Kızının hayatını kurtarmak için 16,5 kilo verdi

Vefakar anne daha fazla vakit kaybetmemek için gönüllü oldu.

Kızının hayatını kurtarmak için 16,5 kilo verdi

Diyalize giren diyabet hastası kızı Fatma Sıvış’ı (38) kurtarmak isteyen, ancak fazla kiloları buna engel olan 63 yaşındaki Hatice Gündoğmuş, doktorların ‘zayıflamanız şart’ demesi üzerine 6 ayda 16.5 kilo vermeyi başarınca bir böbreği kızına nakledildi. 

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yaşayan iki çocuk annesi ev hanımı Fatma Sıvış, ikinci hamileliğinde diyabet hastası oldu. Diyabet, 16 ay önce Sıvış’ın böbreklerini iflas ettirdi. Talihsiz kadın diyalize bağlı bir yaşama başladı. Kızı Fatma Sıvış’ın haftanın üç günü makineye bağlanmasını kabullenemeyen 4 çocuk 7 torun sahibi annesi Hatice Gündoğmuş, kadavradan bağış beklemeyi göze alamadı. Eşi ve üç çocuğu da gönüllü verici olmak isterken anne Gündoğmuş, hiçbirini kabul etmeyip kızının donör adayı oldu. Anne ve kızı böbrek nakli için İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Ancak Gündoğmuş’un fazla kiloları donör olmasına engel çıkardı. 

Hastanenin böbrek nakli programı sorumlusu Opr. Dr. Işık Özgü, böbrek vericisi olabilmesi için anne Gündoğmuş’un kilo vermesi gerektiğini söyledi. Gündoğmuş, doktorların önerisi üzerine bir diyetisyen gözetiminde diyete başladı. Gündoğmuş, 6 ayda 106.5 kilodan 90 kiloya düştü. Kızına can aşısı olabilmek için zayıflayan Gündoğmuş ve Sıvış, geçtiğimiz günlerde nakil operasyonuna alındı. Anne Gündoğmuş’tan alınan bir böbrek, diyabet hastası kızı Fatma Sıvış’a nakledildi. Nakil sonrasında kızını diyalizden kurtarmanın mutluluğu yaşayan Gündoğmuş, duygularını şöyle dile getirdi: 

“Kadavradan bağış bekleyecek durumda değildik. Aday oldum ancak bu kez fazla kilolar sorun çıkardı. 106.5 kiloydum. Önümde hiç zaman yoktu. Doktorlarımız, ‘Hemen kilo ver gel’ dedi. Bir ara metabolizmam durmuş kilo veremedim. Bir ara ekmeği tamamen kestim. O da zararlı oluyormuş. Sabah akşam öğlen bir dilim ekmek yemem lazımmış. Ben ekmek yemezsem daha çok kilo veririm dedim ama öyle olmuyormuş. 90’a inince nakil yapıldı. Babası da üç kardeşi de kızıma verici olmak istedi. Ama eşim hastaydı, çocuklarıma da kıyamadım. Zayıflayıp verici oldum. Kızım şeker hastası, pankreasımı da vermek istedim. Kızımı makineye bağlı görmeye dayanamıyordum, kıyamıyordum. Ona böbrek, pankreas değil kalbimi, canımı veririm. Evlat her şeye değer. Şimdi çok iyi, ben de çok mutluyum.” 

18 yıldır diyabet hastası olduğunu, diyabet yüzünden böbreklerini kaybettiğini belirten Fatma Sıvış ise “Annem bana böbreğini vermek istediğinde ben de ona kıyamadım, kıyamam dedim. Anneme bir şey olsa katlanamazdım. Çok şükür her şey yolunda gitti, ikimiz de iyiyiz, mutluyuz.” dedi.

Öte yandan, Opr. Dr. Özgü de annenin kızına verici olabilmek için zayıflamasının takdir edilecek bir şey olduğunu belirtti. Vücut kitle indeksi belli bir sınırın üzerindeyse ameliyat yapmadıklarını anlatan Dr. Özgü, “O yüzden hastaların vücut kitle indeksinin uygun olmasını istiyoruz. Hastamızın annesine bunu, ne kadar kilo vermesi gerektiğini de söyledik. Önerilerimize uydu, yeteri kadar kilo verdikten sonra biz de ameliyatımızı gerçekleştirdik. Hem anne hem de kızı için iyi gitti. Umarım bundan sonra da iyi gider.” diye konuştu.


CİHAN

<< Önceki Haber Kızının hayatını kurtarmak için 16,5 kilo verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER