Türkiye'de sinsi sinsi yaygınlaşan büyük tehdit!

"Ailenin korunması ve müt'a fitnesi" konulu sempozyumda müt'a birlikteliğinin aile yapısını tehdit ettiği vurgulandı.

Türkiye'de sinsi sinsi yaygınlaşan büyük tehdit!

  • "İslam dini, geçici evlilik olan müt’ayı kıyamete kadar haram kılmıştır"
  • "Hz. Peygamber, müt’ayı yasaklamıştır. Müt’a cahiliye dönemine ait bir uygulamadır"
  • "Müt’a nikâh değil, bir birlikteliktir"
  • Müt'a Türkiye’de de gizlice yaygınlaştırılıyor
Dini İlimler ve Kültür Dergisi Yeni Ümit’in düzenlediği  "Ailenin korunması ve müt'a fitnesi" sempozyumunda müt'anın zinadan farksız olduğu, aile yapısını tehdit ettiği ve Türkiye'de gizlice yaygınlaştığı belirtildi. 

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda konuşan Prof. Dr. Muhammed Kudat, mut’anın, evliliğin maksadına ters olduğunu belirterek, nefsi koruma altına almadığını söyledi. Dini İlimler ve Kültür Dergisi Yeni Ümit'in  düzenlediği sempozyumda konuşan Prof. Dr. Muhammed kudat, müt'anın, evliliğin maksadına ters olduğunu belirterek evliliğin maksadına ters olduğunu söyledi.

Geçici evlenme olan müt’a birlikteliği, İslam’da haram kabul edilmesine karşın son dönemlerde Türkiye’de de gizlice yaygınlaştırılıyor. İlahiyatçı ve akademisyenler, toplum ve aile hayatını tehdit eden müt’anın, nikah değil, birliktelik olarak ele alınması gerektiğini vurguluyor.

Müt’a nikâhının sosyolojik, psikolojik tehlikeleri konusunda ilahiyatçı ve akademisyenler görüşlerini dile getirdi. Türkiye’de gizlice yaygınlaşmaya başlayan müt’a nikâhının (geçici evlilik) ehl-i sünnet akidesinde kesinlikle yeri olmadığını vurgulayan, ilahiyatçılar, uygulamayı ‘aile hayatına karşı tehdit’ olarak niteledi. “Müt’a nikâh değil, bir birliktelik.” görüşünde birleşen alimler, “Bunun flörtten, zinadan farkı yoktur.” tespitinde bulundu.

Programın açılış konuşmasını yapan Ürdün Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Kudat, İslam’da evliliğin süreklilik vasfına dayanan bir akit olduğunu belirterek, “İslam dini, geçici evlilik olan müt’ayı kıyamete kadar haram kılmıştır. Evliliğin maksadına terstir. Müt’a nikâhına hiçbir zaman nefsi korumaz. Haramlara karşı korumaz. İnsan türünü koruma gibi bir hedefi yoktur.” dedi. Salih bir zürriyetin tesis edildiği ailenin, müt’a gölgesinde yetişmeyeceğine dikkat çeken Prof. Kudat,  “Meşru evlilikte Allah’ın uygun gördüğü bir ortam olur. Ancak müt’ada kadın erkek arasındaki ilişki hırsız ilişki gibidir. Oysa aile hayatında güzel bir ilişki gerekir.” ifadelerini kullandı. Mut’anın zevk için yapıldığını aktaran Kudat, şunları söyledi: “Mut’ada belirli bir süre geçtikten sonra herkes kendi yoluna gidiyor. Müt’a nikâhında ne aile ne nesil söz konusu. Müt’a nikâhı yapan insanın mantığı şu: Bir kadınla belli bir ilişkisi bittikten sonra başka bir ilişki nasıl kurarım. Böyle müfsid, fesat bir insan tipidir bu. Meşru nikâh insan türünü muhafaza eder. Hayırlı bir nesil ortaya koyar. Mut’ada insan türünü koruma gibi bir hedef yoktur.” Sempozyuma Türkiye’nin dört bir yanından kanaat önderleri katıldı: Adnan Fatihoğlu (Hatay alevi kanaat önderi), Mele Şuayb Arslan (Diyarbakır), Mehmet Aksoy (Mardin-Kızıltepe), Mele Mehdi Çakırcı (Bingöl), Mehmet Salih Akdeniz (Diyarbakır), Mele Abdurrahman Arslan (Diyarbakır), Mele Gıyasettin Geylani (Bitlis), Murat Denli (Cizre), Mele Abdulgani Mutlu (Bitlis), Mele Vefa Özcan (Siirt).

GEÇİCİ EVLİLİK, KİRALIK ZİNADIR!

Ailenin sonsuza kadar uzayacak bir müessese olduğuna işaret eden Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hamdi Döndüren de Kur’an-ı Kerim’de nikâhın ebediyen geçerli bir akit olduğunu belirterek, “Geçici 2-3 saat ya da birkaç gün gibi birliktelikler sahih değildir.” diye konuştu. Prof. Döndüren, Efendimiz’in hadiste ‘Ey gençler, içinizde evliliğe gücü yetenler evlensin. Bu gücü bulamayanlar oruç tutsun.’ dediğini hatırlatarak, “Geçici nikâhla devam edin dememiş. Normal nikâh Peygamberimiz’in sünnet-i müekkedesi olarak kabul edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Mut’anın kiralık zina olduğunu dile getiren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse ise Kur’an’da ve sünnette müt’anın yer almadığına dikkat çekti. Şia kaynaklarının mut’a nikâhını Nisa Sûresi 24. ayetine dayandırarak meşrulaştırmaya çalıştıklarını kaydeden Köse, “Bu ayetin müt’a ile hiçbir ilişkisi yok. Ayet, mehir ahkâmının bir parçası. Kur’an’daki bu ayetle kadının mehir miktarı belirlenmiş.” dedi. Köse, “Kimi insanlar ‘Allah’ın kapılarını açtığı bir rahmeti kimse kapatamaz’ ayetiyle mut’aya kapı aralamaya çalışıyor. Ancak namus konusunda esas olan haramlılıktır.” ifadelerini kullandı.

"İSLAMDA KADINLAR DİŞİLİĞİYLE DEĞİL KİŞİLİĞİYLE ÖN PLANDADIR"

Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Kaşıkçı da Müt’anın insan haklarına ve insan haysiyetine aykırı olduğunu söyledi. Prof. Kaşıkçı, düşüncelerini  “Kadınlar islamda dişilikleri ile değil, kişilikleriyle ön plandadır. Dolayısıyla böyle bir hükme fetva veren alim olamaz. Olursa da biz ona fasık deriz.” sözleriyle dile getirdi.

"CAHİLİYE DÖNEMİ MÜT'A KALDIRILMIŞTIR"

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut: Mut’a, nikâh değildir. Nikâh kavramı yerine birliktelik dendiğinde daha doğru olur. Hz. Ayşe’nin rivayetiyle Hz. Peygamber, müt’ayı yasaklamıştır. Müt’a cahiliye dönemine ait bir uygulamadır ve Peygamberimiz, tüm cahiliye âdetlerini kaldırmıştır. Efendimiz, içki gibi müt’ayı da aşama aşama kaldırmıştır. Harici grubunda da müt’a haram kabul edilmiş. Mutezile’ye baktığımızda müt’a haram. Şii geleneğinde Zeydiyye ekolü de müt’ayı kesin olarak yasaklamış. Dürziyye geleneği de müt’ayı kabul etmez.”

"MÜT'A KADININ MAĞDURİYETİ ÜZERİNE İNŞA EDİLMİŞTİR"

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Doç. Dr. Ahmet Faruk Kılıç: Mut’anın kadının suistimali, mağduriyeti üzerine inşa edildiği görülür. Aslında bu birliktelik kadının aile kurmasına bir engeldir. Müt’a bir aile kurmamaktadır. Kadının bedeninden hayvani duygularla insafsızca yararlanmak içindir. Mut’ada kadın, zevce yani eş değil kiralanmış bir kadın olarak görülür. Kadın hiçbir zaman gerçek aile saadetini yakalayamamaktadır. Kısa süreli hayvani bir beraberlik İslami esaslara uymaz. Müt’a, gayri İslami ve gayri insanidir.

<< Önceki Haber Türkiye'de sinsi sinsi yaygınlaşan büyük tehdit! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER