Şırnak’a 2 bin 350 Ezidi yerleşti

Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçesine bugüne kadar 2 bin 350 Ezidi geldi.

Şırnak’a 2 bin 350 Ezidi yerleşti

Silopi’ye gelen Ezidiler daha önce yapılan AFAD konutlarına, Cizre’ye gelen Ezidiler de belediyeye ait taziye evlerine yerleştirildi.

Selefi Irak Şam İslam Devleti(IŞİD) örgütünün 2 Ağustos'ta Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bölgesinde bulunan Şengal bölgesine saldırması sonucu topraklarından göç eden Ezidiler, Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Türkiye’den Kuzey Irak'a açılan ve Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’ye sığınan Ezidiler, Silopi ve Cizre başta olmak üzere Türkiye’nin değişik yerlerinde barındırılmaya çalışıldı. Türkiye’ye sığınan Ezidilerin çoğu Silopi’de daha önce yapılan AFAD konutlarına, Cizre’de ise belediyeye ait taziye evlerine yerleştirildi. Ayrıca Silopi’de konutların yanında belediye tarafından ek kent çadırlar kuruldu. Ezidilerin bir kısmı bu çadırlarda, bir kısmı da Silopili vatandaşlar tarafından verilen evlere gönderildi.

Bugüne kadar Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçesine 2 bin 350 Ezidi geldi. Sadece Silopi’de 2 bin Ezidi bulurken, Cizre’de de 350 Ezidi bulunuyor. Gün geçtikçe sayılarında artış yaşanan Ezidiler, burada yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye’ye gelen Ezidilerin birçoğunun savaşta kızlarını, çocuklarını ve eşlerini kaybettiği ifade edildi. Sağ olarak savaştan kurtulup Türkiye’ye sığınan Ezidilerin gözlerinde hala ölüm korkusu var. Silopi ve Cizre’ye yerleşen Ezidiler zaman zaman sağlık kontrolünden geçiriliyor, belediyeler tarafından günde 3 öğün yemek veriliyor.

IŞİD’ten kaçıp Türkiye’ye sığındığını söyleyen Ezidilerden Rıfkı Haydar, "Biz IŞİD zulmünden kaçtık. Orada çok sayıda akrabalarımızı kaybettik. Oradan kaçıp Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’ye sığındık. Bizim pasaportlarımız olduğu için bizi bıraktılar. Ama o tarafta kalan binlerce akrabalarımız pasaportları olmadığı için bırakmıyorlar. Bu konuda devletin bize yardım etmesini istiyoruz." dedi.

IŞİD’in saldırılarını anlatan Hemo Kasım ise "IŞİD bize saldırdığında genç kızlarımızı aldılar götürdüler. Erkekleri de öldürdüler. Biz ölmemek için Şengal Dağlarına kaçtık, hayatımızı öyle kurtardık. Ama orada çok susadık ve aç kaldık. Ondan sonra oradan kaçtık geldik. Türkiye’ye sığındık." diye konuştu.

IŞİD saldırılarını gören çocuklarının çok korktuklarını söyleyen Gule Dılhaz, "Devlet bize kapılarını açtı. Sağ olsunlar burada halk ve yetkililer bütün ihtiyaçlarımızı gideriyor. Ama orada imkanlar kısıtlı. Açlıktan ağaç kabuklarını yiyorlarmış. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Gıda ve giysinin yanı sıra her türlü ihtiyacımız gideriliyor. Gerçekten biz buraları böyle bilmiyorduk. Sağ olduğumuz sürece burada gördüğümüz misafirperverliği unutmayacağız. Bize çok yardım ettiler. Bütün ihtiyaçlarımız gideriliyor. Herkese çok teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.
<< Önceki Haber Şırnak’a 2 bin 350 Ezidi yerleşti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER