İşte helikopterin düşme sebebi

Giresun’da, 7 kişinin şehit olduğu helikopter kazasıyla ilgili kaza kırım ekibi, ilk incelemesini tamamladı. Helikopterin hızının düşürülmesi, çarpmanın eğimli olması ve ağaçların çarpma sertliğini azaltmasıyla can kaybının artmadığı belirlendi.

Helikopter kazasında yaralanan pilotun ilk sözleri

Giresun'da 7 kişinin şehit olduğu 8 kişinin de yaralandığı helikopter kazası sonrası kaza kırım ekibi ilk incelemeyi tamamladı. Kaza mahallinde yapılan incelemede, helikopterin fazla parçalara ayrılmadığı ve enkazının küçük bir alana dağılmış olduğu tespit edildi. 

Bu durumdan yola çıkan kaza kırım ekipleri, havada görüş açısını kaybeden helikopter pilotunun yere çok sert çarpmamak için son anda hızını düşürdüğü yönünde değerlendirmede bulundu. Can kaybının fazla olmaması araziye çarpmanın sert biçimde olmamasına bağlandı.

SON MANEVRA ETKİLİ OLDU

Sert çarpmayı üç hususun engellediği belirtildi. Birincisi, helikopterin düşmeden önce pilot tarafından hızının azaltılması, ikincisi, çarpmanın dik bir açıyla değil daha az eğimle olması, üçüncüsü ise, ormanlık alanda ağaçların hava aracının yere çarpma sertliğini azaltması. Hızı düşen helikopter, yere daha dik bir açıyla ve sert bir şekilde çarpmaktan kurtuldu. Ağaçlık alan da çarpma anının sertlik derecesini düşürdü. Hal böyle olunca, helikopterde bulunan 8 kişi yaralı da olsa enkazdan sağ çıkmayı başardı. Bunda pilotun son manevrası etkili oldu. Hazırlanan ön inceleme raporunda bu durum dile getirildi. 

GÖRÜŞ AÇISI KAYBOLMUŞ OLABİLİR

Kaza kırım ekibinin incelemesinde ayrıca, Giresun'daki düşen helikopterin CIFT (Controlled Flight İnto Terrain) kazasına yani kontrollü uçuş esnasında araziye çarpma şeklinde kırıma uğradığı değerlendirildi. Olumsuz hava şartları nedeniyle görüş açısının kaybolması üzerine alçalmış olabileceği belirtilen helikopterin bu esnada araziye çarpmış olabileceği belirtildi. Görerek VFR uçuşu yapan helikopterin görüş açısını kaybetmesi üzerine düştüğü kaydedildi.

YAKIT TANKI BOŞALTILMADI

Haberlerde helikopter pilotunun aracın infilak etmesini önlemek için yakıt tankını boşalttığı öne sürülmüştü. Ancak bu bilgi doğrulanmadı. Çünkü Sikorsky S-70 tipi helikopterler muhabere hava aracı olduğu için yerden saldırılara karşı yakıt tankları üzerinde bulunuyor.  Diğer sivil amaçlı helikopterler gibi tankları altında yer almıyor. Dolayısıyla düşme anında da yakıt tankının bu korunaklı durumu nedeniyle helikopter de yangına pek rastlanmıyor.

PİLOTUN HIZI DÜŞÜRMESİYLE ŞİDDETLİ ÇARPMA OLMADI

- Helikopter CFIT yani kontrollü uçuş esnasında araziye çarpma şeklinde kazaya uğradı.

- Düşme esnasında pilotun helikopterin hızını düşürmesi çarpmanın sertliğini azalttı.

- Ormanlık ve ağaçlık alan olmasından dolayı helikopterin yere çarpma sertliği minimize oldu. Helikopterin ağaçlara çarpması yumuşatma etkisi yaptı ve çarpma şiddetli olmadı.

- Hızı düşen helikopter yere 90 derecelik eğitim altında bir eğimle çarptı. Muhtemelen 30, 40 derecelik bir açıyla çarptı, bu da sert çarpmayı önledi.

- Enkazın çok sayıda parçaya ayrılmaması ve enkazın dar bir alana dağılmış olması, helikopterin hızının düşük, daha az eğimli bir açıyla ve ağaçların yumuşatma özelliğinden yararlanarak çarptığı anlaşıldı.

ANNE KIZ YAN YANA TABUTTA

Giresun'un Alucra ilçesinde önceki gün meydana gelen helikopter kazasından yaralı kurtulan Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru'nun, aynı olayda yaşamını yitiren eşi Nuran Doğru ile 4 yaşındaki kızı Berrin, memleketi Tokat'ın Zile ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı. 

İKİZLERİ AĞLATAN ACI

Yan yana konulan anne ve kızının cenazesine sarılan yakınları gözyaşı döktü. Cenazeye katılan Doğru çiftinin 27 yaşındaki ikiz kızları Şükran Çetiner ve Nurdan Çabuker ile 21 yaşındaki Nihal Doğru uzun süre gözyaşı döktü. 

BABA TEDAVİ GÖRÜYOR

Kız kardeşinin tabutuna sarılan Nurdan Çabuker'in, “Berrin ne olur bizi yalnız bırakma. Uyanın ne olur uyanın. Ablacım, toprağa koyarlarsa çıkartamam seni” diyerek ağlaması yürekleri dağıldı. 

Üç kız kardeş uzun süre annelerinin ve kardeşlerinin tabutuna sarılarak ağladı. Cenazeye, Ankara GATA'da tedavi gören Tuğgeneral Mustafa Doğru katılamadı.

ŞEHİT ANNE VE BABAYA ASKER SELAMIYLA VEDA

Helikopter kazasında şehit olan Giresun İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Sadettin Şahin (45) ve eşi Nihal Şahin (44), Ankara'da son yolculuğuna uğurlandı. Kocatepe Camii'nde düzenlenen törende Şahin çiftinin 14 yaşındaki kızı Pelin ile 17 yaşında kızları Selin şehit olan anne ve babalarını uğurlarken asker selamı verdi. Selin, şehit babasının künyesini taşıdı. 

ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ

<< Önceki Haber İşte helikopterin düşme sebebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER