İstanbullu hububatçılardan 75. yıl kutlaması

İstanbullu hububatçılardan 75. yıl kutlaması

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği, 75. yılını törenle kutladı. Törene 2002-2009 döneminin devlet bakanlarından Kürşat Tüzmen de katıldı.

Törende söz alan İstanbul Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, şu aşamada sektörün gelirlerinin arttığına işaret etti. Mete, "Birlik olarak katıldığımız ilk fuarda 12 şirketimiz vardı. İhracatımız ise 150 milyon dolardı. Şu an yüzlerce şirketimiz fuarlara katılıyor. İhracatımız 2 milyar dolara geldi." dedi. Mete, şöyle devam etti:

"Sektör, 200 ülkeye ihracat yapıyor. İhracatta bölge ülkeler ağırlıkta. Afrika ve AB ülkeleri ise bizim için ön planda olan yerler. 2 milyar dolara yakın ihracat yapan şirketlerimiz onlarca ülkeye ürün gönderiyor. Sektörün en çok ihraç edilen ürünleri içinde şeker ve şeker mamulleri, kakaolu mamuller, bakliyat ürünleri, bitkisel yağlar ve hububat var. İhracatımız, son senelerde hem rakam olarak hem ürün türü olarak hem bölge adedi olarak artıyor. Biz sektörümüzü daha ileriye taşımak ve ihracatımızı arttırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu sene 6 fuara milli katılım, 3 ikili görüşme, 20 araştırma ve fuar girişimi, 10 Ur-Ge fuarı katılımı, Ar- Ge tasarım yarışması ve birliğimiz bünyesinde 3 UR-GE projesi hayata geçirdik."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyük Ekşi ise gıda ürünleri ihracatının önemine işaret etti. Büyükekşi, şunları dile getirdi:

"150'yi aşkın ülkeye ihracat yapan hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü 2014 itibariyle 6,7 milyar dolar ihracat rakamı elde etti ve 2023 için 19,2 milyar dolar hedef koydu. Sektörümüz 2023 için ayrıca dünyada payını yüzde 1,8'e getirmeyi planlıyor. Sektörü etkileyen konuların da artan gıda fiyatları, popülasyon ve şehirleşmenin etkili olacağını görüyoruz. Talepte oynamalar görülüyor, bu talebe ve ayrı ürünlere olan gereklere cevap verebilmek için yenilikçi üretim teknikleri ortaya koyuluyor. Gıda tanıtım ve satışlarında yeni teknikler, müşterilerin eğilimlerini yeniliyor. Şu aşamada ihracatçılarımız, dijital yenilikleri iyi takip etmeliler. Rekabetçiliğimizi arttırmanın bir diğer önemli yolu da tasarımdan geçiyor. Bu anlamda iki seneye dayanan endüstriyel gıda tasarım yarışması önemli. Bu yarışmanın sektöre büyük katkı vermesini temenni ediyor, uluslararası olmasını diliyorum."

İstanbul Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 'nin 75. yılının kutlandığı törende Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması'nda derece alanlar da ödüllendirildi. 401 yarışmacının 130'u aşkın tasarımının ele alındığı yarışmada Profesyonel dalında Wave, Öğrenci dalında ise İrmik Helvalı Dondurma projesi birinci oldu. Öğrenci dalında birinci olan yarışmacı 20 bin TL, ikinci 10 bin TL, üçüncü 5 bin TL, Profesyoneller dalında ise birinci 55 bin TL, ikinci 30 bin TL, üçüncü ise 15 bin TL para ödülünün sahibi oldu. Yarışmaya katılarak tüm belgelerini eksiksiz sunan gruplara katılım teşvik ve kırtasiye masraflarının karşılanması amaçlarıyla 150 TL para ödülü verildi.



















CİHAN
<< Önceki Haber İstanbullu hububatçılardan 75. yıl kutlaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER