Jandarmadan köylerde güvenlik hamlesi

Jandarmadan köylerde güvenlik hamlesi

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Jandarma Komutanlığı, köy ve beldelerde asayiş olaylarının engellenmesi amacıyla 'Komşu Kontrol Projesi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Gökhan Tufan, toplantı kapsamında köy muhtarlarına bilgi verdi.

Tufan, Ereğli Müftülüğü Toplantı Salonun'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, muhtarların da yasalar kapsamında köy içinde asayişi sağlamak şeklinde bir görevi bulunduğunu hatırlattı. Halkın huzur ve güvenliğinin jandarma için çok önemli olduğunu belirten Tufan, köylerde meydana gelen asayiş olaylarıyla ilgili şu tespitlerde bulundu: "Zonguldak ilimiz mevcut arazi yapısı itibarıyla dağınık bir arazi yapısı vardır. Köylerin iki üç mahalle yerleşimi vardır. İlimiz göç vermiştir. Bu nedenle belde ve köylerde nüfus azalmıştır. Bu nedenle kış aylarında sahipleri bulunmayan azımsanmayacak miktarda ev bulunmaktadır. Bu durum genel olarak hırsızlık olaylarına karşı hassasiyet oluşturmaktadır. Suç işlemeyi veya Hırsızlığı meslek haline getiren şahısların bu evleri barınma maksatlı kullanmasına yol açmaktadır. 2015 yılında Zonguldak Jandarma bölgesinde 144 hırsızlık olayı meydana gelmiş, bunların 56'sı evden, 20'si işyerinden, 19'u elektrik enerjisi hırsızlığıdır. En fazla hırsızlık evden hırsızlıktır. Özellikle evden hırsızlık olayları incelendiğinde genelde bulunulan yerde ikamet etmeyip, nüfusun yoğun olduğu yerlerde yaşayan kişiler tarafından işlendiği gözlenmiştir. Hırsızlıkların yine evlerin kontrolsüz ve boş bırakılmasından, boşaltıldığında güvenilir komşulara haber verilmemesinden kaynaklandığı tespit edilmiştir."

Komşu Kontrol Projesi'nin, jandarma sorumluluk bölgesindeki hırsızlık olaylarını engellemek, meydana gelen olayları süratle aydınlatmak, kışın boş kalan evlere suçluların yerleşmesini, burayı suç merkezi haline getirmelerini engellemek, yine vatandaşlarda suç korkusu oluşmasına meydan vermeden huzur ve güven ortamını pekiştirmeyi amaçladığını belirten Tufan, "Kolluk olarak üstünde durduğumuz asıl konu, olayları meydana gelmeden engellemektir. Suç işlendikten sonra olayı çözmek çok daha zordur. Vatandaşların da desteğiyle suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş kişilerin engellenmesi, önceden tespit edilebilmesi veya suç esnasında yakalanmasına yönelik bir çalışmadır. Komşu Kontrol Projesi kapsamında şüpheli olarak değerlendirilen açık pencere kapı, pencere kırığı, sık kullanılmayan patikalarda ayak izi gibi hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir."

Bu projeyle küllenmeye yüz tutmuş komşuluk ilişkilerini canlandırmanın da amaçlandığını belirten Tufan, "Bana necilik, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın şeklindeki bir düşüncenin toplumdan silip atmak da hedeflerimiz arasında. Bugün siz bir hırsızlık olayı olmadan engellerseniz, komşunuz da yarın sizin evinizi aynı hassasiyetle koruyacaktır. Projenin ismi değişik gelmiş olabilir. Bunda amaç komşunun bulunmadığı hallerde mallarının sizin tarafından korunması anlamını ifade etmektedir." dedi.

Hırsızlık ve konut dokunulmazlığı ihlalinin ceza kanununda suç kabul edildiğini ve Türk örf ve inançlarına göre ayıplanarak yasaklandığını hatırlatan Tufan, "Hırsızlar için balkon kapıları, pencereler ve güvenliği olmayan evler birinci hedeftir. Bazı evlerde hırsızlık olaylarında evin kapısının kilidinin olmayışı, ahır kapısına benzer kapıların kullanıldığını görüyoruz. Genellikle çoğunlukla sahte plakalı ve kiralık araç kullanmaktadır bu şahıslar. Muhtarlarımızın sorumluluk bölgesine giren araçların plakalarına odaklanmasını istiyoruz. 'Bilmediğimiz bir adam geldi, kırmızı bir araba geldi' şeklinde değil, esmer, renkli gözlü, kahverengi kazaklı gibi fiziksel özelliklerine dikkat edin. Araçların sadece rengi değil, camındaki çatlak, plakası gibi belirleyici özelliklerine dikkat edin. Maalesef bazı durumlarda aynı olayı gören vatandaşların aynı şeyi iki farklı şekilde anlattığını görüyoruz. Birinin kırmızı dediği araca öbürü beyaz diyebiliyor. Bu konuda vatandaşların ikaz edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Köylere gelen yabancı kişilerin muhtarlar tarafından sorgulanması gerektiğini de söyleyen Tufan, piyasadaki alarm sisteminin bin veya iki bin lira tutabileceğini vurguladı, işyerleri evinden uzakta olan kişiler için toplam maliyeti 50 lira olan bir güvenlik sistemi önerdi. Tufan, "Bildiğiniz eski usul kapı zili. On lira, onbeş liradır. Çok basit bir düzenekle kapının ağzında bir tel, kasasında bir tel. Bu ikisi birbirine değdiğinde devre tamamlanacak ve sizin bulunduğunuz evde zil çalacak. Geceleyin evinizde yatarken zil çalacak. Kapım açıldı diyeceksiniz. Sakın hırsızı yakalamaya çalışmayın. Bu üzücü sonuçlara yol açabilir. Anında bize haber verin. Bunu uyguladığımız yerler oldu. Büyükbaş hayvan hırsızlıklarının büyük bölümünü çözdük. Önceden bir keşif yapılır. Adamlar sizin dükkanınıza, ahırınıza girdiğinde kamera sistemi var mı, alarm sistemi var mı, kapısı güvenli mi diye bakarlar. Siz tedbirinizi alın, gerisi bizim işimiz. Amacımız hırsızlık olaylarını sıfıra indirmek." ifadelerini kullandı.

Kendisini jandarma, polis, savcı diyerek arayanlara itibar edilmemesi gerektiğini kaydeden Tufan, aynı zamanda tatile giderken sosyal medyada 'tatildeyim' gibi mesajlar paylaşılmamasını istedi. Köylerde meydana gelen ev yangınlarına ilişkin de bilgi veren Tufan, şöyle devam etti: "Zonguldak ilindeki şartlara bakıldığında evlerin çoğunda daimi ikamet eden vatandaşların ileri yaşlardan oluştuğu, yeni yerleşimler dışındaki bölgelerdeki evlerde elektrik tesisatlarının eski teknolojiyi içeren malzemelerle enerji dağıtım sistemlerine entegre olduğu görülüyor. Eskiden iki ampulü yakmak için kurulan tesisatta şimdi buzdolabı var, çamaşır makinası var, ufo ısıtıcı var, ütü var, bazı evlerde derin dondurucu var. Elektriği çok çeken cihazlarımız var. Bunlar eklendiğinde mevcut elektrik tesisatı bu yükü kaldırmamakta, yangın ortaya çıkmaktadır. Yangınların çoğunun kısa devreden çıktığı görülmektedir."

Tufan, Zonguldak ili içinde 2015 yılında 44 yangının meydana geldiğini, son beş yılda ise 5 vatandaşın da yangınlarda hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından Tufan, muhtarların sorularını da cevapladı CİHAN
<< Önceki Haber Jandarmadan köylerde güvenlik hamlesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER