'Kadın cinayeti failleri az ceza için nasıl davranacaklarını öğrendi'


Esenyurt'ta boşandığı eşi Nurten Atmaca'yı öldürmek suçundan yargılanan sanığın cezai ehliyetinin yerinde olup olmadığı için Adli Tıp Kurumu'ndan rapor bekleniyor. Atmaca'nın avukatı, kadın cinayetleri faillerinin ceza sistemindeki boşluklardan yararlanmak için artık nasıl savunma yapacaklarını öğrendiklerini belirtti.

Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Mustafa Esersin ve avukatı ile öldürülen Nurten Atmaca'nın yakınları ve ailenin avukatları katıldı.

Duruşmada mahkeme başkanı, sanık hakkında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden rapor geldiğini belirtti. Tarafların avukatları Adli Tıp Kurumu'ndan sanık hakkında gelecek raporun beklenmesini istedi. Avukatlar rapora göre savunma yapacaklarını kaydetti.

Mahkeme de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden gelen raporla birlikte dosyanın Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine karar verdi. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Duruşma sonunda Atmaca'nın avukatı Neslihan Özer Yıldız, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleriyle birlikte basın açıklaması yaptı. Sanığın savunmalarında akıl hastalığına sığındığını belirten Yıldız, "Şizofreni hastası olduğunu iddia etmekte. Bu konuda Adli Tıp'tan gelecek detaylı rapor bekleniyor." dedi.

Sanığın daha Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde depresyon tedavisi gördüğünü ifade eden Yıldız, "Sanığın şizofreni hastalığına dayanması tesadüf değildir. Bu konuda bilinçli bir tavır sergilediğini gösteriyor. Kamuoyunda artık görünürlüğü ve sayısı artmış olan kadın cinayetlerinin, tesadüf değil, failleri bu konuda bilinçlendiler. Nasıl savunmalara sığınmaları gerektiğini biliyorlar. Akıl hastalığı da bu savunmalardan birisi." diye konuştu.

Bu nedenle 'Özgecan' yasasının gerekliliğinin bir kez daha idrak edildiğini söyleyen Yıldız, "Çünkü Özgecan yasası faillerin mevcut ceza sistemindeki boşluklardan yararlanmasının önüne geçmekte. Kadın cinayetleri bakımından haksız tahrik, iyi hal, saygın tutum indirimlerinin sona erdirilmesini talep etmekte. Çünkü failler artık erkek egemen adaletin kendi taraflarında saf tutacaklarını bildiklerinden benzer savunmalara, benzer davranış biçimlerine yöneliyorlar." iddiasında bulundu.

İddianamede, Mustafa Esersin'in 2004 yılında maktul Nurten Atmaca ile evlendiği, 2009 yılında boşandığı, sonra yine barıştıkları ve bir süre birlikte yaşadıkları anlatıldı. Nurten Atmaca'nın yeniden ayrılmak istediği, bu nedenle sanık Mustafa Esersin'in eşyalarını dışarı attığı belirtildi.

Esersin'in 28 Aralık 2014 tarihinde maktulün iş yerine giderek barışmak istediği ancak maktulün bunu kabul etmemesi üzerine bıçakla yaraladığı ifade edildi. Hastaneye kaldırılan maktulün öldüğü belirtilen iddianamede, Esersin'in 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılması istendi.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Kadın cinayeti failleri az ceza için nasıl davranacaklarını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER