Küresel Doktorlar Afrika'da umut oldu


Küresel Doktorlar, sağlık hizmeti vermek için gittikleri Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çok sayıda ameliyat gerçekleştirdi. Doktorlar, özellikle katarakt ve sünnet ameliyatı gerçekleştirdi.

Türkiye genelinde 118 sağlık derneği ve bu derneklerin oluşturduğu 5 federasyonun üst çatısı olan Küresel Doktorlar, sağlık hizmeti için gittikleri Afrika'da çok sayıda ameliyat gerçekleştirdi. Genel cerrah, üroloji doktoru, çocuk uzmanı, aile hekimi, göz hekimi ve asistanı, diş hekimi, kardiyoloji, dahiliye, anestezi uzmanı, kadın doğum uzmanı, Radyoloji uzmanından oluşan ekip çok sayıda ameliyat yaparak Orta Afrika'da birçok kişiye sağlık hizmeti verdi.

Gönüllü sağlık ekipleri, çalışma yapacakları Orta Afrika'ya Kurban Bayramı öncesinde gitti. Gittikleri bölgede muayene ve ameliyatlar gerçekleştiren doktorlar aynı zamanda Kurban Bayramı'nı da bu ülkede geçirdi. Sadece ameliyat yapmayan sağlık ekipleri, yanlarında götürdükleri tıbbi cihaz ve malzemeleri bağışlayarak yerel doktorlara da eğitim verdi.

Gönüllü olarak Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çok sayıda sünnet ameliyatı yaptığını ifade eden Uzman Doktor Saim Şendil, "Nijer ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ameliyatlar gerçekleştirdik. Yanımızda götürdüğümüz tıbbi malzeme ve cihazları Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görev yapan doktorlara hediye ettik." diye konuştu.

Küresel Doktorlar bünyesinde birçok ülkeye giderek sağlık hizmeti verdiklerini anlatan Şendil, "Son olarak Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gittik. Bu ülke maddi imkânları hemen hemen Afrika'nın en kötüsü olabilir. Orta Afrika Cumhuriyetinde bir Türk Okulu var. Türk Okulu bu ülkede çok müstesna bir yere sahip. 2012 yılında çok sayıda insanın öldüğü ve darbenin yaşandı olaylar olmuştu. O olaylar sırasında bile öğretmenler ülkeyi terk etmemiş ve okuluna sahip çıkmışlar. Gerek yöneticiler gerekse halk nezdinde çok olumlu bir oluşturmuşlar orada. Halk seviyor onları hatta birbiriyle savaşan insanlar, o okulda veli olarak bir araya geliyor. Bir sevgi iklimi, sulh adacığı oluşturmuşlar."

'YAPILAN HİZMETLER HAYRA GEÇTİĞİ İÇİN TEKRAR TALEP OLDU'

Orta Afrika Cumhuriyetine ilk kez Türk Okulu aracılığıyla gittiklerini ifade eden Şendil şöyle konuştu: "Yapılan hizmetler hayra geçtiği için tekrar talep oldu. Doktor arkadaşlarla birlikte sünnet ve katarakt ameliyatı için yeniden gittik. Orada küçük bir sağlık merkezinde sünnet yaptığımız sırada yine olaylar çıktı. Silah ve roket sesleri altında çalıştık. Biz ameliyatlara devam etmek istedik ancak halk iç karışıklıktan dolayı sokağa çıkmadığı için gelemedi. Daha fazla ameliyat yapmayı hedeflemiştik ancak dediğim gibi iç karışıklıktan dolayı olmadı. Asıl amacımız kalıcı bir hizmet bırakmaktı. Onun için yanımızda tıbbi malzeme ve cihaz götürmüştük. Orada görev yapan doktora katarakt ameliyatları için götürdüğümüz cihazın eğitimini verdik. Bir katkıda bulunmak hedefiyle gittik ve çok memnun ayrıldık." CİHAN
<< Önceki Haber Küresel Doktorlar Afrika'da umut oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER