Uyuşturucu ile mücadele yasasına muhalefetten firesiz destek

Bonzai'yi benzeri ağır uyuşturucu kapsamına alan yasa değişikliğine CHP, MHP ve HDP firesiz destek verdi.

Uyuşturucu ile mücadele yasasına muhalefetten firesiz destek

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve 10 maddesi muhalefet partilerin itirazlarına rağmen kabul edilen 'İç Güvenlik Paketi'nin 11. maddesi oy birliği ile kabul edildi. Bonzai'yi morfin benzeri ağır uyuşturucu kapsamına alan yasa değişikliğine CHP, MHP ve HDP firesiz destek verdi. Ayrıca paketin 12. maddesi de oy birliğiyle kabul edildi. Ancak CHP'nin verdiği önergede uyuşturucu ile mücadelede kriterlerin ağırlaştırılmasını AK Parti tarafı reddetti. Öte yandan polise 48 saate kadar gözaltına alma hakkı tanıyan 13. madde, Genel Kurul'daki oturumda oylanarak kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu'nda altı gündür ele alınan ve sert tartışmalara neden olan iç güvenlik paketin 11. maddesi görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Yapılan kanun değişikliğiyle 'bonzai' gibi sentetik uyuşturucu maddeleri Türk Ceza Kanunu kapsamına alındı. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 188. maddesinin dördüncü fıkrasına 'morfin' ibaresinden sonra gelmek üzere 'sentetik kannabinoid ve türevleri' ibaresi eklendi ve halk arasında 'bonzai' denilen sentetik uyuşturucuya ağır cezalar getirildi. Oylamaya katılan 308 milletvekilinden 308 'evet' oyu alan uyuşturucu ile mücadele maddesine iktidarın yanı sıra muhalefet partilerin tamamı da firesiz destek verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, oylamadan sonra verdikleri destekten dolayı muhalefet partilerine teşekkür etti. Elitaş, muhalefetin 11. maddedeki tavrını diğer maddelerde de görmek istediklerini söylemesine muhalefet sıralarından itiraz geldi.

MUHALEFET, DAVUTOĞLU VE ALA'DAN TEŞEKKÜR BEKLİYOR

Muhalefet partisi yetkilileri uyuşturucu ile mücadele konusunda hükümetin atacağı her türlü adıma hazır olduklarını vurguladı. Ancak demokrasi ve hukuk dışı diğer maddelere muhalefet etmeyi sürdüreceklerini anlattılar. Muhalefet parti yetkilileri ayrıca Başbakan Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Ala'dan uyuşturucu ile mücadele maddesine verdikleri destekten dolayı teşekkür beklediklerini söylediler.

AK PARTİ, CHP'NİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ UYUŞTURUCU KRİTERİ ÖNERGESİNİ REDDETTİ

TBMM'de görüşülen 'İç Güvenlik Paketi'nin 12. maddesi için CHP'nin verdiği önerge, çoğunluğu oluşturan AK Partili vekillerin kabul etmemesiyle reddedildi. AK Parti'nin oylarıyla okul, ibadethane ve yurt çevresine 300 metreden yakın çevrede 'bonzai' suçu işlenmesinde cezanın 3/4 artırılması önergesi reddedilmiş oldu. AK Parti'nin sunduğu 12. maddedeki kanun değişikliğiyle okul, ibadethane ve yurt çevresine CHP'nin önerdiği gibi 300 metre değil 200 metre şartı aranıyor. Ayrıca bu çevrelerde bonzai suçu işleyenlerin cezası dörtte üç oranında değil yarı oranında artırılacak.

İÇ GÜVENLİK PAKETİNİN 12. MADDESİ DE OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Buna karşın İç Güvenlik Paketi'nin 12. maddesi iktidarın sunduğu şekliyle oy birliği ile kabul edildi. Madde oylamasında Genel Kurul'da bulunan 297 milletvekilin 297'sinin 'evet' oyu ile kanun taslağının 12. maddesi oy birliği ile kabul edilmiş oldu.

POLİSE 48 SAATE KADAR GÖZALTINA ALMA HAKKI TANIYAN MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM'de bu gece İç Güvenlik Paketi'nin üç maddesi kabul edildi. 11. ve 12. maddelerin ardından polise 48 saate kadar gözaltına alma hakkı tanıyan 13. madde, Genel Kurul'daki oturumda oylanarak kabul edildi. Bonzai ile etkin mücadeleyi kapsayan ve ağır cezalar öngören 11. ve 12. maddelerin aksine, yasa tasarısının 13. maddesi muhalefetin ret oylarına karşın AK Parti'nin 'evet' oyları ile yasalaştı. 254 oyun 211'i evet, 43'ü ise ret oldu.

MECLİS'TE GERGİNLİK YAŞANDI

Oylamadan sonra MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP'li milletvekilleri, ertesi gün saat 10.30'da partilerinin grup toplantılarının olduğunu anımsatarak oturumun kapatılmasını istedi. Oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut'un bir saat ara vererek süreci uzattığını iddia eden Vural'a, MHP'li vekiller destek verdi.

AK Parti sıralarından "Muhalefet ağlamaya başladı" sözlerinin duyulması, Genel Kurul'da tansiyonun bir anda artmasına neden oldu. AK Partili ve MHP'li milletvekilleri bir anda birbirleri üstüne yürümeye çalıştı. Grup yetkilileri milletvekillerin arasına girerek gerilim artmasına mani oldu. Başbakan Davutoğlu'nun yurtdışında olmasından dolayı AK Parti haricinde diğer siyasi partilerin bugün grup toplantıları var. Sadık Yakut ise MHP'nin talebine karşılık "Grup Başkanvekilleri ile anlaşın" diyerek oturuma 10 dakika ara verdi.

CHA
<< Önceki Haber Uyuşturucu ile mücadele yasasına muhalefetten firesiz destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER