HDP, tespit için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne başvurdu


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne, AİHM Kararları'nın icra ve infazını denetleme yetkisi dahilinde, yapılan tedbir talepli başvurular kapsamında Türkiye hükümetinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin derhal tespiti için başvuruda bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne, başvuru metninde şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye'de devam etmekte olan sokağa çıkma yasakları kapsamında sivil vatandaşların yaşam hakkının ihlal edildiği ve yaralıların tedavi haklarının Türkiye Devleti tarafından uygulanmadığına ilişkin hukukçular tarafından yapılan başvuru sonucunda Paksoy v. Türkiye, Tunç V. Türkiye, Altun V. Türkiye kararlarında AİHM, Türkiye'yi başvurucunun yaşamının ve fiziksel bütünlüğünün hükümet tarafından korunmakla yükümlü olduğu kapsamında tedbir kararına hükmetmiş olup, Altun V Türkiye kararında 2 Şubat 2016'ya kadar bu yükümlülüğün karşılanması talep edilmiştir.

Başvuruculardan Hüseyin Paksoy hakkında AİHM 18 Ocak 2016' da tedbir kararı vermiş olup, ölüm tarihi yine 18 Ocak 2016'dır. 19 Ocak tarihli Altun V. Türkiye kararına rağmen Serhat Altun 20 Ocak 2016 tarihinde herhangi bir sağlık yardımı ulaşmaması sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Yine AİHM'in 19 Ocak 2016'da tedbir kararı verdiği Orhan Tunç'a halen sağlık yardımı ulaşmamış olup, yaşayıp yaşamadığı yönünde bilgi sahibi olunamamaktadır.

AİHM'in Tunç ve Altun kararlarında hükmettiği tedbir hükümlerinin icrasının gereği olarak, Orhan Tunç'un da aralarında bulunduğu yararlılara ulaşmak için HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Belediye Eş Başkanları ile beraberindeki sivil halk Cizre Kaymakamlığından izin alınmasına hükümete bağlı askeri güçler tarafından tarandılar ve top atışına tutuldular. Bunlar arasında en az 2 sivilin hayatını kaybettiği ve 10'dan fazla ağır yaralının olduğu tarafımızca öğrenildi.

Bu bağlamda, Türkiye Hükümeti, yukarıda değinilen her 3 başvuru sonucu alınan tedbir kararlarının gereğini yerine getirmeyerek AİHM Kararlarına ve sözleşmenin 34. maddesine açıkça aykırı hareket etmektedir.
Komitenizin AİHM Kararlarının icra ve infazını denetleme yetkisi dahilinde, yapılan tedbir talepli başvurular kapsamında Türkiye Hükümeti'nin sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini derhal tespitini talep ediyoruz. Ayrıca Komitenizden, tedbir kararlarının mahiyeti itibariyle yerine getirilip getirilmediğinin tespiti için Cizre'ye olgu tespiti (fact findings) ziyareti gerçekleştirmesini, olayları yerinde inceleyerek denetleme yapmasını talep etmek durumunda kaldık. Sözleşmesel hakların tamamen askıya alınıp sistematik ihlal vakıalarının her geçen süre artması karşısında komitenizin sorumluluğu da doğmuştur. "

CIHAN CİHAN
<< Önceki Haber HDP, tespit için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne başvurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER