İsveç'te bir ilk: PKK'ya finansman sağlama davası

İsveç'te PKK'ya finansman sağlama girişiminde bulunmakla suçlanan bir kişi mahkemeye çıktı. İsveç böylece son dönemde sertleştirdiği terör yasasını PKK destekçisi olmakla suçlanan bir kişiye karşı ilk kez kullanmış oldu.

SHABER3.COM

İsveç'te PKK'ya finansman sağlama girişiminde bulunmakla suçlanan bir kişi Salı günü mahkemeye çıktı.

Kırklı yaşlarında olduğu belirtilen şüpheli, İsveç'in başkenti Stockholm'deki bir restoranın önünde silah sıkıp tehditler savurduğu için geçen Ocak ayında tutuklanmıştı.

Savcılık, şüphelinin amacının, Türkiye'nin yanı sıra İsveç, Avrupa Birliği ve ABD tarafından da terör örgütü olarak kabul edilen PKK için haraç almak olduğunu iddia ediyor. Savcılık söz konusu kişinin İsveç'teki PKK faaliyetlerinde kilit rol oynadığını iddia etti.

Alman ve Fransız istihbaratından kanıtlara da yer verilen iddianamede, şüphelinin PKK'nın finansmanına doğrudan müdahil olan kişilerle irtibat kurduğu ve bizzat örgüt adına hareket ettiği iddiaları da aktarıldı.

Sanık avukatı İlhan Aydın ise mahkemede müvekkilinin PKK ile bağlantılı kişilerle irtibat kurmuş olabileceğini ancak kendisinin bu örgütle bağlantısı bulunmadığını savundu.

Aydın, duruşma öncesi AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, müvekkilinin para gasbetme ve PKK'ya finansman sağlama girişimi suçlamalarını reddettiğini, silah kullanımıyla ilgili suçlamayıysa kabul edeceğini ifade etmişti.

İsveç Dışişleri Bakanı'ndan Ankara'ya çağrı
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström bugün parlamentoda Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Türkiye parlamentosunun İsveç'in NATO'ya katılma başvurusunu onaylamaya başlaması gerektiğini söyledi. Billstrom, Stockholm'ün Ankara ile geçen yıl Madrid'de imzaladığı üçlü muhtıra kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini ifade etti.

İsveç'in 11-12 Temmuz'da Litvanya'da yapılacak NATO zirvesine kadar ittifaka katılacağına dair ümidini sürdürdüğünü belirten Billström, Stockholm'ün herhangi bir "B planı" olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin İsveç'teki protestolarla ilgili beklentisi konusunda da konuşan Billström, ülkesinde gösteri özgürlüğünün anayasayal bir hak olduğunu hatırlattı. İsveçli Bakan, "Ancak yasal olan bir şeyin her zaman doğru olmayacağını da söyledik" diye ekledi.

İsveç'ten üst üste adımlar
Türkiye, "teröristlere kucak açmakla" suçladığı İsveç'ten onlarca kişinin iadesi için başvurmuştu. Ankara, terör örgütlerine yönelik tavrı nedeniyle İsveç'in NATO üyeliğine de karşı çıkıyor.

Ankara ayrıca İsveç'ten Türk hükümetine yönelik protestolara ve PKK gösterilerine de izin vermemesini istiyor.

İsveç son dönemde Ankara'nın beklentilerini karşılayabilecek bir dizi terörle mücadele kanunu geçirdi. Terör tanımını daha kapsamlı hâle getiren bu yasalar, terör örgütlerinin finansmanına yönelik faaliyetlerden ötürü dava açılmasını da kolaylaştırıyor.

Daha önce IŞİD bağlantılı davalarda işletilen bu yasa, PKK destekçisi olmakla suçlanan bir kişiye karşı ilk kez kullanıldı.

İsveç geçen hafta da Türkiye'de yaklaşık 10 yıl önce uyuşturucu satıcılığından hüküm giymiş olan bir PKK destekçisini iade etmeyi kabul etmişti.

İsveç'in NATO üyelik süreci
Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından onlarca yıldır sürdürdükleri askeri tarafsızlık ilkesinden vazgeçerek NATO'ya katılmak için Mayıs 2022'de ortak başvuruda bulunmuştu. Finlandiya ve İsveç'in üye olabilmesi için NATO bünyesindeki 30 ülkenin onayı gerekiyor. İsveç'in üyeliğine Türkiye ve Macaristan dışındaki NATO üyeleri meclis onayı verdi. Türkiye, İsveç'in üyeliğine onay vermek için Stockholm'den terör örgütleriyle mücadele konusunda daha somut adımlar beklediğini belirtiyor. Macaristan hükümeti ise İsveçli yetkililerin Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın politikalarına yönelik eleştirilerinden rahatsız.

Türkiye ve Macaristan uzun süre Finlandiya'nın NATO üyeliğine de karşı çıkmış, ancak Ankara ve Budapeşte'nin bu itirazlarını geri çekmelerinin ardından Finlandiya geçen Nisan ayında NATO'ya katılmıştı.
<< Önceki Haber İsveç'te bir ilk: PKK'ya finansman sağlama davası Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER