Türkiye'nin konuştuğu kumpas planına sert tepki

Siyasiler toplumun bir kesimini toptan hedef alan uygulamayı McCarthy dönemine benzetirken, hukukçulara göre yaşananlar asla bir hukuk devletiyle izah edilemez.

Türkiye'nin konuştuğu kumpas planına sert tepki

Hizmet Hareketi’ne yönelik bitirme planı için medyadan sonra yargının da harekete geçirilmesine tepkiler çığ gibi. 

İçiş­le­ri es­ki Ba­ka­nı İd­ris Na­im Şa­hin’in, Hiz­met Ha­re­ke­ti­’ne yö­ne­lik 23 mad­de­lik bi­tir­me pla­nı­nı TBMM gün­de­mi­ne ge­ti­re­rek de­şif­re et­me­si­nin ar­dın­dan kumpasın yar­gı aya­ğı­nın da yü­rür­lü­ğe so­kul­du­ğu or­ta­ya çık­mış­tı.

An­ka­ra Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı Ser­dar Coş­kun, 11 Ha­zi­ran 2014'te Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü'ne ver­di­ği ta­li­mat­ta, ‘med­ya, si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı, aka­de­mi, okul, yurt, ev, ders­ha­ne, şir­ket, va­kıf ve der­nek­ler' de­ne­rek ha­ya­tın her ala­nın­da ana­ya­sal hak­la­rı­nı kul­la­na­rak fa­ali­yet­le­ri­ni yü­rü­ten ku­rum­la­ra iliş­kin her tür­lü bil­gi­nin el­de edil­me­si­ni is­te­miş­ti. Hiz­met Ha­re­ke­ti­’ne yö­ne­lik kum­pa­sa si­ya­set, hu­kuk ve ay­dın ke­si­min­den çok sayıda tepki geldi. O açıklamalardan ba­zı­la­rı şöy­le:

YA­PI­LAN­LAR ZU­LÜM­DÜR

MHP Trab­zon Mil­let­ve­ki­li Ko­ray Ay­dın: Or­ta­da bel­ge­ye ve fez­le­ke­ye bağ­lan­mış tes­pit­ler ve suç­lar ha­sı­ral­tı edil­miş, şim­di de ‘kum­pa­s’ ve ‘pa­ra­lel ya­pı­’ söy­lem­le­riy­le se­çil­miş bir gru­ba yö­ne­lik suç­lu icat et­me ça­lış­ma­sı ve ade­ta ca­dı avı baş­la­tıl­mış­tır.

Nor­mal bir hu­kuk dev­le­tin­de bir gru­bun, ke­si­min ve­ya ca­mi­anın doğ­ru­dan he­def alın­ma­sı, po­tan­si­yel suç­luy­muş gi­bi ilan edil­me­si ve top­ye­kün töh­met al­tın­da bı­ra­kıl­ma­sı as­la ka­bul edi­le­mez.

‘Pa­ra­lel ya­pı­’ ge­rek­çe­siy­le ca­dı avı baş­la­tan ik­ti­dar an­la­şı­lan odur ki, nor­mal hu­kuk ku­ral­la­rı­na gö­re de­ğil de ken­di “pa­ra­lel hu­ku­k” an­la­yış­la­rı­na gö­re ha­re­ket et­mek­te­dir­ler.

Ya­pı­lan­lar açık bir zu­lüm­dür. An­cak şu­ra­sı unu­tul­ma­ma­lı­dır ki, zu­lüm hiç­bir za­man pa­yi­dar ol­ma­ya­cak­tır. Ada­let er ya da geç ye­ri­ni bu­la­cak, ma­sum­lar ak­la­na­cak ve ger­çek suç­lu­lar ce­za­la­rı­nı çe­ke­cek­ler­dir.

Kumpas Ergenekon'un faaliyeti

CHP İz­mir Mil­let­ve­ki­li Er­dal Ak­sün­ger:  E­ğer bir Er­ge­ne­kon ör­gü­tün­den bah­se­di­li­yor­sa bu­gün o Er­ge­ne­kon ör­gü­tü fa­ali­yet­te­dir. Dev­let, so­nuç­ta mil­le­ti tem­si­len oluş­muş bir ku­rum­sal ya­pı­dır. Ki­şi­sel hu­su­met­le­rin, kav­ga­la­rın, in­ti­kam duy­gu­la­rı­nın ber­ta­raf edil­di­ği ve­ya ce­za­lan­dı­rıl­dı­ğı yer ola­maz. İn­san­la­ra, dev­let gü­cü­nü kul­la­na­rak hu­su­met ya­ra­ta­maz­sı­nız. Önü­müz­de­ki sü­reç­te bir­çok in­sa­nın, ge­çir­di­ği cin­net­ten kay­nak­lı ola­rak yar­gı­lan­ma­la­rı­nı sağ­la­ya­cak bir ko­nu­dur bu. Bir he­sap­laş­may­sa bu, dev­let eliy­le ya­pı­la­maz. Mil­let çı­ka­rı­na ol­ma­yan bir şey, dev­let eliy­le ya­pı­la­maz.

Özel hayatın gizliliğini ihlal

Ce­za Hu­kuk­çu­su Avu­kat Doç. Dr Yıl­maz Ya­zı­cı­oğ­lu: Ge­nel ola­rak araş­tır­ma ya­pı­yo­rum adı al­tın­da ya da bil­gi top­lu­yo­rum söy­le­mi al­tın­da özel ha­ya­tın giz­li­li­ği­ni teş­kil ede­cek bil­gi­ler ko­nu­sun­da araş­tır­ma yap­mak hu­ku­ken ca­iz de­ğil­dir. Ki­şi­le­rin ve­ya gu­ru­bu oluş­tu­ran ki­şi­le­rin o ce­ma­ate men­sup olan her­ke­sin bir su­çu ol­du­ğu ka­bul eder­sek da­hil bü­tün bi­rey­le­rin söy­le­nen su­ça yö­ne­lik ey­lem­le­ri ol­ma­dı­ğı­na gö­re ge­nel ola­rak bil­gi top­lu­yo­rum di­ye in­san­lar hak­kın­da araş­tır­ma yap­ma­yı ana­ya­sa­mız özel ha­ya­tın giz­li­li­ği il­ke­si ve ce­za mu­ha­ke­me­si ka­nun­da ara­ma ve el koy­ma­ya iliş­kin dü­zen­le­me­le­re en­gel ol­mak­ta­dır. Hu­kuk dev­le­tin­de bir araş­tır­ma yap­mak için ye­ter­li ve ma­kul bir şüp­he­nin ol­ma­sı ge­re­ki­yor son­daj usu­lü araş­tır­ma ya­pı­la­maz. Hu­ku­ka ay­kı­rı­dır.

İntikamla yok etme

CHP Kon­ya Mil­let­ve­ki­li Atil­la Kart: Top­tan gö­tü­rü an­la­yı­şıy­la ya­pı­lan so­ruş­tur­ma­la­ra bu gü­ne ka­dar na­sıl kar­şı çık­tıy­sak bun­dan son­ra­da kar­şı ola­ca­ğı­mı­zı ifa­de edi­yo­ruz. Böy­le bir çer­çe­ve ile so­ruş­tur­ma ya­pı­la­maz. So­ruş­tur­ma ko­nu­la­rı bel­li­dir. Suç ve şah­si­li­ğin il­ke­si bel­li­dir.

Top­tan, gö­tü­rü ve tor­ba so­ruş­tur­ma yön­te­mi ile bir in­faz ger­çek­leş­ti­ril­mek is­te­ni­yor. Ye­ni bir in­faz dö­ne­mi ger­çek­leş­ti­ril­mek is­te­ni­yor. Ta­ma­men in­ti­kam duy­gu­suy­la bir ca­mi­ayı yok et­mek ama­cı var. 17 Ara­lı­k’­tan bu ya­na hü­kü­met eli ile Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti dev­le­ti­ne ve ana­ya­sa­sı­na kar­şı ger­çek­leş­ti­ril­mek is­te­nen kal­kış­ma ha­lin­de­dir, dar­be ger­çek­leş­ti­ril­mek­te­dir. Bu he­de­fi­ne ulaş­mak için­de ken­din­ce fa­il ve so­rum­lu­lar oluş­tu­rul­mak is­te­ni­yor. Bir şe­kil­de hiz­met ha­re­ke­ti­ne sem­pa­ti du­yan her kim var­sa on­la­rın da­hi he­def alın­ma­sı söz ko­nu­su. Bu sür­dü­rü­le­bi­lir uy­gu­la­na­bi­lir bir an­la­yış ola­maz. Bu ye­ni ay­rış­ma ne­de­ni ola­cak­tır. Bu an­la­yış el­bet­te ka­lı­cı ola­maz.

Öğrenci fişleri ne yapılacak?

Es­ki Ada­let Ba­ka­nı Hik­met Sa­mi Türk: Bu bel­ge­de sı­ra­la­nan is­tek­ler sav­cı­nın gö­re­vi­ni aşar. Sav­cı bir suç iş­len­di­ği­ni öğ­ren­di­ği­ tak­dir­de ger­çek­ten suç iş­le­nip iş­len­me­di­ği­ni araş­tır­mak üze­re so­ruş­tur­ma ya­par. Bu­ra­da sor­du­ğu so­ru­lar bu­nun öte­sin­de san­ki TBMM oluş­tur­du­ğu bir araş­tır­ma ko­mis­yo­nu gi­bi ko­nu­yu her yö­nüy­le ele alı­yor. Ne il­gi­si var ba­ğış ya­pan­la­rın, ne ka­dar in­san ol­du­ğu­nun bu­lun­ma­sı tes­pit edil­me­si­nin. Bu suç so­ruş­tur­ma­sı kap­sa­mı dı­şın­da olan şey­ler. Böy­le şey­ler ol­maz. Her­ke­si suç­lu ha­li­ne mi ge­ti­ri­yor, okul­la­ra gi­den öğ­ren­ci­ler ne ya­pı­la­cak on­la­rın hep­si fiş­le­ne­cek ve bun­la­rı ne­re­de kul­la­na­cak. Sav­cı bir suç var­sa da­va aça­cak, bun­lar­la ne il­gi­si var.

<< Önceki Haber Türkiye'nin konuştuğu kumpas planına sert tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER