Terörle mücadelede bir dönem sona erdi

Diyarbakır, Mardin ve Tunceli’nin de aralarında bulunduğu 9 ilde terörle mücadele jandarmaya devredildi.

Terörle mücadelede bir dönem sona erdi

  • Terörle mücadele 9 ilde jandarmaya emanet.
  • Uzmanlar değişikliği olumlu yorumladı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 9 ilde terörle mücadele sorumluluğunun Jandarma Genel Komutanlığı’na devredildiğini açıkladı. Daha önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) sorumluluğunda bulunan Diyarbakır, Batman,Mardin, Bitlis, Tunceli, Bingöl, Şanlıurfa, Muş ve Elazığ bölgelerinde terörle mücadele faaliyetlerini artık İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) sürdürecek. 

Bugün'de yer alan habere göre 2013 bahar-yaz tertiplenmesi kapsamında bazı birlikler de daimi hale getirildi. Irak sınırında JGK sorumluluğunda olan bölüm KKK’ya devredildi. Çekilen jandarma birlikleriyle bölgede iki jandarma komando alayı ve bir jandarma komando taburu teşkil edildi. Bölgedeki birliklerin takviyesi maksadıyla terörle mücadele konsepti gereği bazı Özel Kuvvetler Taburları harekat bölgesinde görevlendirildi. Diğer Özel Kuvvetler taburları ile bölge dışındaki komando tugaylarının ise intikale hazır halde ihtiyaç halinde bölgede görevlendirilmek üzere asli garnizonlarında eğitim faaliyetlerini sürdürecekleri belirtildi.

PKK çıkışları yakın takibe alınacak

Güvenlik uzmanı emekli Albay Mesut ÜlkerOrtaya çıkan fiili bir durum söz konusudur. Kara Kuvvetleri zaten terörle mücadelede merkezde değil. Kara Kuvvetleri’nin görev alanıyla alakalı, o bölgeyle ilgili silah sistemleri ve potansiyeli ile alakalı bir değerlendirme yapılmıştır ve jandarmanın öne çıkacağı kararı verilmiştir. Daha fazla verim alınmasına yönelik sağlıklı bir karardır. Çekilmenin filli olarak gerçekleşmediği bir durum var. Fiili durumun daha yakın kontrole alınması lazım. Bu açıdan jandarmanın merkezde daha aktif olması isteniyor. Mücadeleden ziyade çözüm sürecine katkı olarak değerlendirilebilir.

Yeterli görülmüş olabilir

Terör uzmanı emekli Albay Mithat Işık: Terörle mücadele jandarmadaydı. Kuvvetleri yetişmediği için Kara Kuvvetleri takviye ediyordu. Çözüm süreci ile beraber bir sükunet dönemi var, operasyon yapılmıyor. Kara Kuvvetleri’nin operasyonlarda kullanılması, ihtiyaç olduğu için takviye olarak gelmişti. Jandarma birlikleri yeterli olduğu için böyle bir karar alınmış olabilir. Terörle mücadelede kullanılan komando birlikleri var. Kuvvet değerlendirmesinde bunlara ihtiyaç duyulduğu zaman bu birlikler bölgeye intikal ettirilebilir. Bekleyip görmek lazım, zafiyet oluşturuyorsa takviye yapılır.

Yoğunluk Hakkâri’ye kaydırılmalı

BİLGESAM Başkanı emekli Kurmay Albay Doç. Dr. Atilla Sandıklı: Gereksiz alanlarda TSK’nın kullanılmasının anlamı yok. İhtiyaç olduğunda İl İdaresi Kanunu’yla vali gerek gördüğü halde, o bölgedeki TSK bölüklerinden istifade edebilmek için talep edebilir. Değişiklik terörle mücadelede sistematik bir yaklaşımın ürünüdür. TSK’ya gerekli olmayan yerde iç güvenlikle ilgili bir görevin verilmemesi, doğru olandır. Terörle mücadelede zafiyet verileceği düşünebilir. TSK yoğunluğunu terör olaylarının yoğun olduğu Hakkâri ve Şırnak bölgesine daha iyi verebilecek.

<< Önceki Haber Terörle mücadelede bir dönem sona erdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER