Zarrab'a imar yasağı işlemedi, Kandilli'deki tarihi köşkü yıktı

Yolsuzluk soruşturmasının bir numarası İranlı Zarrab'ın, Kandilli sırtlarındaki Boğaz manzaralı köşkü ‘yıkılamaz’ kaydına rağmen yerle bir ettiği; yerine kamuflaj için resmini astığı belirtildi.

Zarrab'a imar yasağı işlemedi, Kandilli'deki tarihi köşkü yıktı

17 Ara­lık Yol­suz­luk ve Rüş­vet ope­ras­yo­nu kap­sa­mın­da tu­tuk­la­nan ve 74 gün ce­za­evin­de kal­dık­tan son­ra ser­best bı­ra­kı­lan İran­lı işa­da­mı Re­za Zar­ra­b’­ın, İstanbul Kan­dil­li­’de ge­çen sene sa­tın al­dı­ğı Bo­ğa­z’­a na­zır köşk­te, in­şa­at ça­lış­ma­la­rı sü­rat­le de­vam edi­yor. An­cak köşk­le il­gi­li ça­lış­ma­lar baş­la­dı­ğı gün­den bu ya­na tar­tış­ma­lar bit­mi­yor! Ne­den mi? Çün­kü çev­re sa­kin­le­ri, köş­kün bah­çe­sin­deki ağaç­la­rın ke­si­le­rek ye­ri­ne ye­ni köşk ya­pıl­mak için de­rin in­şa­at çu­kur­la­rı ka­zıl­dı­ğı­nı id­di­a et­ti. Bir hatırlatma yapalım: Böl­ge,­ ta­ri­hi ve do­ğal sit ala­nı içe­ri­sin­de, in­şa­at ya­pıl­ma­sı­ da ya­sak!

Sözcü'nün haberine göre, bu id­di­ala­r araş­tır­ıldı ve çev­re sa­kin­le­ri­nin de­di­ği gi­bi köş­kün ye­rin­de yel­ler es­ti­ği­ tes­pit edildi. Bu ara­da bir de uya­nık­lı­ğa şa­hit ol­undu: Köş­kün et­ra­fı, pen­ce­re­li bran­da­lar­la çev­ril­miş. Ya­ni dı­şa­rı­dan ba­kan­lar, köş­kün ye­rin­de dur­du­ğu­nu zan­net­sin di­ye.

İş­te Anıt­lar Ku­ru­lu ta­ra­fın­dan sa­de­ce res­to­ras­yon iz­ni ve­ri­len Zar­ra­b’­ın köş­kü­nün öy­kü­sü:

31 Ma­yı­s’­ta Ra­di­kal ga­ze­te­si, işa­da­mı­nın, Kan­dil­li­’de Cem Koz­lu­’ya ait vil­la­yı 25 mil­yon do­lar (yak­la­şık 52 mil­yon 432 bin TL) kar­şı­lı­ğın­da sa­tın al­dı­ğı­nı yaz­dı. Ga­ze­te, köşk ile çev­re­sin­de­ki ağaç ke­sim­le­ri ve in­şa­at ça­lış­ma­la­rı­nı gö­rün­tü­le­mek için gi­den mu­ha­bi­ri­nin tar­tak­lan­dı­ğı ve kim­lik kar­tı­na el ko­nul­du­ğu ha­be­ri­ni ya­yım­la­dı.

Ra­di­ka­l’­in ha­be­rin­den 1 ay son­ra Odatv eki­bi de olay ye­ri­ne gi­de­rek köş­kün et­ra­fı­nın bran­da­lar­la ka­pa­tıl­dı­ğı­nı gö­rün­tü­le­di. Odat­v’­nin ha­be­rin­de şu so­ru­la­ra ya­nıt aran­dı: “B­ran­da­la­rın ar­ka­sın­da ne var? Ola­yı, İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si, Bo­ğa­zi­çi İmar, Üs­kü­dar Be­le­di­ye­si Fen İş­le­ri, Ko­ru­ma Ku­ru­lu 6. Dai­re ta­kip edi­yor mu? Pro­je­ler onay­lı mı?”

Ara­dan ge­çen 4 ay son­ra ola­yın ta­kip­çi­si ol­undu, Zar­ra­b’­ın köş­kü­nün son du­ru­mu­na bak­ıldı. 2 bin 800 met­re­ka­re alan için­de, yük­sek blok pen­ce­re­li bran­da­lar­la ka­pa­tı­lan yer­de köş­kün ol­ma­dı­ğı or­ta­ya çık­tı. Ağaç ke­sim­le­ri­nin ya­pıl­dı­ğı yer­de de de­rin in­şa­at çu­kur­la­rı­nın ka­zıl­dı­ğı­nı gö­rün­tü­le­di. Öte yan­dan köşk ve çev­re­si­nin gü­ven­lik ka­me­ra­la­rıy­la iz­len­di­ği dik­kat­le­ri çek­ti.

Du­ru­mu tes­pit edin­ce, İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­’ne söz ko­nu­su par­sel­de ya­pı­lan ağaç ke­sim­le­ri ve in­şa­at ça­lış­ma­la­rı hak­kın­da­ki id­di­ala­r sor­uldu. Büyükşehir Be­le­di­yesi, köş­kün yı­kı­lıp yı­kıl­ma­dı­ğı id­di­asıy­la il­gi­li so­ru­ya ya­nıt ver­me­di. Üs­kü­dar il­çe­si, 958 ada 1 par­sel­de bu­lu­nan köş­kün, 1986 yı­lın­da Kül­tür ve Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Ku­ru­lu ta­ra­fın­dan ko­run­ma­sı ge­rek­li kül­tür var­lı­ğı ola­rak tes­cil­len­di­ği öğ­ren­ildi.

DAHA ÖNCE BÖYLEYDİ



Geçen mayıs ayında başlayan restorasyon çalışmaları sırasında Zarrab’ın köşkü yerindeydi.

ONLARCA AĞAÇ KESİLDİ



İranlı işadamı Reza Zar­rab, Kandilli’deki ara­zi­yi ki­ra­la­ma­dan ön­ce, Go­og­le Eart (Dün­ya­nın uy­du­la­rın­dan çe­kil­miş de­ği­şik çö­zü­nür­lük­te­ki fo­toğ­raf­la­rı­nın, şe­hir­le­rin ay­rın­tı­la­rı­nın gö­rül­dü­ğü ya­zı­lım) üze­rin­den ya­pı­lan in­ce­le­me­de ala­nın yem­ye­şil ol­du­ğu an­la­şı­lı­yor.

ŞİMDİ BÖYLE OLDU




Zar­ra­b’­ın ara­zi­yi ki­ra­la­ma­sı­nın ar­dın­dan ara­zi üze­rin­de yer alan ağaç­la­rın iş ma­ki­ne­le­riy­le yok edil­di­ği ma­hal­le­li ta­ra­fın­dan di­le ge­ti­ril­miş­ti. Go­og­le Eart üze­rin­den ba­kıl­dı­ğın­da ye­şil alan­la­rın yok ol­du­ğu gö­rü­lü­yor.

ÖNÜNDEKİ ARAZİYİ DE 2 BİN LİRAYA KİRALADI



Va­kıf­lar Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’n­den edi­ni­len bil­gi­ye gö­re Zar­rab, Va­kıf­la­r’­a ait 1000 met­re­ka­re­lik ara­zi­yi, Ekim 2013’te bah­çe ola­rak kul­lan­mak üze­re ki­ra­la­dı. Ki­ra söz­leş­me­si­ne gö­re ise, Va­kıf­la­r’­a ay­lık 2 bin 100 li­ra ki­ra be­de­li öde­ye­cek. Ya­ni met­re­ka­re ba­şı­na ay­lık 2 li­ra.

OKULDAKİ ADI SİLİNDİ

Emi­ne Er­do­ğa­n’­ın yen­ge­si Saa­det Gül­ba­ra­n’­ın baş­ka­nı ol­du­ğu Top­lum­sal Ge­li­şim Mer­ke­zi Eği­tim ve Sos­yal Da­ya­nış­ma Der­ne­ği­’nin (TO­GEM­DER) be­le­di­ye­den ya­sa­ya ay­kı­rı ara­zi alıp Re­za Zar­ra­b’­a okul yap­tır­dı­ğı­nı iki gün ön­ce, “Yen­ge­nin oku­lu için ara­zi Ha­zi­ne­’den, pa­ra Re­za­’da­n” baş­lı­ğıy­la du­yur­muş­tu. Ha­be­rde, CHP Ga­zi­os­man­pa­şa İl­çe Baş­ka­nı Meh­met Po­la­t’­ın sav­cı­lı­ğa yap­tı­ğı suç du­yu­ru­su­na da yer ver­ilmişti. İş­te bu ha­be­rin ar­dın­dan Zar­ra­b’­ın is­mi, Ga­zi­os­man­pa­şa­’da­ki oku­lun ta­be­la­sın­dan he­men sö­kül­dü.
<< Önceki Haber Zarrab'a imar yasağı işlemedi, Kandilli'deki tarihi köşkü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER