Kılıçdaroğlu: Türkiye, terör ithal eden ülke konumuna geldi


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sınırdan TIR'larla geçirilen silahlar nereye gitti, cevabını bekliyoruz" diyerek Türkiye'nin terör ithal eden ülke konumuna geldiğini söyledi. Hükümete zamanında 'Silah göndermeyin' dediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Komşuya silah gönderirseniz Müslümanı Müslümana kırdırırsınız." dedi. Rusya'ya da seslenen Kılıçdaroğlu, sağduyu çağrısında bulunarak "Kin ve öfkeyle ilişkiler yürümez." ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Kurultay'dan önceki son Parti Meclisi toplantısı açılışında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Suriye politikasının tamamen çöktüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sınırdan TIR'larla geçirilen silahlar nereye gitti, cevabını bekliyoruz. Biz, boşuna mı diyorduk size 'Ortadoğu bataklığına Türkiye'yi sokmayın' diye. Sonuçta ne oldu? Türkiye, terör ithal eden ülke konumuna geldi." diye konuştu.

"Türkiye kendi sınırlarının ihlaline izin vermez, vermemelidir. Kendi ülkesinin çıkarlarını korumalıdır. Bir başka ülke 'Türkiye bir şey demez ya da yapmaz' diye bizim sınırlarımızı, toprak bütünlüğümüzü ihlal etmemelidir." diyen Kılıçdaroğlu, şunları ekledi: "Dünya dengelerini okumadan, 'ben her şeyi bilirim, ben her şeyi yaparım' diye yola çıkarsanız Ortadoğu'nun şamar oğlanı haline gelirsiniz. Sizi kapıda bekletirler."

'DEVLETİ KENDİ KİŞİSEL İKBALLERİNİZLE YÖNETİRSENİZ ÜLKEYİ KAOSA SÜRÜKLERSİNİZ'

Devletin akılla, birikim ve hukukla yönetilmesi gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Devleti kendi kişisel ikballerinizle yönetirseniz, ülkeyi kaosa sürüklersiniz." uyarısında bulundu. Dış politikada yapılacak bir hatanın bedelini bütün ülkenin ödeyeceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Dış politikadaki hata sadece bugünkü kuşaklara değil, gelecek kuşaklara da yansır. O nedenledir ki dış politika asla iç politikanın malzemesi haline dönüştürülemez." diye konuştu.

'ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM, GERÇEKLEŞTİ'

CHP lideri, 24 Ağustos 2012'de AK Parti hükümeti ve dönemin başbakanını Suriye konusunda 'Nasıl bir politika izlemek gerektiği' konusunda uyaran bir mektup gönderdiğini hatırlattı. CHP lideri, mektubun birinci sayfasından "şiddet ve çatışmaların durdurulmaması halinde ülkenin parçalanması bölgesel bir ihtilafa dönüşmesi de dışlanamayacak bir olasılık" cümlesini aktardı. Kılıçdaroğlu, "Üzülerek söylüyorum, bugün gerçekleşti." dedi.

'SEN ŞAM'A GİDECEKKEN 2,5 MİLYON SURİYELİ TÜRKİYE'YE GELDİ'

"Biz hani diyorduk ya 'Suriye'ye, Şam'a gideceğiz'. Gittik mi? Hayır. Ne oldu? 2,5 milyon Suriyeli geldi. Hedefe, öngörüye bakar mısınız? 180 derece birbirine zıt bir gerçekleşme. Sen Şam'a gidecekken, 2,5 milyon Suriyeli Türkiye'ye geldi" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "IŞİD'e terör örgütü demekten korkuyorlar. Niğde'de, Suruç'ta, Ankara'nın göbeğinde terör estirdiler. Biz, boşuna mı diyorduk size 'Ortadoğu bataklığına Türkiye'yi sokmayın' diye. Sonuçta ne oldu? Türkiye, terör ithal eden ülke konumuna geldi."

'KOMŞUYA SİLAH GÖNDERİRSENİZ MÜSLÜMANI MÜSLÜMANA KIRDIRIRSINIZ'

Kılıçdaroğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kişisel hırslarla ayağa kalkıp bir ülke mi yöneteceksiniz siz? Bu da yetmedi. TIR'larla silah gönderdiler. 'Silah göndermeyin' dedik. Komşuya silah gönderirseniz Müslümanı Müslümana kırdırırsınız. 'Yapmayın, etmeyin' dedik. 'Biz silah göndermiyoruz, insani yardım gönderiyoruz' dediler. Sonunda belgeler çıktı. Videolar çıktı, silah gönderilmiş."

'SAYIN DAVUTOĞLU, TIR'LARLA SİLAH GÖNDERDİKLERİNİ İTİRAF EDİYOR'

Başbakan Davutoğlu'nun 'MİT TIR'larına operasyon yapanlar bu katliamdan sorumludur' sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Yani 'biz silah gönderiyorduk, izin vermediler ve sorumlular' itiraf ediyor. Devlet yönetiminde vatandaşa yalan söylemek var mıdır? Aynı kabinede bir bakan, ne söylüyor? 'Burada bizi izleyenlerin huzurunda yemin ediyorum' diyor Sayın Tuğrul Türkeş 'Vallahi ve billahi o silahlar Türkmenlere gitmiyordu. Bilerek söylüyorum' diyor. 'İddia ile söylüyorum, bizim o bölgeyle irtibatımız var. Bayırbucak Türkmenleriyle irtibatımız var o silahlar oraya gitmedi' diyor. O silahlar nereye gitti? Bu sorunun cevabını hep beraber vermeliyiz, nereye gitti o silahlar?" diye konuştu.

'SURİYE, FEDERATİF BİR YAPIYA DOĞRU SÜRATLE KOŞMAKTADIR'

Suriye'deki sorunun artık uluslararası boyuta ulaştığını kaydeden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Şimdi Suriye'de kim var? ABD var, Rusya var, İran var, Fransa var, en son BM Güvenlik Konseyi bir karar aldı; isteyen herkes artık oraya gidebilir. Türkiye nerede? Biz bunlara zamanında dedik ki 'gelin Türkiye'de uluslararası Suriye konferansı toplayalım'. Bunu, kendi ülkemizin çıkarları için söyledik. Ortadoğu'da sorun çıktığında 'bu sorunu ancak Türkiye çözer' algısının yerleşmesini istedik. Bir gerçek var; Türkiye'nin Suriye politikası tamamen çökmüştür. Suriye federatif bir yapıya doğru süratle koşmaktadır."

'FATURAYI ÖDEYENLER YİNE BİZİM SOYDAŞLARIMIZ'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun konuşmasındaki diğer satırbaşları ise şöyle: "Türkmenlerin kendi kontrollerinde olduğu sadece Bayır bölgesi var. Oradaki Türkmen nüfus 15 bin civarında. (Suriye'de) 3,5 milyon Türkmen'den bahsediyoruz. Faturayı ödeyenler yine bizim soydaşlarımız. Yazık, günah değil mi?

TÜRKİYE KENDİ SINIRLARININ İHLALİLİNE İZİN VERMEMELİDİR

Türkiye güçlü bir ülkedir. Türkiye kendi sınırlarının ihlaline izin vermez, vermemelidir. Kendi ülkesinin çıkarlarını korumalıdır. Bir başka ülke 'Türkiye bir şey demez ya da yapmaz' diye bizim sınırlarımızı, toprak bütünlüğümüzü ihlal etmemelidir.

KİN VE ÖFKEYLE İLİŞKİLER YÜRÜMEZ

Rusya ile köklü ilişkilerimiz var. Biz nasıl kendi ülkemizin yöneticilerine sağduyu öneriyorsak Rusya'nın yöneticilerine de sağduyu öneriyoruz. Kin ve öfkeyle ilişkiler yürümez. Sağduyu ile yürür ilişkiler. İki ülke de öz eleştirisini yapabilmeli. Kavga iki ülkeye de zarardır. Bölgenin de, Türkiye'nin de, Rusya'nın da savaşa tahammülü yoktur.

ÜLKENİN BİR BAŞBAKANI, GENELKURMAY BAŞKANI VAR; BEKLE, ONLAR BİR AÇIKLAMA YAPSIN

Düşürülen bir uçak dolayısıyla arka arkaya açıklamalar yapılıyor 'Kaçak Saray'dan. Biri, diğerini yalanlayan açıklamalar. Tutarsız açıklamalar. Bir bekle kardeşim ya, bir bekle. Açıklama yapıyorsun, 10 dakika sonra onu düzeltiyorsun. Devlet böyle mi yönetilir? Bu ülkenin bir başbakanı var, bir genelkurmay başkanı var. Bekle, önce onlar bir açıklama yapsınlar. Her şeye maydanoz olan kişi cumhurbaşkanlığı yapamaz.

'BEN HER ŞEYİ BİLİRİM' DERSENİZ SİZİ ORTADOĞU'NUN ŞAMAR OĞLANI HALİNE GELİRSİNİZ

Suriye'de geldiğimiz nokta herkesin kazandığı ama Türkiye'nin kaybettiği bir noktadır. Üzülerek söylüyorum. Herkesin kazandığı ama Türkiye'nin kaybettiği bir noktadır. En ağır bedeli de Suriye'deki Türkmen kardeşlerimiz ödüyor. Plansız, programsız, dünya dengelerini okumadan, 'ben her şeyi bilirim, ben her şeyi yaparım' diye yola çıkarsanız Ortadoğu'nun şamar oğlanı haline gelirsiniz. Sizi kapıda bekletirler. En büyük endişem; Suriye sorununun çözümünde PYD masaya oturacak, Türkmenler de acaba o masaya oturacak mı?" CİHAN
<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu: Türkiye, terör ithal eden ülke konumuna... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER