İstiklal Savaşı şehidi Recep Kahya törenle anıldı


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 9 Şubat 1921 tarihinde İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya'yı anma ve Alemdar gemisinin Ereğli'ye intikalini kutlama günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Kurtuluş Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya'yı anma etkinliği Süleymanlar Mahallesinde bulunan, Alemdar Gemisinin Ereğli'ye gelişinde baştankara ettiği nokta ve bağlandığı çınarın bulunduğu alandaki Alemdar Anıtı önünde gerçekleştirildi. Törende Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Deniz Albay Mustafa Kemal Öztürk Alemdar Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu, istiklal marşı okundu.

Deniz Yüzbaşı Çağdaş Olcay, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında İstiklal Savaşı'nda büyük öneme sahip tarihi bir olayın, çok şerefli bir kahramanlığının yıldönümünü kutlamak ve bu uğurda şehit olmuş Recep Kahya'yı anmak için toplandıklarını söyledi. Olcay konuşmasında "9 Şubat 1921 tarihinde meydana gelen bu deniz muharebesinde Fransızlar tarafından açılan ateş sonucunda kalbinden vurularak şehit olan Serdümen Er Recep Kahya, Ereğli halkının katılımlarıyla defnedilmiştir" dedi.

Diğer yandan, Alemdar Gemisinin Ereğli'ye intikalinin yıldönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. Programda Alemdar Derneği yönetim kurulu üyesi Can Canver tarafından yapılan konuşmada İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya'nın mezarıyla ilgili geniş çaplı araştırma yaptıklarını, yapılan araştırmada mezarın eski PTT binasının olduğu yer olarak tespit etiklerini ve Kaymakam Nazım Madenoğlu ve Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal' dan buraya anıt yapılabilmesi için destek beklediklerini söyledi. Yapılan konuşmanın ardından Turkuaz sanat topluluğu tarafından mini konser verildi. Törenin sona ermesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya'nın en küçük torunu Mehmet İpek, yaşadığı duyguları anlatmaya kelime bulamadığını söyledi. Dedesinin yaşadıklarını Nurettin Peker'in 'Öl Esir olma' isimli kitabından okuduğunu ve esir düşmemek için hileye karşı hile verdiklerini önce horon çekip daha sonra da gemiyi ele geçirdiklerini öğrendiğini söyledi. Torun İpek konuşmasında "Dedem o zaman arkadaşlarına 'Ben hacıyım. İçki içmem. Siz içeceksiniz. Ama fırsatını bulduğunuzda onların bardaklarına boşaltacaksınız' demiş. O şekilde Ereğli' den çıktıktan sonra onları sarhoş edip ellerinden tüfekleri aldıktan sonra arkadaşlarını çıkarıyorlar. Onları esir ettikten sonra Ereğli' ye geri dönüyorlar. Kimse dümene çıkmıyor. Bilerek açıkta olmasına rağmen 'Serdümen' olarak dümene çıkıyor. Gemiyi karaya doğru çeviriyor. Buranın halkı kazma, kürek çapa ile Alemdar gemini takip eden Fransız donanmasına saldırıp hücum ediyorlar" dedi.

RECEP KAHYA'NIN BELGESELİ YAPILACAK

Ereğli' ye araştırmacı yazar recep Çetin'in daveti ile geldiklerini ve oğlu Özkan İpek'in de film yapımcısı olduğunu söyleyen Mehmet İpek, Recep Çetin'e Dedesi Recep Kahya'nın hayatını anlatan bir film yapılması için söz verdiğini söyledi. Yapılan röportaj sırasında düzenlenen programda duygulandığını söyleyen Mehmet İpek'in eşi Fatma İpek ise göz yaşlarını tutamadı. Eşinin ağladığını gören Mehmet İpek ise eşine, "Bir daha seni bir yere götürmeyeceğim" diyerek espri yaptı.

Programa Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Mustafa Kemal Öztürk, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile askeri erkan katıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber İstiklal Savaşı şehidi Recep Kahya törenle anıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER