Erdoğan'dan Çin füzesi çıkışı

Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, Ko­so­va dö­nü­şü uçak­ta ge­zi­ye eş­lik eden ga­ze­te­ci­le­re önem­li açık­la­ma­lar yap­tı.

Erdoğan'dan Çin füzesi çıkışı

  • Başbakan Erdoğan: Füze konusunda ortak yatırımı kabul eden tek ülke Çin, başka teklif gelirse görüşürüz
  • 'Çözüm sürecini ihlal eden bedelini öder'
  • ‘Yol için gerektiğinde cami yıktık’

Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, Ko­so­va dö­nü­şü uçak­ta ge­zi­ye eş­lik eden ga­ze­te­ci­le­re önem­li açık­la­ma­lar yap­tı. “Çö­züm sü­re­ci­ni ih­lal eden be­de­li­ni öder, ih­lal eden biz ol­ma­ya­ca­ğı­z” de­di.

Çin ile fü­ze mü­za­ke­re­si­nin de­vam et­ti­ği­ni be­lir­ten Er­do­ğan, “or­tak ya­tı­rı­mı ka­bul eden tek ül­ke­nin Çin ol­du­ğu­nu­” söy­le­di. Baş­ba­kan, Çi­n’­in tek­li­fiy­le en ya­kın­da­ki di­ğer tek­lif­ler ara­sın­da 1 mil­yar do­lar­lık fark bu­lun­du­ğu­nu açık­la­dı. Baş­ba­ka­n’­ın Bugün Gazetesi'nden Ahmet Taşgetiren'in sorularına verdiği cevaplar özetle şöy­le:

EN KALİTELİSİ RUSYA’NINKİ

*Çin ile fü­ze an­laş­ma­sı ça­lış­ma­la­rı­na özel­lik­le NA­TO çev­re­le­rin­den eleş­ti­ri­ler gel­di.

Fü­ze alı­mın­da ope­ras­yo­nel güç, fi­yat, or­tak üre­tim, üçün­cü ül­ke­ye sa­tış gi­bi 6-7 kri­ter var ve hep­si­nin pua­nı var. Ge­len tek­lif­le­rin hep­si pu­an­lan­dı. Sa­vun­ma Sa­na­yi­i Müs­te­şar­lı­ğı (SSM) bu­nun pu­an­la­ma­sı­nı ya­pı­yor ve önü­mü­ze ge­ti­ri­yor. Biz se­çim ya­pı­yo­ruz. Bi­zim­le or­tak ya­tı­rı­ma gi­ren sa­de­ce Çin var. En dü­şük fi­yat Çin. Üçün­cü ül­ke­ye sa­tış­ta en ra­hat Çin. Ar­dın­dan Fran­sa-İtal­ya kon­sor­si­yu­mu 1 mil­yar do­lar fark­lı ge­li­yor. Da­ha son­ra 200 mil­yon do­lar­la ABD, ar­dın­dan da Rus­ya 4 mil­yar do­lar­la ge­li­yor. Ama ka­li­te­de en iyi­si Rus­ya­’nın­ki o da bir va­kı­a.

NA­TO­’ya ce­va­bım şu: Şu an­da NA­TO­’nun 9 ül­ke­sin­de hâ­lâ Rus­ya­’nın fü­ze­si var. Bu­nu en­van­ter­den çı­kar­ma­la­rı ge­re­kir, hâ­lâ çı­kar­ma­dı­lar. Çi­n’­den alı­na­cak ürü­nün NA­TO stan­dar­dı test edi­le­cek. Da­ha biz bir yıl ön­ce Çin ile or­tak tat­bi­kat yap­tık. NA­TO­’nun bun­dan ha­be­ri var. Mü­za­ke­re saf­ha­sın­da­yız her­han­gi bir çat­lak ol­maz­sa de­vam ede­ce­ğiz. Biz ül­ke­mi­zin ba­ğım­sız­lık hak­kı­na mü­da­ha­le et­tir­me­yiz. Eko­no­mik ba­ğım­sız­lık ko­nu­sun­da­ki hak­kı­mı­za mü­da­ha­le et­tir­me­yiz. Bu çok önem­li bir hu­sus.

*Te­lif­ler­de de­ği­şik­lik olur­sa ka­rar de­ği­şir mi?

Ka­pa­lı zarf usu­lüy­le ge­len tek­lif­ler bun­lar. 6 yıl­dır de­vam eden bir sü­reç­tir. Bu sü­reç­te de­ği­şik gö­rüş­me­ler ol­du. Sa­yın Oba­ma ile de Pu­tin ile de ko­nuş­tum. Pu­tin in­di­rim yap­tık­la­rı­nı söy­le­di ama faz­la bir de­ği­şik­lik ol­ma­dı. Çin yet­ki­li­le­riy­le bi­zim Sa­vun­ma Sa­na­yi­i Müs­te­şar­lı­ğı­mız mü­za­ke­re saf­ha­sın­da. Şu an­da di­ğer ta­raf­lar­da de­ği­şik bir tek­lif var mı yok mu bil­mi­yo­rum. Ge­lir­se dü­şü­nü­lür. Çin mü­za­ke­re­ler­den vaz­ge­çer­se an­cak di­ğer ta­raf­lar­la gö­rüş­me ih­ti­ma­li do­ğar.

*Çözüm sürecinde tıkanıklık nedir? Öcalan ile Kandil arasındaki uyuşmazlık mı?

Kandil ile Öcalan arasındaki uyuşmazlık ortada. Bir ara eli silahlı kimse kalmadı havasına girdiler. Ben önce “Yüzde 15, sonra yüzde 20 çıktı” dedim. Sonra kendileri de kabul etti yüzde 20’yi. Türkiye Cumhuriyeti’nin istihbaratı var. 10 yıl öncesi değil. GES’in devredilmesiyle MİT daha da güçlendi. İdeal noktada değil ama dünden daha iyi. 15 Ekim demişlerdi, ne oldu? Bugün ayın kaçı? Hani çözüm süreci bitecekti, ne oldu? Hiçbir zaman güvenlik güçlerimizin yerini terk etmesi gibi bir iş içine girmedik. Öyle bir zafiyet olabilir mi? Bizim açımızdan çözüm süreci yürüyor. Kararlıyız. İhlal eden bedelini öder. İhlal eden biz olmayacağız.

*Cami yıkımı meselesi polemik konusu, nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sözün başını arkasını kesip yıldız yapıyorlar. ‘Eğer yol için caminin yıkılması gerekiyorsa biz onu yıkarız bir başka yere yaparız’ dedik. Tarihi camilere dokunamazsınız tabii ki. Belediye başkanıyken Küçükköy’de küçük bir cami vardı. Yol geçmesi gerekiyordu. Biz orayı kaldırıp uygun yere daha güzelini yaptık.

<< Önceki Haber Erdoğan'dan Çin füzesi çıkışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER