İkinci el araç alacaklara 10 maddelik uyarı

2.el araç piyasasında hilelere ve dolandırıcılara kanmadan güvenilir şekilde araç satın almak için dikkat edilmesi gereken kritik noktalar var. Uzmanlar ise araç alacakları uyardı.

SHABER3.COM

Güvenli ve kolay bir süreç sonunda aracınızı almak ve gönül rahatlığıyla keyfini sürmek için aşağıdaki soruların yanıtlarını mutlaka öğrendikten sonra satın alma kararını verin.

KİMDEN SATIN ALIYORSUNUZ?

Habertürk'te yer alan habere göre, ilgilendiğiniz aracı kimden ya da hangi kuruluştan aldığınızı mutlaka araştırın. Referansları öğrenmek, alıcı için de satıcı için de güven sağlar. Ayrıca 5664’e SMS göndererek aracınızın son sahiplik durumunu, kaç kez el değiştirdiğini de öğrenebilirsiniz.

KAPORTA EKSPERTİZ KONTROLU

İlgilendiğiniz araç sizin gözünüze çiziksiz, son derece güzel görünebilir ancak geçmişte çizilmiş, vurulmuş veya kazaya karışmış olabilir. Kaportasındaki olası hasarları öğrenmek için aracın bir uzman tarafından kaporta ekspertiz kontrolünün yapılması pek çok şeyi değiştirir. Söz konusu aracın neresinde boya olduğunu, hangi parçalarının değiştiğini ve varsa karıştığı kazanın boyutunu uzmanların incelemesiyle öğrenebilirsiniz.

MEKANİK KONTROLÜ

Kaporta ekspertiz kontrolü, ilgilendiğiniz aracın dış görünüşüyle ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlarken motor mekanik durum kontrolü, aracın çalışma kapasitesini gözler önüne serer. Araçtaki mekanik aksamın doğru çalışıp çalışmadığını, kritik parçalarda hasar olup olmadığını anlamanızı sağlar. Böylece ilerde karşınıza çıkabilecek plansız masrafların da önüne geçebilirsiniz. Güvenli sürüş için aracın mekanik durum ve motor kontrolünün doğru kişilerce yapılması hayati önem taşır. Bilirkişiler tarafından yapılan kontrollerde, aracın alt tarafından bir darbeye maruz kalıp kalmadığı, ön takımında bir problem olup olmadığına bakılır. Aracın yağ ve egzoz kaçakları tespit edilir.

LASTİKLER

İlgilendiğiniz araçla ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da lastiklerinin durumudur. Tam performans alabilmek ve olabilecek kazaların önüne geçmek için lastikler mutlaka kontrol edilmelidir. Lastik diş derinlikleri 1,6 mm'nin altında ise araç muayeneden geçemeyecektir. Mevsimlerine göre yaz ve kış lastiği kullanımı da önemlidir.

KAÇ KİLOMETREDE VE ORJİNAL Mİ?

Aracın değeri ve yıpranmışlık durumu hakkında kilometre incelemesi bilgi verir. Model yılı ile paralel olarak motor kullanımı ve aracın daha az yıpranması, katedilen km ile bağlantılıdır. Hileci satıcılardan korunmak için ilgilendiğiniz aracın km kontrollerini, TüvTürk ve yetkili servislerde yaptırabilirsiniz.

HASAR DURUMU

Aracın fiyatının belirlenmesinde önemli etkenlerden biri de hasar bilgisidir. Şayet aracın karıştığı bir kaza varsa bu kazanın ne kadarlık bir hasar oluşturduğunu, tamiri sırasında değişen ve onarılan parçaların, işçilik toplamının TL karşılığını öğrenmek mümkün olur.

YEDEK ANAHTAR

Satın alacağınız aracın yedek anahtarının olup olmadığı, yedek lastiği ve avadanlık ekipmanlarının bulunup bulunmaması, ileride bu ihtiyaçlara yönelik harcamalarınızda size öngörü sağlayacaktır.

RESMİ KAYITLAR

İlgilendiğiniz aracın rehin ve haciz durumunu e-Devlet üzerinden, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ve ceza durumunu ise İnternet Vergi Dairesi’nden kontrol edebilirsiniz. Aracın noter aşamasında satışa engel bir durumunun olmaması gerekmektedir.

SERVİS KAYITLARI

Satın alacağınız aracın servis bakım kayıtlarını inceleyerek bakımlarının düzenli ve hangi kapsamda yapıldığını, garantisinin devam edip etmediğini kontrol etmek de gelecekte önemli yüklerle karşılaşmanızı önleyecektir.

FİYAT ANALİZİ

Yukarıda saydığımız tün kontrollerin ardından araçla ilgili piyasadaki km ve ekspertiz durumlarına göre karşılaştırmalarla birlikte doğru fiyat/fayda analizi yapılarak satın alma kararının verilmesi, güvenli bir satın alma sürecinin son adımını oluşturur.

SATIŞ İŞLEMLERİ

Aracın TSE belgesi ekspertizi kontrol edilip noter satışı sırasında mutlaka bu ekspertiz ile satışın alınmasına dikkat edilmelidir. Araç için anlaştıktan sonra güvenli ödeme ile para transferlerini gerçekleştirmeniz olası dolandırıcılıkların önüne geçecektir. Para kesinlikle ruhsat sahibinin adına olan hesaba ve açıklamaya aracın plakası yazılarak gönderilmelidir.

Hayallerinizdeki aracı güvenle ve iç rahatlığıyla satın almanız ve keyifle kullanmanız için gereken garantiler, satış sonrası hizmetler ve tüm profesyonel ikinci el hizmetleri Otokoç 2. El kolayca sağlıyor. Araç alımı, Araç satışı, takas, adınıza satış, ekspertiz, teslimat, sigorta ve finans gibi tüm konularda Otokoç 2. El, profesyonel ve hızlı hizmetlerle güvenli ve keyifli bir deneyim sunuyor.
<< Önceki Haber İkinci el araç alacaklara 10 maddelik uyarı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER