Teröristlerin yurt dışına çıkışı nasıl olacak?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çözüm sürecinin aşamalarından yurt dışına çıkışın yaz bitmeden tamamlanmasının öngörüldüğünü belirterek, tüm sürecin bir takvime tabi olduğunu ve takvimin muhataplar tarafından bilindiğini söyledi.

Teröristlerin yurt dışına çıkışı nasıl olacak?

Soruları cevaplayan Ergin, çözüm sürecinin  aşamalarının, eylemsizlik, yurt dışına çıkma, demokratik adımların atılması ve  sonuçta normalleşme sürecinin öngörüldüğünü belirtti.

         Ergin, takvime bağlı olan sürecin, işledikçe kamuoyu tarafından takip  edilebileceğini kaydetti.
         Detaylara boğmamak gereken süreçte şu anda önemli adımlar atıldığını ve  önemli mesafelerin geçildiğini belirten Ergin, şu anda eylemsizlikle beraber  çekilme, yurt dışına çıkma sürecinin işleyeceğini ve bunun takip edileceğini  ifade etti. Ergin, bu aşamadan sonra da diğer adımların izleneceğini anlattı.

         Çekilmenin toplumun gözü önünde, ''şuradan 3, şuradan 5 kişi çıktı''  şeklinde olmayacağını dile getiren Ergin, ''Ama bunu herkes algılayacak, toplum  bunu hissedecek'' ifadesini kullandı.

         ''Çekilme şu anda yaşanmaya başladı mı?'' sorusu üzerine Ergin,  ''Önümüzdeki günlerde izleriz'' dedi.

         Yurt dışına çıkışın yaz bitmeden tamamlanmasının öngörüldüğünü söyleyen  Ergin, tüm sürecin bir takvime tabi olduğunu ve takvimin muhataplar tarafından  bilindiğini kaydetti.

         Bakan Ergin, ''Eylemsizlik ve yurt dışına çıkış, yaz bitmeden  tamamlanması gereken bir aşama. Yaz bitmeden diyorum, artık şartlara göre  bakılacak. Sonuç itibariyle bu sorunun Türkiye'nin gündeminden çıkarılmasını  hedefleyen bir çalışma içindeyiz. Ümit ediyorum ki seçim takvimi başlamadan bu  sorunu aşmış oluruz'' diye konuştu.

         Kaç PKK'lının çekileceği sorusu üzerine Ergin, bu konuda net sayı  söylemesinin doğru olmayacağını, süreç tamamladıktan sonra sayının  paylaşılabileceğini kaydetti.
         
         -Akil insanlar komisyonu-
         
         Akil insanlar komisyonunun ne zaman kurulacağı, yasaya ihtiyaç bulunup  bulunmadığı sorusu üzerine de Ergin, ''Akil insanlar dediğimiz grup ya da çalışma  ekibi sivil inisiyatiftir kendisi. Siz bunu belli bir statüye, yasaya yaslamaya  çalışırsanız sivillik özelliğini kaybeder, bir kurum haline gelir. Bu da  fonksiyonlarına zarar verir. Sivil olarak kalması, bu şekilde çalışması çok daha  anlamlı. Bir yasal düzenlemeye ihtiyaç yok'' şeklinde konuştu.

         Ergin, komisyonun kurulmasının gecikmeyeceğini ifade etti.

         ''MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün komisyon kurulursa üye  vermeyeceklerini söyledi ve savcıları göreve çağırdı. Bunu nasıl  değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Ergin, MHP'nin sürece ilişkin şiddeti  telkin eden, şiddete yönelten bir söylem içinde olduğuna dikkati çekti.

         Ergin, ''MHP'nin kavga için gösterdiği cesareti barış için de  göstermesini temenni ediyorum'' diye konuştu.

         BDP'ye de çağrı yapan Ergin, sürecin ilerlemesinin önüne mazeret  dikilmemesi, engel konulmaması gerektiğini ifade etti. Ergin, ''Aşamalarda  öngörülmemiş adımların ileri sürülmesi doğru olmaz. Aşamalar bellidir, muhataplar  biliyor'' ifadesini kullandı.

         BDP'nin süreci yönetenlerle ilgili yasal teminat istediğinin  hatırlatılmasına karşılık da Ergin, Türkiye'nin artık 1999'ların Türkiyesi  olmadığını, Türkiye'nin şartlarının geçmişteki şartlardan farklı olduğuna işaret  etti. Ergin, bu aşamada yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığını dile getirdi.

         ''Bir savcı çıkar da dava açarsa çok zor durumda kalabiliriz şeklinde  kaygı var'' denilmesi üzerine Ergin, ''Bir savcı çıktığında, 'siz niye Türkiye'ye  barışı getirmeye çalışıyorsunuz diye hesap mı soracaktır? Akan kanın, göz yaşının  dindirilmesi için niçin gayret ediyorsunuz diye mi soracaktır? Bu suçsa ben bu  suçu işliyorum burada'' şeklinde konuştu.
         
         -''Geldikleri yöntemlerle ülkeyi terk edeceklerdir''-
         
         Ergin, yurt dışına çıkışın silahlı mı silahsız mı olacağı sorusuna da  ''Bunlar, elinizin altında, tasarrufunuzda olan unsurlar değil ki. Geldikleri yöntemler neyse, muhtemelen o yöntemlerle ülkeyi terk edeceklerdir'' yanıtını  verdi.

         ''PKK tek taraflı eylemsizlik kararı açıkladı. Hükümet olarak Türk  Silahlı Kuvvetleri'ne zorunlu haller dışında operasyonları durdurun şeklinde  tavsiye ya da bir talimat oldu mu?'' sorusu üzerine Ergin, Türk Silahlı  Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin, Anayasa'nın verdiği yetki çerçevesinde  görevlerini ifa ettiklerini belirtti. Ergin, ''Ülke olmanın, devlet olmanın  gereği faaliyetlerdir, o faaliyetlerine devam ederler. Burada silahlı güçlerle  terör örgütü mensuplarının aynı kefeye konulması kabul edilemez'' görüşüne yer  verdi.
         Bir başka soru üzerine Ergin, Mahmur kampının kapatılması talebinin,  sürecin son aşaması, normalleşme aşamasında değerlendirilebileceğini kaydetti.

         Sadullah Ergin, bir soruya karşılık, terör örgütü elebaşı Abdullah  Öcalan'ın karısı Kesire Öcalan'dan boşanmak için başvuruda bulunduğuna dair bir  bilgi bulunmadığını da bildirdi.
<< Önceki Haber Teröristlerin yurt dışına çıkışı nasıl olacak? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER