Hakim Karanfil: Canlı bomba TCK 309 maddesi ile gözaltına alınıp tutuklanabilir


Zonguldak Hakimi Kemal Karanfil, nerede patlayacağı belli olmayan canlı bombaların eylem yapmadan tutuklanabileceğini belirtti. Hakim Karanfil, TCK 309'da Anayasal düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır. Anayasadaki tüm temel hakları tehdit eden en ciddi tehlike olduğundan, bu maddeden yola çıkılarak bu kişiler göz altına alınıp tutuklanabilir. Eylemden sonra zaten tutuklama mümkün değildir." dedi.

Yargıtay ve Sulh Ceza eski Hakimi Karanfil, sosyal paylaşım sitesi facebook adresinden, canlı bombalarında eylemi yapmadan gözaltına alınıp tutuklanabileceğini TCK maddesiyle birlikte yazdı. "İntihar bombacıları eylem yapmadan tutuklanamaz mı?" başlıklı yazı kaleme kalan Hakim Karanfil, bu konu da TCK'nın 309. maddesine dikkat çekti.

'CANLI BOMBANIN EYLEMDEN SONRA YARGILAMASI ZATEN MÜMKÜN DEĞİL'

Hakim Karanfil, "TCK 309 da Anayasal düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır. Burada dikkat edildiyse, kanun koyucu tehlikenin boyutunu göz önüne alarak eylem gerçekleşmeden, 'teşebbüs' fiilini cezalandırılıyor. Aksi halde, eylemden sonra zaten yargılama mümkün değil." ifadesini kullandı.

'CANLI BOMBA ISLAH EDİLMEDİYSE 309 İLE CEZALANDIRILABİLİR'

"Bugün ne zaman patlayacağı belli olmayan canlı bombalar, Anayasadaki tüm temel hakları tehdit eden en ciddi tehlike olduğundan, bu maddeden yola çıkılarak bu kişiler gözaltına alınıp tutuklanabilir." diyen Hakim Karanfil, şu ifadeleri kullandı: "Bu kişilerin çoğunun akıl sağlığının yerinde olmaması, kullanılan kişiler olması nedeniyle, uyuşturucu müptelası olanlara uygulandığı gibi, tedavi yönüne gidilerek, yıkanan beyinlerinin yeniden ıslahı gerekir. Değilse TCK 309. madde ile cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum."

'CUMHURBAŞKANINA PROTESTO YAPACAKLARA EVDE YAPILAN OPERASYON CANLI BOMBALAR İÇİN NEDEN UYGULANMIYOR'

Eskişehir'de Sulh Ceza Hakimi olarak görev yaptığı sırada bu konulara ilişkin verdiği kararları hatırlatan Hakim Karanfil, "Eskişehir'de görev yaptığım esnada Cumhurbaşkanı'nın şehri ziyareti nedeniyle, bırakın canlı bombaları, protesto ve eylem yapabilecek tüm adreslere operasyon ve gözaltı izini talep edilmişti. Aynı yöntem canlı bombalar için neden uygulanmıyor?" diye sordu. CİHAN
<< Önceki Haber Hakim Karanfil: Canlı bomba TCK 309 maddesi ile gözaltına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER