'Ma­kul şüp­he­’ ope­ras­yo­nunda bir skandal daha!

Uşak’ta binlerce kişiye istihdam sağlayan Sesli Tekstil’in sahibi Hazım Sesli ‘makul şüphe’ operasyonu kapsamında tutuklandı. Sesli’nin yurtdışı gezileri ve yaptığı ihracat suç unsuru sayıldı.

'Ma­kul şüp­he­’ ope­ras­yo­nunda bir skandal daha!

Uşak'ta ge­çen haf­ta ha­yır­se­ver işa­dam­la­rı­na yö­ne­lik dü­zen­le­nen ‘ma­kul şüp­he­’ ope­ras­yo­nu kap­sa­mın­da Tür­ki­ye­’nin ön­de ge­len teks­til fir­ma­la­rın­dan Ses­li Teks­ti­l’­in sa­hi­bi Ha­zım Ses­li tu­tuk­lan­dı. 2011 ge­nel se­çi­min­de Uşa­k’­ta AK Par­ti­’den 3. sı­ra mil­let­ve­ki­li ada­yı olan, bir dö­nem Uşak Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­sı Baş­kan­lı­ğı gö­re­vin­de de bu­lu­nan Ha­zım Ses­li, Ka­çak­çı­lık ve Or­ga­ni­ze Suç­lar­la Mü­ca­de­le Şu­be Mü­dür­lü­ğü­’n­de­ki ifa­de­si­nin ar­dın­dan sağ­lık kon­tro­lün­den ge­çi­ril­dik­ten son­ra ak­şam sa­at­le­rin­de sav­cı­lı­ğa ge­ti­ril­di. Sav­cı­lık­ta ifa­de­si alı­nan Ses­li, tu­tuk­lan­ma ta­le­bi ile çı­ka­rıl­dı­ğı mah­ke­me ta­ra­fın­dan tu­tuk­la­na­rak Uşak Ce­za­evi'ne gön­de­ril­di.

Öğ­ren­ci­ bursu suç sa­yıl­dı

14 Ekim 2015'te Tür­ki­ye'nin ve şeh­rin ön­de ge­len işa­dam­la­rı­na yö­ne­lik 'ma­kul şüp­he' ope­ras­yo­nu dü­zen­len­miş, 25 işa­da­mı ve es­naf gö­zal­tı­na alın­mış­tı. Gö­zal­tı­na alı­nan­lar­dan 23’ü ser­best bı­ra­kıl­mış, iki işa­da­mı tu­tuk­lan­mış­tı. Bin­ler­ce ki­şi­ye is­tih­dam sağ­la­yan, dev­le­te her yıl mil­yon­lar­ca li­ra ver­gi öde­yen işa­dam­la­rı­na fa­kir öğ­ren­ci­le­re ne­den burs ver­dik­le­ri, ne­den te­ra­vih na­ma­zı­na top­lu­ca git­tik­le­ri, ne­den te­ra­vih na­ma­zın­dan son­ra don­dur­ma ye­dik­le­ri gi­bi so­ru­lar yö­nel­til­miş­ti.

Dosyada so­mut de­li­l yok

Ad­li­ye önün­de bek­le­yen ai­le­si ve ya­kın­la­rı­na ka­ra­rı açık­la­yan avu­kat Çe­tin Al­tın­bi­lek, “Şüp­he­li ola­rak Uşak Ad­li­ye­si'ne ge­ti­ri­len Uşa­k’­ın ha­yır­se­ver işa­da­mı Ha­zim Ses­li­’nin tu­tuk­lan­ma­sı­na ka­rar ve­ril­di. Öz­gür­lü­ğü­ne ka­vuş­tu­rul­ma­sı için hu­ku­ki mü­ca­de­le­mi­zi de­vam et­ti­re­ce­ğiz. Dos­ya­da hu­ku­ki ola­rak, so­mut ola­rak ye­ter­li suç oluş­tu­ru­la­cak de­lil yok­tu” de­di.

Yurt­dı­şı se­ya­hat suç­muş

İşa­dam­la­rı­nın si­ya­set­çi­ler ve bü­rok­rat­lar­la bir­lik­te yurt­dı­şı­na çık­ma­la­rı­nın suç­muş gi­bi gös­te­ril­di­ği­ni söy­le­yen avu­kat İl­han Aş­kan ise “Ha­zım Ses­li­’nin ak­tif bir in­san ol­ma­sı bi­ri­le­ri­ni ra­hat­sız et­miş. Ha­zım Bey'in işa­dam­la­rı, bü­rok­rat­lar ve si­ya­set­çi­ler­le yurt­dı­şı­na çık­ma­sı sor­gu­da ön pla­na çık­mış dik­kat çe­ken ifa­de­ler­di” şek­lin­de ko­nuş­tu.

57 ülkeye ihracat suç sayıldı

57 ül­ke­ye ni­çin ih­ra­cat ya­pıl­dı­ğı­nın bi­le so­rul­du­ğu­nu söy­le­yen avu­kat İlhan Aş­kan, “Ül­ke­mizi her yer­de tem­sil eden, 57 ül­ke­ye ih­ra­cat yapan, Uşak gi­bi kü­çük bir yer­de bin 500 ki­şi­ye iş ve aş veren bir işa­damı­na yapılan muamele  bu ol­ma­ma­lıy­dı” dedi.

İnsanlara eziyet ediliyor

Es­ki Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı ve MHP Uşak Mil­let­ve­ki­li Dur­muş Yıl­maz, ‘ma­kul şüp­he' bas­kın­la­rı ve işa­dam­la­rı­nın gö­zal­tı­na alın­ma­sı­nın ‘ev­ren­sel hu­ku­kun ih­la­li' an­la­mı­na gel­di­ği­ni söy­le­di. Yıl­maz, “İn­san­la­ra ezi­yet edi­li­yor. Bu, ta­ma­men al­gı ope­ras­yo­nu. İn­san­lar bir müd­det tu­tu­la­cak, id­di­ana­me ha­zır­lan­ma­ya­cak. İçe­ri­de in­san­la­ra ezi­yet edi­le­cek. Hak ve öz­gür­lük­le­rin ih­la­li söz ko­nu­su” de­di.

İntikam operasyonu

Eski İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Burhan Özfatura da operasyona tepki gösterdi. Özfatura, “Bu yaşanan olaylar, hukuk, demokrasi ve insaf ölçüsünü çok aştı. Tam anlamıyla bir yıldırma, zulüm operasyonu, intikam operasyonu yapılıyor. Ben 51 yıldır maliye mensubuyum. Ülke hiçbir döneminde bu kadar keyfi hareket eder hale gelmemişti” dedi.

Fabrikası Avrupa'nın en büyüğü

Ha­zım Ses­li, iş dün­ya­sı­nın ya­kın­dan ta­nı­dı­ğı bir isim. Ses­li Ai­le­si as­len Nev­şe­hir­li. Ai­le, teks­til sek­tö­rü­ne yö­ne­lik ilk ya­tı­rım­la­rı­nı 1967 yı­lın­da Uşa­k’­ta baş­lat­tı. Ai­le ilk ola­rak yün ip­lik üre­ti­mi yap­tı. Za­man­la iş­le­ri bü­yü­yen Ses­li Teks­til 50 bin met­re­ka­re­lik 3 te­sis­te fa­ali­yet gös­te­ri­yor. Ses­li Ai­le­si­’ne ait bat­ta­ni­ye fab­ri­ka­sı ken­di ala­nın­da Av­ru­pa'nın en bü­yük­le­rin­den bi­ri ko­num­da.

Oda başkanlığı da yaptı

Hayırseverliği ile tanınan işadamı Hazım Sesli, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu başkanlığı yanı sıra Uşak Sanayi ve Ticaret Odası başkanlığı da yapmıştı. Sesli, ticaret yapmaya okul yıllarında başladığını anlatmıştı. Sesli, okula gittiği süreçte su ve sakız sattığını anlatmıştı.

<< Önceki Haber 'Ma­kul şüp­he­’ ope­ras­yo­nunda bir skandal daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER