'İzmirTarih' projesi belediye meclisinde görüşüldü

'İzmirTarih' projesi belediye meclisinde görüşüldü

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aralık ayı ilk toplantısı yapıldı. Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Agora ve Kadifekale'yi içine alan "İzmirTarih" projesinin son durumu görüşüldü. Kemeraltı için Tarihi Kemeraltı (TARKEM) firması yetkilileri tarafından hazırlanan bir sunum da yapıldı. Toplantıyı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetti.

KOCAOĞLU: KEMERALTI İÇİN İZMİRLİLER KATKI KOYMALI

Agora, Kadifekale ve Kemeraltı arasındaki toplam 270 hektarlık alanı kapsayan tarihi aksta yürütülen söz konusu projeyle ilgili TARKEM şirketi yöneticileri tarafnıdan bir sunum yapıldı. Dünyanın en büyük açıkhava çarşısı özelliğine sahip Kemeraltı'nı da içine alan ve bin 480 adet tescilli yapının yer aldığı alanla ilgili önümüzdeki süreçte uygulanacak proje ve yapılacak çalışmalar, belediye meclis üyelerinin dikkatine sunuldu. Tarihi aksta yapılan çalışmalar ve bölgedeki son durum hakkında bilgi veren Başkan Kocaoğlu, Kemeraltı'nda yapılacak çalışmalar kapsamında İzmirlileri TARKEM'e katkı sağlamaya çağırdı. Belediye şirketi Ege Şehir Planlama'nın, TARKEM'in yüzde 30'una tekabül eden 3 milyon liralık hisse alımı yapabilmesi için meclisten onay istedi. Şirketin sermaye artışını meclis üyelerinin dikkatine sunan ve görüşlerini soran Kocaoğlu, "Bu para ,İzmir'in parası. Burası bir işletme değil, ticari faaliyet göstermeyecek. Bu şirket gayrimenkul alacak, burayı canlandıracak, Kemeraltı kalkınacak. Yapılan, bir sosyal sorumluluk projesidir." dedi.

'KÜÇÜK BİR AVM'YE Mİ DÖNÜŞECEK?'

Projeyle ilgili olarak küçük esnafın taleplerini ve kaygılarını dile getiren AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan ise, "İzmir'in bir kimliğinin olması gerekiyor. İzmir sanayi kenti olamadı, ticareti de kaptırdı. Büyükşehir Belediyesi yeteri kadar katkı koyamadı, İzmir turizm kenti de olamadı. Kemeraltı'nın yeniden ayağa kalkması, hepimizin istediği bir şey. Kemeraltı'nda yaklaşık 10 bin işyeri var. Küçük esnafın kaygıları var. Kemeraltı'ndaki küçük esnaf, bu proje hayata geçirildiğinde varlığını sürdürebilecek mi, yoksa burası küçük bir AVM'ye mi dönüşecek? Bu satın almalardan sonra küçük ölçekli işyeri sahipleri ne olacak? Kimsenin kafasında bir tereddüt ve geleceğe yönelik kaygı olmasını istemiyoruz. Bu projenin, Kemeraltı'na ve kentin ekonomisine katkı koymasını diliyoruz." şeklinde konuştu.

Kemeraltı ve Agora'yı da içine alan tarihi aksın canlandırılması ve ayağa kaldırılması için 400 milyon lirayı aşkın para harcadıklarını kaydeden Kocaoğlu, "İzmirTarih" projesine dair AK Parti'den gelen rant ve AVM eleştirilerine tepki gösterdi. AK Partili meclis üyelerinin, "Belediyenin yetkisi yok mu? Neden bu faaliyetleri şirket üzerinden yürütüyor?" şeklindeki eleştirilerine cevap vererek, "Dediğiniz gibi olsun; bu kentte sanayi ve ticareti kaybettik, turizm kenti olamadık, tarımda dökülüyoruz, kültür sanat hak getire. İzmir, Ankara'dan fazla vergi veriyor. Diyelim ki bu kentin sanayisi, ticareti, turizmi, tarımı yok. Pekiyi İzmir, bu 45 milyon lira vergiyi nereden veriyor? Kemeraltı, yatay AVM olmayacak. Biz gayrimenkulcü değiliz, bizim böyle bir derdimiz yok. Biz burayı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Kimsenin kimseye gidip de, 'Ben senin dükkanını alacağım.' deme yetkisi var mı? Satan adamın malını, orayı ayağa kaldırmak için alacağız. Sosyal projeler yapılacak. Küçük esnafı mağdur etmeyeceğiz. Burayı canlandırmaya çalışıyoruz. Bizim amacımız, esnafın kalkınmasıdır. Amacımız turistin gelmesini, burada konaklamasını, alışveriş yapmasını sağlamaktır. Her fırsatta özel sektöre, buradan tescilli yapı alın, restore edin diyerek çağrıda bulunuyorum." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'İzmirTarih' projesi belediye meclisinde görüşüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER