Milli Eğitim'de skandal sahtekarlık

İstanbul ve Adana’nın ardından Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü de skandal bir sahtekârlığa imza attı.

Milli Eğitim'de skandal sahtekarlık

Öğretmenlerin müdürlere verdiği ‘evet’ puanlarını ‘hayır’a dönüştürerek mahkemeye sahte belge sundu. Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Resul Demirbaş, diğer illerde de aynı sahteciliğin yapılmış olma ihtimaline karşı müdürleri uyardı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) getirdiği puanlama sisteminden sonra Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi’ne üye okul müdürlerinden 36’sı, 75 puan alamadığı için görevine devam edemedi. Müdürlerin başvurusu üzerine idare mahkemesi, İl Milli Eğitim’e puanlamanın objektif kriterlerini sordu. Milli Eğitim’in avukatı, puanları mahkemeye sundu. Bu aşamada müdürlere verilen ‘evet’ puanlarının mahkemeye gönderilirken ‘hayır’a dönüştürüldüğü ortaya çıktı. Müdürler, değerlendirme yapan öğretmenlerle görüşerek “Evet cevabı verdiğimi kabul ve beyan ederim.” şeklinde noter tasdikli yazı aldı. Skandalın ortaya çıkması üzerine okul müdürleri suç duyurusunda bulundu. Mahkemeyi yanıltmak için puanların bilgisayar ortamında tahrif edilerek sunulduğunu söyleyen Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Demirbaş, diğer illerdeki müdürlerin de aynı durumla karşılaşabileceğini belirtti: “Müdürler bölge idare mahkemelerine başvurarak, Milli Eğitim’in mahkemeye sunduğu not dokümanını incelesinler. Çanakkale’deki gibi onların da notu silinerek mahkemeye sunulmuş olabilir.”

İstanbul ve Adana’nın ardından Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü de skandal bir sahtekarlığa imza attı. Okullarda öğretmenlere verilen puanları silen müdürlük, mahkemeye tahrif edilmiş belgeyi sundu. Ortaya çıkan skandaldan sonra okul müdürleri suç duyurusunda bulundu. Mahkemeyi yanıltmak için okullarda müdürlere verilen evet’lerin bilgisayar ortamında hayır’a çevrilerek sunulduğunu söyleyen Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Demirbaş, resmi belgede sahtecilik yapıldığını söyledi. Sahtekârlığı şöyle anlattı: “Çanake’de sendikaya bağlı müdürlerden 42’si değerlendirmeye girdi. Bu objektif bir süreç değildi. Tamamen yandaş kayırmacaydı. Biz de Bölge İdare Mahkemesi’nde davalar açtık. 23’ünde yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bu süreçte Bölge İdare Mahkemesi bir ara karar aldı ve bu ara kararda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden, yapılan bu puanlamanın objektif kriterlerini sordu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi avukat da okullardan alınan puanların üzerinde değişiklik yaparak, ‘hayır’ yazarak, mühür ve imza ile birlikte Çanakkale Bölge İdare Mahkemesi’ne verdi. Burada amaç şuydu: Bölge İdare Mahkemesi’ni yanıltmak, ‘Bu müdürler zaten başarısızdı, okuldan da öğretmenlerden de az puan aldı.’ imajını oluşturmaktı. Bölge İdare Mahkemesi buna inanmadı ve yürütmeyi durdurdu. Mahkemeden aldığımız bu puanlama sisteminin, birileri tarafından evet’lerin hayır’a çevrildiğine dair savcılıklara suç duyurusunda bulunduk ve arkadaşlarıma ‘evet’ puanı veren öğretmenlerden de noterden yeminli ifadeler alarak, ‘Hayır, biz bu müdüre ‘evet’ verdik ama birileri değiştirmiş.’ diye belgeler aldık.” Diğer illerdeki müdürlerin de aynı durumla karşılaşabileceğini belirten Demirbaş, “Müdürler bölge idare mahkemelerine başvurarak, milli eğitim müdürlüklerinin mahkemeye sunduğu not dökümanını incelesinler. Çanakkale’deki gibi onların da notu silinerek mahkemeye sunulmuş olabilir.” dedi.

SAHTEKÂRLIK, İSTANBUL VE ADANA’DA DA YAPILDI

Skandal uygulamayı 14 Kasım’da Zaman gündeme taşımıştı. Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu hukuk sekreteri olan Zeynel Özgün, puanına itiraz ederek İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, bakanlıktan Özgün’ün formunu istedi. Evrakta tahrifat skandalı da bu noktada ortaya çıktı. Orijinal formda, değerlendirme yapan öğretmenler ‘evet’ diyerek olumlu puan verdiği halde, MEB’in mahkemeye gönderdiği formda cevapların ‘hayır’ ile değiştirildiği görüldü. Adana’da da Sabancı İlkokulu Müdürü Süleyman Avcı’nın itirazı üzerine, Seyhan Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, okul aile birliği değerlendirme formunu mahkemeye tahrif ederek gönderdiği gün yüzüne çıktı.

Yandaş değil diye 7 bin müdür tasfiye edilmişti

Skandal, MEB’in 81 il müdürlüğüne gönderdiği yazıyla dört yıllık görev süresini tamamlayan müdürlerin listesini istemesiyle başladı. Müdürler, okul ve kurum türlerine göre değerlendirmeye alındı. Bu değerlendirmenin yüzde 40’ını, okuldan gelen puan oluşturdu. Okulda değerlendirmeyi okul aile birliği başkanı, başkan yardımcısı, en genç ve en yaşlı öğretmenler, iki öğretmen kurulunca seçilen dört öğretmen gerçekleştirdi. Yüzde 60’lık dilimi ise milli eğitim müdürü, atamaya bakan şube müdürü ve bölümden sorumlu şube müdüründen oluşan üç kişi tarafından değerlendirildi. Bu iki değerlendirmenin sonucunda 75 veya üzeri puan alan okul müdürü, tekrar dört yıllığına kendi okulunda görevlendirildi. Bu süreçte hükümet yanlısı sendikaya üye almayan 7 bin müdür görevden alındı.

Zaman
<< Önceki Haber Milli Eğitim'de skandal sahtekarlık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER