O raporu hazırlayan müfettiş bakın kim çıktı

22 Temmuz’da sahur vakti gözaltına alınan polislerden 31’inin tutuklanmasına dayanak gösterilen raporları hazırlayan polis başmüfettişlerinin geçmişte usulsüz dinlemeler yaptığı ortaya çıktı.

O raporu hazırlayan müfettiş bakın kim çıktı

Başmüfettiş Zafer Aktaş, 1998 ve 1999 yıllarında 963 kurum ve kişiye ait telefonları illegal olarak dinlenmekten yargılanmıştı.

31 emniyetçi hakkındaki tutuklama kararının polis müfettişlerinin yazdığı raporlara dayandırılması, dikkatleri son dönemde hazırlanan raporlara çevirdi. Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek’in de aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında inceleme raporu hazırlayan başmüfettiş Zafer Aktaş’ın adı 1998 ve 1999’daki telekulak skandalına karışmıştı. Aktaş, illegal dinleme kayıtlarını bilgisayar hafızasından sildirmek suçundan 6 ay hapis, 1,5 milyon lira para cezası ve memuriyetten 3 ay men cezasına çarptırılmıştı. Diğer başmüfettiş Mehmet Tomruk ise 28 Şubat’ta İstihbarat Dairesi C Şube müdürü olarak görev yaptı.

Yolsuzluk, KCK\PKK ve Selam Tevhid örgütü gibi önemli soruşturmalarda görevli 31 polise yönelik tutuklama kararlarının dayanağını müfettiş raporları oluşturdu. Zaman'ın haberine göre, bu raporları yazan müfettişlerin ise farklı gruplarla, antidemokratik süreçlerle ilişki ve bağlantıları gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar tarafından geçmiş dönemde hakkında bazı işlemler yapılan emniyet müdürlerinin belirlenmesi için talimat verildi. Bu kapsamda tespit edilen polis müdürlerinin Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevlendirilmesi istendi. Bu şahısların İstihbarat, Terörle Mücadele ve Kaçakçılık birimlerinde inceleme yapması yönünde karar verildi. Bu kapsamda aralarında Selim Kutkan, Zafer Aktaş ve Mehmet Tomruk’un da bulunduğu 1. sınıf emniyet müdürleri, İstihbarat Dairesi’nde Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak döneminde yapıldığı iddia edilen illegal dinleme, log kayıtlarının silinmesi ve özel hayatın gizliliğini ihlal gibi bazı olayların tespiti için uzun süre çalışma yaptı. İncelemelerin ardından hazırlanan rapor Teftiş Kurulu Başkanlığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na sunuldu. Aktaş ve Tomruk’un imzasını taşıyan 16.4.2014 tarihli incelemenin temelini Star gazetesi tarafından 29 Haziran 2013 tarihinde gündeme getirilen ‘Emniyetin arşivi klonlandı’ ve ‘log kayıtları hukuka aykırı şekilde imha edildi’ iddiaları oluşturdu. İstanbul sulh ceza hâkimleri Bekir Altun ve İslam Çiçek, 31 polis hakkında verdikleri tutuklama kararını bu rapora dayandırdı.

Raporda imzası bulunan emniyet müdürleri Zafer Aktaş ve Mehmet Tomruk’u kamuoyu yakından tanıyor. Aktaş, eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ve Hizmet Hareketi’ne eli kanlı terör örgütü ve haşhaşi benzetmesinde bulunan 28 Şubat’ın ‘telekulakçısı’ ve halen Zonguldak emniyet müdürü olarak görev yapan Osman Ak’ın ekibi arasında yer alıyor. Darbecilerin ‘polis ayağı’ olmakla suçlanan Ak, telekulak skandalının başaktörlerindendi. 1998 ve 1999’da yasa dışı yollardan Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı’nın da aralarında bulunduğu 963 kurum ve kişiye ait telefonların dinlendiği tespit edilmişti. Dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, istihbarattan sorumlu emniyet müdür yardımcısı Osman Ak, istihbarat şube müdür yardımcısı Zafer Aktaş ve Mahmut Çorumlu ‘telekulak’ davasında yargılanmıştı. Bu tarihten itibaren söz konusu davada yargılanan emniyetçilere aktif görev verilmedi. Bazı emniyetçiler de açığa alınmıştı. Ancak 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından bu ve benzeri davalarda yargılanan emniyet müdürleri, Bakan Efkan Ala’nın talimatıyla kritik görevlere getirildi.

Zafer Aktaş, ayrıca 1999’da dinledikleri telefon kayıtlarının ortaya çıkmaması için bilgisayar hafızasını sildirmek suçundan da 6 ay hapis, 1 milyon 520 bin lira ağır para cezası ve devlet memuriyetinden 3 ay men cezasına çarptırıldı. Aktaş’ın hapis cezası paraya çevrilerek ertelendi. İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda inceleme yapan diğer isim ise Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevli polis başmüfettişi Mehmet Tomruk. Tomruk, son dönemde ‘sözde paralel yapı’ söylemleriyle dikkat çeken 28 Şubat sürecinde İstihbarat Dairesi başkanlığı yapan Bülent Orakoğlu ile birlikte bir dönem çalıştı. Orakoğlu’nun başkan olduğu dönemde Devrimci Karargah soruşturması kapsamında tutuklanan Hanefi Avcı başkan yardımcısı olarak görev yaparken, Tomruk C Şube’den sorumlu müdürdü. 1996 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda kurulan Batı Çalışma Grubu’nu (BÇG) deşifre eden İstihbarat Dairesi’nde görevli polis memuru Kadir Sarmusak o dönemde iletişimi Hanefi Avcı ve Mehmet Tomruk üzerinden sağlıyordu. Sarmusak, kritik bilgilere ve sağladığı bilgilere rağmen süreç sonucunda yargılanmıştı.
<< Önceki Haber O raporu hazırlayan müfettiş bakın kim çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER