IŞİD terör örgütü nedir?

Ankara'da ülke tarihinin en büyük katliamını gerçekleştirenlerin terör örgütü IŞİD'in militanları olduğu tespit edildi.

IŞİD terör örgütü nedir?

Daha önce 6 saldırı gerçekleştiren kanlı terör örgütü IŞİD, Ankara'daki katliamla yeniden gündeme geldi.

Suriye'de Rakka; Irak'ta Musul kentlerini yönetim merkezi ilan eden IŞİD terör örgütü, bugün Lübnan'dan daha büyük bir toprak parçasını kontrol ediyor. İşte terör saldırıları ile masum insanları katleden terör örgütünün anatomisi:

Neyi hedefliyor?
Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ya da Arapça kısaltması DAEŞ ('dawlat al-ıslamiyah f’al-ıraq wa belaad al-sham'), kanlı terör örgütü Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Son derece katı Selefi ideolojiye sahip. Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. Örgütün küresel genişleme stratejisi kapsamında Libya, Somali ve Mısır'da da uzantıları mevcut. Örgüt orta vadeli stratejisinde Türkiye içinde kendisine müzahir bir kitle oluşturmayı hedefliyor.

Ne zaman kuruldu?
Örgütün temeli 2004 yılında ‘Tevhid ve Cihat' adıyla Zerkavi tarafından Irak'ta kuruldu. 2003'te Irak müdahalesinden sonra Amerikan güçlerinin büyük kayıp vermesine sebep oldu. Daha sonra Ladin liderliğindeki El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide'ye katıldı. 2006-2007 yılında aşiretlerin de desteğiyle yürütülen operasyonlarda büyük kayıplar verdi. Ardından yer altına inmek zorunda kaldı. 2012 yılında ise yeniden ortaya çıktı. Nusra Cephesi ismiyle Suriye'de saldırılara başladı. Şubat 2013'te ise iç çatışmalar nedeniyle IŞİD ve Nusra diye ikiye ayrıldı.

Nasıl güçlendi?
2012'nin başlarından itibaren Suriye'ye giriş yapan IŞİD militanları muhaliflerle beraber Esed rejimine karşı ön cephelerde savaştı. Ülkenin petrol ve sınır ticaretiyle su kaynaklarına sahip kentlerine yerleşmeye başladı. Özellikle Türkiye sınırından kaçak mazot ve sınır ticaretiyle zenginleşen örgüt, militanlarına yüksek maaş vererek birçok muhalif gruptan asker topladı. Yetkililerin Sünni azınlığa baskı kurması nedeniyle bu bölgeler giderek radikalleşti. Ilımlı Sünni din adamlarına suikastlar düzenledi. Sünni milletvekillerine baskınlar düzenleyip idam kararları çıkarttı. Irak'ta halk, Şii hükümete karşı savaşan IŞİD militanlarını destekledi.

İlk liderleri kim?
2006'da yayınlanan bir videoda Zerkavi, “Mücahitler Şurası Konseyi”ni kurduklarını açıkladı. Zerkavi, 7 Haziran 2006'da ABD güçlerince düzenlenen bir operasyonda öldürüldü. Yerine Ebu Hamza el Muhacir geçti. Suriye'de yönetim karşıtı isyanların başlamasının ardından örgütün iki lideri olarak Ebu Muhammed Golani ile Ebu Bekir el Bağdadi Suriye'ye geçti. El Kaide lideri tarafından Bağdadi görevinden alındı. Ancak bunu kabul etmeyen IŞİD lideri Bağdadi, Zevahiri'ye yakın El Kaide unsurlarını yok etti. 2013 Şubat'ında, El Kaide, Suriye'deki IŞİD'i tanımadığını ilan etti ve örgütün Suriye'yi terk etmesini istedi. El Kaide Suriye'deki temsilcisinin Nusra Cephesi olduğunu açıkladı. İki örgüt arasında çatışmalar yaşandı.

Nereleri kontrol ediyor?
IŞİD, Suriye'de Halep'in doğusu, petrol zengini kentler Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak'ta ise Musul, Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi'yi kontrol altında tutuyor. Örgütün Türkiye sınırında sadece Cerablus kenti kaldı. Söz konusu bu bölgeler Ortadoğu'nun en büyük petrol ve su rezervlerine sahip kentler.

Askerî gücü ne kadar?
IŞİD'in Suriye ve Irak'taki askeri gücünün 30-40 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Örgütün içinde 10 binden fazla Irak ve Suriye dışından gelen savaşçının olduğu belirtiliyor. Örgüt Suriye ve Irak'ta okullarda cihat, canlı bomba ve suikast eğitimini zorunlu tutuyor. Bugün her iki ülkede yaşları 10'a kadar inen çocuk savaşçılar ve canlı bombalar mevcut.

Türk militan sayısı ne kadar?
Radikal gruplara, Irak ve Suriye'de 6 binden fazla Türk militan katıldı. Özellikle Türkiye sınırı bölgesindeki IŞİD komutanlarının yardımcılığını Türk militanlar yürütüyor. Aileler, sicillerine işlemesin diye IŞİD'e katılan çocuklarını resmi makamlara bildirmiyor. Türk makamları IŞİD'e yönelik mücadelede son derece gevşek. IŞİD; Türkiye'yle petrol, pamuk ve sınır ticaretinden milyonlarca gelir elde etti. Militanları Türkiye'de etkinlikler düzenlerken polis herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Suriye rejimiyle işbirliği var mı?
Suriye muhalefeti IŞİD'in Suriye'de devrimin sabote edilmesi için Şam yönetimince desteklendiğini iddia ediyor. Şam rejimi Suriye'de muhaliflerin elindeki bölgelere düzenli olarak varil bombası atarken, IŞİD'in kontrolündeki bölgelere saldırmıyor. IŞİD, Rakka'da çıkardığı petrolü de Suriye rejimine satıyor.

<< Önceki Haber IŞİD terör örgütü nedir? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER