir kampanya için izin talebinde bulundukları bilgisini de verdi: “Teavün dediğimiz, sürdürülebilir bir kalkınma ve gerçek manada fakirlikle mücadeleyi esas alan Afrika’nın en ücra köşelerine, çöllere ve köylere bin adet köy okulu, sahra okulu yapıp, Afrika ülkelerinin eğitim bakanlıklarına devredeceğimiz bir kampanyamız var. Yani Afrika’da 1000 adet okul inşa etme kampanyası bu. Köylere, sahraya. Teavün kelime manası ile dayanışma yardımlaşma demek. Gerçek manada Afrika’nın problemlerini çözmeye yönelik bir proje.”

İşte izin bekleyen yardımlar

GAZZE KAMPANYALARI: Bugüne kadar bölgeye 3 milyon liralık yardım ulaştırıldı. Gazze başta olmak üzere Filistin’deki onlarca okul ve yetimhane ile birlikte 500 bina tadilat yardımı bekliyor. Gazze Barış Derneği Başkanı Naser El Sadi, Kimse Yok mu engellendiği için 17 bin aileye imar projelerinin duracağını duyurmuştu.

AFRİKA, YETİMHANE  BURS PROJELERİ:Dünyada yaklaşık 58 bin yetime sahip çıkan dernek; Kırgızistan, Sudan, Burundi’de yetimhane ve Nijer’de 2 bin kişiyi kapsayan dul ve yetimlere tarımsal istihdam gibi projeler için izin bekliyor.

YANAN OKULLARA SAHİP ÇIKMA KAMPANYASI:Doğu Anadolu ve Türkiye genelinde yakılan onlarca okul ve eğitim kurumu tamir edilecek. İhtiyaç sahibi öğrencilere eğitim ve burs yardımı yapılacak.

SAĞLIK TARAMALARI VE KATARAKT AMELİYATLARI:Afrika ve Asya’da 12 ülkede 25 bin 557 kişi katarakt ameliyatı yapıldı. Özellikle Afrika ülkelerinde halen 4 bin kişi katarakt ameliyatı için bekliyor. 5 ülkede kalıcı hastane açıldı, benzer yardımlara izin gerekiyor.

SURİYE-IRAKLI MÜLTECİLERE YARDIM:Sadece Türkmenlere 233 bin liralık yurtiçi yardım yapan dernek iki ülkenin iç savaşlarından kaçan milyonlarca kişiye gıda, giyim, eğitim yardımı ulaştırıyor. Kilis’te 4 bin Suriyeli mülteci günlük sıcak yemek yardımı alıyor. İki okul inşası bekliyor.

TEMİZ SU PROJELERİ:Afrika ve Asya başta olmak üzere bin 600 su kuyusu açarak 3 milyon insana temiz su ulaştırıldı. Milyonlarca insanın faydalandığı kuyuların bakımı ve sayısının artırılması  için izin bekleniyor.

ACİL VE İNSANİ YARDIMLAR: 320 bin aileye doğrudan insani yardım ulaştırılıyor. Ayrıca deprem, sel, fırtına gibi afet zamanlarında hem Türkiye hem dünyaya yardım eli uzatmak isteyen dernek; Soma, Karaman Ermenek maden kazaları gibi toplumsal mağduriyet yaşanan bölgelere yönelik kampanyalar için izin verilmesini bekliyor.
<< Önceki Haber Kimse Yok Mu 36 gündür izin bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER