Polis, askeri ikiye katladı

2014 bütçesinde Emniyet’in ödeneğindeki artış, Genelkurmay’ınkini neredeyse ikiye katladı.

Polis, askeri ikiye katladı

  • 2014 bütçe dağılımında askere %7, polise %12 artış yapıldı
  • Seneye polis 16.5, asker 20.3 milyar lira ödenek alacak.
  • 11 yıl önce Emniyet’e ayrılan pay askerin dörtte biriydi 

Hükümetin demokratikleşme adımları ve çözüm süreci, devlet bütçesinden TSK’ya aktarılan kaynakları da etkiledi. Türkiye’de yıllardır bütçeden en fazla payı alan kurum olarak gösterilen TSK’nın ödeneğindeki artış, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün altında kaldı. 2014 yılında, TSK’nın ödeneği yüzde 7 oranında artırılırken, Emniyet’in ödeneği ise yüzde 12 oranında arttı.

11 YIL ÖNCE FARK 4 KATTI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan 2014 yılı bütçe tasarısının cetvellerinde yer alan verilere göre, asker ile polis arasındaki ödenek makası hızla kapanmaya başladı. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, 2002 yılında TSK harcamalarının yer aldığı Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesi ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçesi arasında yaklaşık 4 kat fark vardı. Aynı yıl, MSB’ye bütçeden 8.2 milyar liralık ödenek verilirken, Emniyet’e ise 2.4 milyar liralık kaynak aktarılması kararlaştırıldı.

EMNİYETE YÜZDE 12 ZAM

2014 yılına gelindiğinde ise, asker ile polis arasındaki ödenek farkı büyük ölçüde azaldı. Bütçe verilerine göre, MSB’nin 2014 yılı ödeneği 2013 yılına göre yüzde 7.3 oranında artarak 20.3 milyar liradan 21.8 milyar liraya yükseldi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçesi ise, yüzde 12.2 oranında artarak 14.7 milyar liradan 16.5 milyar liraya yükseldi. Böylece son 11 yıllık dönemde asker ile polis arasındaki ödenek farkı büyük ölçüde kapanmış oldu.

ASKER AZALDI, POLİS ARTTI

AK Parti Hükümeti, döneminde asker sayısında önemli oranda düşüş yaşanırken, polis sayısında ise artış meydana geldi. 2012 yılı itibariyle TSK’nın 460 bin personeli, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de 260 bin personeli bulunuyor. Aynı yıl itibariyle, devletin 180 bin de Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı askeri bulunuyor. Son 11 yıllık dönemde ise asker sayısında belirli oranda düşüş yaşandı. Emniyet mensubu sayısında ise önemli artış kaydedildi. 11 yıllık dönemde polis sayısında yaklaşık 90 bin kişilik artış sağlandı.

<< Önceki Haber Polis, askeri ikiye katladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER