Mahkemenin Nokta kararı: Ömer Çelik'in dediği gibi haber haksız

Mahkemenin Nokta kararı: Ömer Çelik'in dediği gibi haber haksız

Nokta dergisinin 'AKP Günlükleri' kapağı haciz yoluyla derginin sitesinden kaldırıldı. Haciz memurunun tuttuğu tutanakta AK Parti alacaklı Nokta dergisi de borçlu olarak gösterildi. Mahkemenin durdurma kararında ise ilginç ifadeler yer aldı. Mahkeme kararında 'seçim öncesi AK Parti'nin yıpratılması amaçlanmaktadır' şeklinde siyasi yorum içeren ifade kullanması dikkat çekti. Mahkeme, haberin doğru olmadığına delil olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in basın mensuplarına verdiği cevabı gösterdi.

AK Partili bir çok ismin kendi aralarında partinin yaptığı yanlış uygulamaları tartıştıkları iddia edilen görüşmeler Nokta dergisinde 'AKP Günlükleri' başlığıyla kapak olmuştu.

AK Parti haberin durdurulması için başvuruda bulundu. AK Parti'nin başvurusunda, haberdeki bilgilerin doğru olmadığı, yaklaşan seçimler öncesinde partinin yıpratılmak istendiği ileri sürüldü. Ömer Çelik'in basın mensuplarının konuya ilişkin sorusu üzerine haberin hayal ürünü olduğunu söylediği kaydedildi. Bu nedenle ihtiyati tedbir yoluyla durdurulması talep edildi.

Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi talebi değerlendirdi. Mahkeme, haberi haksız ve hukuka aykırı buldu. Haberi hukuka aykırı bulmasına gerekçe olarak Ömer Çelik'in basın mensuplarının sorusu üzerine iddiaların hayal mahsulü olduğunu söylemesini gösterdi. Kararda, "Dava konusu haberle ilgili olarak AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik 12 Ekim 2015 günü konu ile ilgili basın mensuplarının sorduğu soruya verdiği cevapta bahse konu haberin baştan aşağı hayal mahsulü olduğunu ifade etmiştir. Bu durumda söz konusu haber haksız ve hukuka aykırı olarak kabul edilmiş, HMK 390/3 maddesinde belirtilen davacının kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat ettiği sonucuna varılmıştır." ifadelerini kullandı.

HABERLER SEÇİM ÖNCESİ AK PARTİ'Yİ YIPRATMAYI AMAÇLAMAKTADIR

Kararında siyasi yorumlarda da bulunan mahkeme, AK Partililerin iddiasını aynen kullanarak kararına gerekçe yaptı. Mahkeme, "Söz konusu haksız ve hukuka aykırı haberlerin yayınlanmasına devam edilmesi ile AK Parti'nin yaklaşan 1 Kasım seçimler öncesinde yıpratılması amaçlanmaktadır." dedi. Mahkeme, AK Parti'ye yönelik haksız ve hukuka aykırı haberin hem Nokta'da hem de alıntılayan diğer yayın organlarında yayının durdurulmasına karar verdi. Kararın da derginin yazılı ilk nüshasında ve internet sitesinde yayınlanmasına hükmetti.

ALACAKLI AK PARTİ BORÇLU NOKTA DERGİSİ

Mahkemenin 13 Ekim'de verdiği bu karar İstanbul 2. İcra Dairesi memurları tarafından haciz yoluyla uygulandı. Dün dergiye giden haciz memurları tutanak da tuttu. Haciz tutanağında AK Parti alacaklı, Nokta ise borçlu olarak gösterildi.

'NOKTA'NIN AKP'YE DEĞİL KAMUOYUNA KORKUSUZCA HABER YAPMAK BORCU VAR'

Nokta dergisi avukatlarından Kadir Kökten, hakimin kararında 'söz konusu haksız ve hukuka aykırı haberlerin yayınlanmasına devam edilmesi ile Adalet Ve Kalkınma Partisinin yaklaşan 1 Kasım seçimleri öncesinde yıpratılması amaçlanmaktadır' ifadelerini kullanmasını skandal olarak niteledi. AK Parti sözcülerinin de bu haberi aynı ifadelerle eleştirdiğini vurgulayan Kökten, "Demokratik hukuk devletlerinde hakimlerin parti sözcülerinden bir farkı olması gerekir." dedi.

Hakim Bülent Katar'ın kararda yine tamamen hukuka aykırı bir hükme daha yer verdiğini belirten Kökten, "AKP Günlükleri başlıklı haberin ve aynı mahiyetteki haksız yayınların ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına kararı verilmiş. Bir kere bu şekilde önü sonu belli olmayan bir karar verilemez. Aynı mahiyetteki yayınları durdurmak da 'bu konuda başka haber yapma' demektir. Ve zaten bu yayın durdurma kararı Nokta dergisinin 21. sayısında yer alan 'AKP Günlükleri' haberi içindir. Yani bu karar sadece bu habere ilişkin olarak uygulanabilir. Nokta'nın bu haftaki 22. sayısında 'AKP Günlükleri 2' haberi vardır. Ancak mahkemenin bu hukuka aykırı kararıyla bu haberde yayından çıkarıldı. Bu tam anlamıyla hukuki dayanağı olmayan bir sansür uygulamasıdır." diye konuştu.

Kökten, canlı bombaların isim isim bilindiği halde eylem yapmadan işlem yapamayacaklarının ifade edildiği bir hukuksuzluk ortamında henüz yayınlanmamış haberleri bile 'bu konuda haber yapma' diye karar verilebildiğini kaydetti.

Mahkemenin tedbir kararının, AK Parti avukatları tarafından icraya konulduğunu ifade eden Kökten, haciz memuru ile Nokta'nın ofisine gelen parti avukatlarının yanlarında getirdikleri bilirkişi ile haberleri internet sitesinden kaldırdıklarını söyledi. İcra işleminin de tamamıyla hukuka aykırı yapıldığını belirten Kökten, "Mevzuat gereği icra memuru gelip mahkemenin kararını okuyup yetkiliye anlatıp bu hususu tutanak altına alıp gitmesi gerekir. Ama hukuka aykırı şekilde gelinip icra baskısıyla haberler yayından kaldırıldı. Tutulan tutanak da skandallarla dolu. İcra memuru tedbir tutanağı tutması gerekirken usul ve yasaya aykırı olarak haciz tutanağı düzenlemiştir. Sanki bir alacak borç ilişkisi varmış ve haciz işlemi yapılıyormuşçasına, alacaklı Adalet ve Kalkınma Partisi borçlu da müvekkil Nokta Dergisi olarak tutanağa geçirildi. Nokta Dergisi avukatı olarak şunu ifade edeyim ki; Nokta'nın AKP'ye değil ama kamuoyuna korkusuzca habercilik yapma borcu ve yükümlülüğü vardır." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Mahkemenin Nokta kararı: Ömer Çelik'in dediği gibi haber... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER